De ce uleiul moldovenesc costă mai ieftin în Franța? Opinia producătorului autohton

Producătorul autohton de ulei moldovenesc a oferit explicații despre prețul scăzut al uleiului din Franța și susține că, de fapt, este vorba despre ,,un truc de marketing”.

Группа Trans-Oil прокомментировала сведения о более низкой цене масла во Франции.

Grupul Trans-Oil Moldova a comentat postările apărute în rețelele de socializare că uleiul de floarea soarelui al mărcii moldovenești Floris este mai ieftin în Franța decât în Republica Moldova. Potrivit lui Stela Ostrovetski, directorul fabricii Floarea Soarelui, care produce ulei Floris, practic, pretul de vânzare al fabricii nu diferă pentru livrările pe piața internă și pentru export, iar compania nu poate fi responsabila de politica franceză de retail privind prețurile, relatează yellowpages.md.

Pe rețelele de socializare au apărut postări că uleiul de floarea soarelui al mărcii moldovenești Floris, în Franța, este mai ieftin decât în ​​Moldova. Atașate postărilor sunt capturi de ecran cu un preț de 1,49 euro (30,4 lei) pentru o sticlă de ulei în magazinul Emek Market din Franța și un preț de 34,58 lei pentru o sticlă de ulei într-un magazin din Moldova.

Există și postări cu un filmuleț în care un client în limba română arată un tejghea cu ulei Floris și spune că un magazin turcesc din Franța are un astfel de preț pentru uleiul de floarea soarelui moldovenesc.

De asemenea, o femeie întreabă pe cineva: „Mă întreb cât costă acest ulei în Moldova?”.

De menționat că pe pagina de Facebook a magazinului Emek Market sunt mai multe fotografii cu ulei de floarea soarelui, dar nu și de producție moldovenească, pe care este indicat același preț – 1,49 euro. De exemplu, o astfel de fotografie a fost publicată pe 4 ianuarie.

La rândul său, directorul fabricii Floarea Soarelui, care produce ulei Floris, Stela Ostrovetski, a dat asigurări că prețul de vânzare al fabricii pentru ulei, la export, este mai mare decât pentru piața internă a țării.

Ea a povestit cum se formează prețul în Moldova și în străinătate.

„La noi, uleiul adaugă 5-6 lei la preț până la raft – acestea sunt cheltuielile distribuitorilor și marja magazinului. Pentru a calcula prețul pe piața externă, se ține cont de „serviciul de transport”, marja distribuitorului și marja magazinului.

Drept urmare, o sticlă de ulei în străinătate, conform celor mai conservatoare estimări, nu poate costa mai puțin de 2 euro, adică vreo 40 de lei”, a explicat Ostrovetski.

Potrivit acesteia, nu știe de ce uleiul Floris se vinde la un asemenea preț în Franța. „Acesta nu este nimic mai mult decât o tactică de marketing, al cărui scop este atragerea clienților. De obicei, astfel de promoții sunt organizate pentru o cantitate limitată de produse și nu suportă o povară financiară pentru rețea sau magazin, ci doar atrag clienți. Considerăm un astfel de preț justificat în cazul în care este necesar să atragem atenția clienților și, într-adevăr, ei, aparent, au reușit acest lucru”, a concluzionat șefa de de la Floris.

Trei șoferi au încercat să mituiască polițiștii, în doar 24 de ore, pentru a scăpa de pedepse

Inspectorii de patrulare au stopat un motociclist pe o stradă din Ocnița pentru conducerea mijlocului de transport care nu a fost înmatriculat în modul stabilit de lege. Bărbatul de 40 de ani nu deține permis de conducere. Mai mult, fiind testat alcoolscopic, rezultatul a arătat 0,93 mg/l vapori de alcool în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Un alt caz a avut loc în capitală, la intersecția străzii Liviu Deleanu cu șoseaua Balcani. Un bărbat de 37 de ani, cetățean străin, conducea un camion înmatriculat necorespunzător.

