În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, șefa statului a avut o întrevedere cu Ministra Franței pentru Europa, Laurence Boone, cu care a purtat o discuție despre situația curentă din țara noastră și cooperarea bilaterală, îndeosebi în contextul aspirațiilor noastre de integrare europeană.
Președinta Maia Sandu le-a mulțumit autorităților franceze pentru sprijinul oferit Moldovei întru depășirea crizelor și pentru sprijinul pe calea integrării europene. Reuniunea Comunității Politice Europene găzduită de țara noastră în acest an, pe 1 iunie, la care va participa și președintele francez Emmanuel Macron – inițiatorul acestei platforme – va fi un bun prilej pentru a aprofunda relațiile cu partenerii europeni.
Totodată, șefa statului a apreciat cooperarea eficientă moldo-franceză în domeniul anticorupție și al recuperării bunurilor furate din țara noastră.
Cât costă și unde puteți procura polița medicală pentru anul 2025
CNAM va demara pe 1 ianuarie procesul de achitare a primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă pentru anul 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Persoanele care se asigură în mod individual vor putea să achite începând de miercuri, 1 ianuarie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2025. Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului.
Valoarea primei în sumă fixă pentru 2025 a rămas la nivelul anului curent – 12 636 de lei. În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în continuare de facilități la plata primei:
1264 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă; 1895 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor; 2527 lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern; 5054 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, mediator, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.
Dacă fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, persoanele care desfășoară activitate independentă, avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii etc. sunt concomitent pensionari sau dețin grad de dizabilitate, ei au obligația să achite prima de asigurare în sumă fixă pentru anul 2025.
Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În cazul plăţii prin MPay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale, băncile comerciale. De asemenea, pot plăti prima de asigurare prin MPay la terminalele de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale CNAM.
La achitarea primei de asigurare în sumă fixă, cetățenii introduc codul numeric personal (IDNP-ul). Astfel, atenționăm întreprinzătorii individuali, cum ar fi fondatorii de întreprindere individuală sau de gospodărie țărănească, la fel să facă plata utilizând codul numeric personal, nu codul fiscal al entității. Dacă achitarea va fi făcută folosind codul fiscal al entității, fondatorii menționați în ordinul de plată nu vor obține statut de asigurat în sistemul de asigurare medicală obligatorie.
Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti de la 1 aprilie prima în mărime deplină, adică 12 636 de lei, și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.
Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie şi este valabil până pe 31 ianuarie 2026.
CNAM recomandă ca prima în sumă fixă să fie achitată în luna ianuarie pentru ca beneficiarii să aibă, în continuare, acces la servicii de sănătate și îngrijire medicală.
Cetăţenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât din reţeaua fixă, cât şi mobilă) sau solicita informaţii prin e-mail – suport@cnam.gov.md.
33 de șoferi prinși beți la volan în weekendul trecut
În acest weekend, polițiștii au identificat 33 de șoferi care conduceau mijloace de transport în stare de ebrietate, dintre care 3 au fost testați pozitiv la consumul de substanțe narcotice, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Chișinău, strada Ismail Polițiştii de patrulare au stopat o Toyota, al cărui șofer, un bărbat de 30 de ani, a fost suspectat că se află sub influența drogurilor. Testul a confirmat prezența metamfetaminei.
Dondușeni, satul Tîrnova Un șofer de 32 de ani, aflat la volanul unui Opel, a fost testat pozitiv la marijuana și metadonă.
Hîncești, traseul R3 Un șofer de 36 de ani, conducea un BMW sub influența marijuanei.
Toți șoferii sunt documentați penal pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante. Aceștia riscă: Amendă de la 75.000 până la 125.000 lei 1 până la 3 ani de închisoare Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport
Respectă legea! Fii responsabil! Viața ta și a celor din jur depinde de responsabilitatea ta la volan!
Rețea de migrație ilegală, destructurată. Cetățenii ucraineni achitau câte 4.000 de dolari ca să treacă granița
Polițiștii de frontieră, sub coordonarea Procuraturii Cahul, au reușit să destructureze o grupare criminală transfrontalieră specializată în organizarea migrației ilegale pe zona de sud a Republicii Moldova . Gruparea facilita tranzitul cetățenilor ucraineni prin Republica Moldova pentru a ajunge în statele Uniunii Europene, utilizând rute clandestine și ocolind punctele de trecere a frontierei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Investigațiile, au dezvăluit o schemă complexă cu grupuri și roluri bine organizate. Gruparea opera în zona frontierei moldo-ucrainene, pe direcția localităților Giurgiulești (RM) – Reni (UA). Străinii care au încercat să traverseze ilegal frontiera au dezvăluit, în cadrul audierilor, faptul că beneficiau de cazare și ghidare contra unor sume de bani. Prețul pentru trecerea ilegală era de 4000 de dolari americani de persoană.
În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul membrilor grupului criminal, în raionul Cahul, au fost ridicate probe esențiale și anume sume de bani, telefon mobil și mijlocul de transport utilizat pentru deplasarea migranților ilegali. Organizatorii, un cetățean moldovean, și complicele său ucrainean și-au împărțit responsabilitățile, având ca scop obținerea unor beneficii financiare ilegale.
La data de 18 decembrie 2024, liderul grupării a fost reținut pentru 72 de ore, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. În prezent, investigațiile continuă pentru identificarea tuturor celor implicați și tragerea acestora la răspundere penală.
Această operațiune reprezintă un exemplu clar al profesionalismului și dedicării angajaților Poliției de Frontieră în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.
Poliția de Frontieră face apel la societate să contribuie la menținerea securității, semnalând orice activitate suspectă. Totodată, reamintim că, potrivit legislației, persoanele suspecte beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.