Nu a lăsat pe drumuri niciun copil: ”Nu vreau să sufere nimeni pe acest pământ ceea ce am suferit eu. Am făcut și un păcat”

Preotul care nu a lăsat pe drumuri niciun copil! Mărturisirile emoționante ale ÎPS Mihail Longhin Jar, din Herța, regiunea Cernăuți: prin ce a trecut până a deschide un lăcaș pentru copii. Părintele spune că a făcut și un păcat pe care-l regretă.

”Într-o zi simțeam că nu mai pot, la un moment dat am făcut și un păcat, mi-era foarte greu, mai era o lună până să deschidem aici, acest locaș pentru copii, nu mai avem nici un ban, și m-am închis în cameră înaintea Maicii Domnului, și-am început să plâng.

Și aceasta a fost păcatul meu, că i-am spus Maicii Domnului:

– Maica Domnului, m-ai lăsat?!? Numai până aici??? Dar eu ce fac mai departe???

Și acolo unde am plâns dimineața, și unde aș zice că am cârtit, seara, în același loc eram, și a intrat un om în casă, și a zis:

– Părinte, m-am gândit că poate aveți nevoie de oleacă de ajutor…

Și ne-a dăruit niște bani. Și cu acei bani pe care mi i-a dat, am dus totul până la capăt.  Nu au fost mulți, dar noi nu trebuia să oprim lucru, să nu ne lase muncitorii și să plece.  Și de atunci și până astăzi, atunci când o trebuit mai mult, a trimis Dumnezeu pe cineva.  Azi, în orfelinatele din Bănceni, trăiesc 415 copii.

– Înțeleg că nu există o limită de vârstă?
– Cred că asta ar fi cea mai mare greșeală din viața mea, dacă m-aș uita la ani și nu la suflet. 

Mulți au și câte douăzeci și cinci de ani, încă nu și-au făcut o familie, dar dacă eu sunt părintele și-mi spun mie toți tată, cum să-mi scot copilul după poartă?

Nici nu m-am gândit la asta niciodată, atunci când își găsește fiecare familia lui, după ce au făcut școala, au un serviciu, noi mai departe îi căutăm ca și pe copiii noștri. 

Din cauza aceasta am făcut în Cernăuți două sute cinzeci de apartamente, am construit case aici prin sate, am cumpărat pământuri la toți, și pe nici un copil nu l-am lasă să iasă în drum. 

Pe toți căutăm să-i ajutăm, pentru că în viață nimeni nu se poate ajuta singur.

Dar eu știu de la mine, greul vieții care m-a învățat să ajung până aici, pentru că nu eu singur am căutat lucru ăsta, Dumnezeu m-a pregătit din copilărie.

– Ați avut o copilărie grea?

– Aș vrea să spun, foarte grea, că de multe ori mi-e teamă să-mi aduc aminte de tot greul pe care l-am dus, și numai când a venit vremea să iau acești copii, am simțit că mi se vindecă rana care a fost „copilăria mea”, făcându-le lor bine și ajutându-i, am simțit cum se vindecă rana mea, durerea pe care am simțit-o foarte adâncă săpată în sufletul meu.

Îmi doresc ca nimeni să nu mai sufere pe acest pământ ceea ce am suferit eu. Dumnezeu mă pregătea pe atunci pentru acești copii, și a trebuit ca să sufăr eu să pot înțelege mai bine.

180 dintre copiii din orfelinat suferă de boli grave de sănătate. Părintele Longhin spune că nici nu poate să amintească bolile, atât de grele sunt, doar Dumnezeu le știe.   

O parte dintre ei sunt orfani, alții au fost părăsiți de părinți imediat după naștere, două sute de măicuțe veghează zi și noapte copiii din orfelinatele din Bănceni, cel mai mic are șapte luni, și a fost adus când avea patru zile, cel mai mare are douăzeci și șapte de ani.”, susține părintele.

sursa: www.paginacudetoatebymd.ro

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Expoziția „Fabricat în Moldova”, inaugurată la Chișinău
Articolul anterior
O fetiță de 4 ani a fost ucisă de câinele familiei. Animalul a sfâșiat-o în grădina casei
Articolul următor