Șoferul unui Renault, cu vârsta de 45 de ani, locuitor al municipiului Chișinău, a încălcat limita de viteză în Ialoveni. În toate cazurile au fost solicitate grupele operative pentru fixarea probelor și documentare.

Persoanele documentate și-au continuat acțiunile de corupere chiar dacă au fost informate că sunt pasibile de răspundere penală.

Tinerele din Afganistan îi acuză pe talibani de agresiuni sexuale, după ce au fost arestate pentru hijab necorespunzător

Adolescentele și tinerele femei din Afganistan, arestate de talibani pentru că purtau „hijab necorespunzător”, spun că au fost supuse la violențe sexuale și agresiuni în detenție, potrivit The Guardian.

În mai multe cazuri, arestările și abuzurile sexuale cu care s-au confruntat tinerele femei în timpul detenției la începutul acestui an au dus la sinucidere și la tentative de sinucidere, au declarat reporterii de la serviciul de știri afgan Zan Times.

În unul dintre cazuri, cadavrul unei femei ar fi fost găsit într-un canal, la câteva săptămâni după ce fusese arestată de militanții talibani, o sursă apropiată familiei afirmând că aceasta fusese abuzată sexual înainte de a muri.

ONU afirmă că mai multe femei au fost reținute de talibani pentru „hijab necorespunzător” în decembrie 2023 și ianuarie 2024, ca urmare a unui decret taliban conform căruia femeile trebuie să se acopere din cap până în picioare, dezvăluindu-și doar ochii.

La acea vreme, ONU a calificat arestările drept „îngrijorătoare”, iar fetele și femeile au declarat pentru The Guardian că au fost supuse la bătăi și intimidări în timpul detenției, potrivit TVR Info.

Acum, fetele și femeile tinere ies în față pentru a raporta că s-au confruntat, de asemenea, cu violențe sexuale și abuzuri din partea poliției talibane, cu consecințe devastatoare.

Familia lui Zahra*, în vârstă de 16 ani, a declarat că ea și o altă adolescentă au fost arestate într-un magazin din vestul Kabulului în decembrie 2023.

Mama ei, Somaia*, spune că Zahra și prietena ei au fost reținute timp de două săptămâni înainte de a fi eliberate. Când s-a întors acasă, Zahra „nu mai era fata care plecase de acasă cu două săptămâni înainte”.

„Am alergat și am îmbrățișat-o, dar ea a plâns și a spus: „Sunt dezonorată”. Pentru restul acelei zile, Zahra nu a mâncat și nu a vorbit”, a spus mama ei.

Stătea doar într-o cameră și plângea. Nu am îndrăznit să o întreb ce s-a întâmplat”, a mai spus ea.

Amina*, o studentă la medicină în vârstă de 22 de ani, a declarat că a petrecut trei nopți într-o închisoare talibană după ce a fost arestată în ianuarie 2024. Ea a spus că a fost interogată de un bărbat mai în vârstă care a întrebat-o despre menstruația ei și dacă era căsătorită sau nu.

„Am căzut la picioarele lui și l-am implorat: Te rog, ucide-mă, dar nu mă hărțui”, a spus ea. „El a spus: ”Din moment ce ești dornică să mori, te voi ucide, dar înainte de asta, hai să ne distrăm cu tine”. „Apoi a început să-mi atingă părțile intime”, a spus Amina. „Am leșinat de două ori în timpul interogatoriului, dar de fiecare dată, mi-a turnat apă rece pe cap.”

Amina a spus că ceea ce i s-a întâmplat ei s-a întâmplat tuturor fetelor duse în acea cameră de interogatoriu și lăsate singure cu bărbatul.

„[Acum] nu pot dormi noaptea, sunt atât de speriată și de fiecare dată când îi văd pe soldații talibani, leșin”, a spus ea. „Am încercat să mă sinucid de două ori.

Odată am luat toate medicamentele mamei mele, dar familia mea m-a dus la spital. De fiecare dată când îmi amintesc că m-au atins, nu mai suport să trăiesc”, a spus Amina.

