Eveniment important pentru Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Va fi lansată o lucrare valoroasă

Invitație la o lansare de carte! Lucrarea ”Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Evoluția în epoca modernă și contemporană”, vol. II, autori: Mihai URSU și Constantin Gh. CIOBANU, este un eveniment important pentru MNEIN.

Joi, 9 februarie 2023, la ora 15.00, va avea loc lansarea celui de-al doilea volum al lucrării „Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Evoluția în epoca modernă și contemporană”, editura Lexon Prim, autori: Mihai URSU și Constantin Gh. CIOBANU.

Volumul prezintă, într-o abordare unitară, istoria fondării colecțiilor Muzeului, activitatea științifică și expozițională din anii 90 până la etapa actuală. Paginile dense ale lucrării valorifică numeroase informații și documente inedite din Arhiva Științifică a Muzeului și Arhiva Națională a Republicii Moldova. Lucrarea este compusă din următoarele compartimente: I. Muzeul – centru spiritual, cultural, științific al comunității, al poporului; II. Colecțiile muzeului – baza științifică pentru studierea evoluției lumii organice și culturii umane la crearea expoziției permanente Natura-Omul-Cultura; III. Expoziția pavilionară „Natura-Omul-Cultura”; IV. Condiția avansării instituției.

Reamintim că primul volum al lucrării a fost editat în 2019, fiind lansat cu prilejul aniversării a 130 ani de la înființarea Muzeului.

La eveniment sunt invitați toți prietenii muzeului care apreciază activitatea desfășurată de instituție, modul de valorificare și promovare a patrimoniului cultural, dăinuirea și perpetuarea acestei instituții – simbol al culturii naționale.

Organizatorii vă așteaptă cu drag. Adresa: mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Escaladare în Georgia! Liderul opoziției, Levan Khabeishvili, a fost bătut brutal de poliție în timpul protestelor masive nocturne

Forțele de securitate din Georgia au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade asurzitoare împotriva protestatarilor din fața parlamentului.

Aceștia intensificând brusc represiunea după ce legislatorii au dezbătut un proiect de lege privind „agenții străini”, considerat de opoziție și de țările occidentale ca fiind autoritar și de inspirație rusă.

Martorii oculari ai Reuters au văzut cum unii ofițeri de poliție i-au atacat fizic pe protestatari, care au aruncat cu ouă și sticle în ei, înainte de a folosi gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare pentru a-i forța pe manifestanți să părăsească zona din fața clădirii parlamentului.

Protestele continuă

Levan Khabeishvili, liderul celui mai mare partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, a postat o fotografie pe X cu fața însângerată și cu un ochi vânăt. Un oficial al partidului a declarat pentru Reuters că Khabeishvili a fost bătut de poliție după ce a dispărut din centrul orașului Tbilisi.

După ce au fost dispersați din parlament, aproximativ două mii de protestatari au continuat să blocheze principalul bulevard Rustaveli din Tbilisi, baricadându-l cu mese de cafenea și coșuri de gunoi. Unii au strigat „sclavi” și „ruși” către poliție.

Mai devreme, poliția antirevoltă a folosit spray-uri cu piper și bastoane pentru a-i îndepărta pe unii protestatari care încercau să împiedice legislatorii să părăsească intrarea din spate a parlamentului.
Președintele georgian Salome Zourabichvili, un dușman declarat al guvernului ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a declarat într-o postare pe X că represiunea a fost „total nejustificată, neprovocată și disproporționată” și că protestele au fost pașnice.

Proiectul de lege a accentuat diviziunile în această țară profund polarizată din sudul Caucazului.

Legea rusă din Georgia

Parlamentul, care este controlat de Visul Georgian și de aliații săi, va aproba probabil proiectul de lege, care trebuie să mai treacă încă două lecturi înainte de a deveni lege. Parlamentarii au încheiat sesiunea de marți fără a vota, iar dezbaterea va fi reluată miercuri.

Proiectul de lege ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”.

Criticii georgieni au catalogat proiectul de lege drept „legea rusă”, comparându-l cu legislația Moscovei privind „agenții străini”, care a fost folosită pentru a reprima disidența în această țară.

sursa

Moldovenii revin acasă de sărbători? Cresc cozile la vamă

Poliția de Frontieră atenționează călătorii despre fluxul mărit în punctul de trecere a frontierei Costești, în ambele direcții de deplasare.

Moldovenii revin acasă de sărbători? La vama Costești s-au format coziFoto: Poliția de Frontieră

„În vederea fluidizării traficului transfrontalier au fost deschise toate benzile de circulație și suplinit numărul angajaților din prima linie de control”, informează PTF Costești.

Astfel, funcționarii punctului vamal vin cu un set de recomandări pentru călători:

  • Verificarea, din timp, a valabilității actelor de călătorie care acordă dreptul de traversare a frontierei de stat.
  • Utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei, pentru a nu supraîncărca doar unele.
  • Consultare cu ofițerii de la call-centrul Poliţia de Frontieră (022 259 717) pentru a cunoaște care este situația la frontieră, regulile de trecere a frontierei și alte informații de ordin public.

Compozitorul și dirijorul Gheorghe Mustea își sărbătorește astăzi ziua de naștere

Compozitorul, dirijorul și profesorul universitar Gheorghe Mustea își sărbătorește astăzi, 1 mai, ziua de naștere.

Gheorghe Mustea împlinește 73 de ani. Compozitorul s-a născut în anul 1951, la Mândrești, Telenești. Și-a făcut studiile la Școala medie de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, transmite newtv.md.

Gheorghe Mustea a compus muzică simfonică, muzică de operă, muzică pentru soliști, cor și orchestră, muzică instrumentală de cameră, corală, în stil popular (pentru orchestră de muzică populară, voce și orchestră de instrumente populare, instrumente populare solo și orchestră),de estradă, pentru copii (instrumentală, vocală și corală),pentru film, pentru teatru.

Artistul are în palmaresul său peste 1400 de concerte în țară și în străinătate și este președinte al Societății Muzicale din Chișinău.

Gheorghe Mustea deține titlul de Artist al Poporului, a fost decorat cu „Ordinului Republicii”, iar în 2013 a fost distins cu Premiul Național. Este membru titular al Academiei de Științe a Moldovei și Doctor Honoris Causa al Universități de Stat ”Alecu Russo” din Bălți.

Țigările electronice provoacă mai multă inflamație în plămâni decât cele obișnuite
Articolul anterior
Te-ai săturat de mucegai? Iată ce preparate elimină și previne reapariția acestuia
Articolul următor