Pentru Zahra, calvarul cu care a spus că s-a confruntat în închisoare s-a dovedit a fi prea greu de suportat pentru ea, a declarat familia sa.

„În mijlocul nopții m-am trezit și am observat că Zahra nu era acolo. L-am trezit pe soțul meu și am început să o căutăm în toate camerele. Soțul meu i-a găsit cadavrul„, a spus Somaia. „Se spânzurase”.

Moartea lui Zahra nu a fost singura tragedie asociată cu arestarea de către talibani a femeilor din cauza modului în care își purtau hijabul.

În decembrie 2023, o studentă de 23 de ani din același cartier ar fi fost, de asemenea, arestată de talibani.

Marina Sadat se îndrepta spre Institutul Farabi de Științe ale Sănătății, unde studia moașele, singura opțiune educațională disponibilă pentru femei în Afganistanul taliban.

Douăzeci și două de zile mai târziu, persoane care îi cunosc familia spun că trupul ei bătut a fost găsit într-un sac într-un canal din districtul Paghman din Kabul.

Reporterilor Zan Times li s-a spus că a fost abuzată sexual. „Este pur și simplu brutal ca o tânără să meargă la universitate și cadavrul ei să ajungă acasă”, le-a spus jurnaliștilor o persoană intervievată.

La 4 ianuarie, un purtător de cuvânt al ministerului taliban al moravurilor și virtuților a declarat pentru Associated Press că femeile care au fost arestate „au încălcat valorile și ritualurile islamice și au încurajat societatea și alte surori respectate să adopte un hijab nepotrivit … în fiecare provincie, cele care merg fără hijab vor fi arestate”.

În urma condamnării în Afganistan și în străinătate, Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a negat ulterior că ar fi avut loc arestări pentru „hijab necorespunzător”.

Ca răspuns la acuzațiile de agresiune sexuală asupra tinerelor femei aflate în detenție, un purtător de cuvânt taliban a negat, de asemenea, că ar fi existat arestări pentru „hijab necorespunzător” și a declarat: ” Chestiunea violului nu este deloc posibilă deoarece nu există doar una sau două persoane [în camera cu un deținut] și atunci când există trei persoane, o astfel de crimă nu s-ar întâmpla …[aceasta este] o problemă foarte sensibilă pentru talibani. Sunt sigur că un astfel de lucru nu s-a întâmplat”.

Rapoartele de violență sexuală și agresiune împotriva femeilor și fetelor în detenție vin în contextul în care talibanii sunt așteptați să participe la o conferință a ONU privind Afganistanul, care va avea loc la Doha pe 30 iunie, unde ONU a confirmat că nu vor participa femei afgane și că drepturile femeilor nu vor fi discutate.

* Numele au fost schimbate pentru a proteja identitatea persoanelor intervievate și a redactorilor stabiliți în Afganistan

Un primar din Cimișlia riscă să fie revocat. Ce a constatat ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința unui primar. Interesul personal al primarului rezultă din relațiile sale în raport cu persoana juridică al cărei fondator este, iar în calitate de administrator figurează fiul acestuia, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă al ANI.

Persoanele supuse controlului riscă încetarea mandatelor, a raporturilor de muncă sau de serviciu. Subiecții controlului vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani, în condițiile legislației în vigoare, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

De asemenea, Autoritatea a a emis un act de constatare în privința unui procuror prin care s-a stabilit o diferență substanțială, în mărime de 854 785 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de acesta și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi, pentru perioada 01.08.2016 – 26.05.2023.

ANI va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.

Persoanele vizate au dreptul de a contesta actele de constatare, care la moment nu sunt definitive.

Moldovenii vor avea gaz din Azerbaidjan? Igor Grosu: „Există și în altă parte. Nu vine doar de la Gazprom”
Articolul anterior
NASA a publicat prima imagine clară a planetei Neptun. Aceasta a fost surprinsă de telescopul spațial James Webb
Articolul următor