Un bebeluș de zece zile, salvat după ce și-a petrecut aproape jumătate din viață sub dărâmături, în Turcia

Un bebeluș și mama lui au fost scoși în viață de sub dărâmăturile din Turcia la mai bine de 90 de ore după ce clădirea în care se aflau s-a prăbușit, după cutremurele de luni.

Băiatul în vârstă de zece zile, pe nume Yagiz, și-a petrecut aproape jumătate din viață blocat sub plăci de beton înainte de a fi extras din ruinele provinciei Hatay, din sudul Turciei.

Imagini dramatice arată bebelușul ridicat cu grijă din dărâmături și învelit într-o pătură termică de către paramedici, în timp ce mama lui era legată pe o targă, salvatorii temându-se să nu aibă leziunilor coloanei vertebrale.

Eforturile disperate de căutare și salvare sunt în desfășurare atât în ​​Turcia, cât și în Siria.

Numărul morților în urma cutremurului pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a numit „dezastrul secolului” a crescut la peste 21.000.

sursa

ATENȚIE, șoferi! Ploaie și lapoviță în mai multe regiuni din țară

Atenție, șoferi! Poliția atenționează că la această oră se atestă ploaie și lapoviță în mai multe regiuni din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Recomandăm șoferilor să adopte o prudență maximă în timpul șofatului şi să adapteze în permanență viteza conform condițiilor meteorologice.

Păstrați o distanță constantă în raport cu vehiculul din față și evitați depășirile.

Pietonilor le recomandăm să sporească atenția și să se asigure temeinic înaintea traversării părții carosabile.

Colegii noștri sunt prezenți pe trasee pentru siguranța dumneavoastră.

În situații excepționale, apelați 112.

Vouchere pentru electrocasnice: Programul continuă și în 2025

 Peste 7 200 de gospodării au beneficiat de sume de până la 7 mii de lei (circa 350 de euro) pentru achiziționarea electrocasnicelor noi eficiente energetic. Banii au fost acordați în cadrul primelor două sesiuni ale Programului de Vouchere pentru Electrocasnice. Acesta este implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și Ministerul Energiei.

Programul este finanțat din bugetul de stat, cu sprijinul Uniunii Europene

Beneficiarii au folosit voucherele în valoare de 7 000 de lei și 6 000 de lei pentru a achiziționa 3 974 de mașini de spălat rufe și 3 246 de frigidere. Noile electrocasnice urmează să contribuie la scăderea facturilor la energie și la protecția mediului.

Beneficiarii au primit vouchere care au acoperit până la 70% din prețul de achiziție al electrocasnicelor noi, dar nu mai mult decât valoarea voucherului care nu depășește suma de 7 000 de lei. Banii au putut fi folosiți pentru a procura frigidere, inclusiv cele cu congelator integrat și mașini de spălat, inclusiv cele cu uscător integrat.

De la lansare, Linia Verde CNED a gestionat peste 15 000 de apeluri din partea beneficiarilor, pentru a oferi asistență în procesul de verificare și utilizare a voucherelor.

Programul a fost conceput pentru a reduce sărăcia energetică a populației prin sprijinirea familiilor cu mulți copii, persoanelor în etate și a celor cu nevoi speciale. Astfel, prin intermediul inițiativei se oferă acces la electrocasnice moderne, cu un consum redus de energie.

De asemenea, prin înlocuirea echipamentelor vechi și energofage, beneficiarii înregistrează, pe termen lung, economii semnificative la facturile de energie. Economiile totale în urma înlocuirii electrocasnicelor vechi cu altele noi eficiente vor ajunge la aproximativ 4 milioane de lei pe an. Acestea, echivalează cu o reducere anuală în factură pentru energie electrică de circa 550 de lei pentru fiecare gospodărie care a beneficiat de voucher.

Pe lângă sprijinul financiar, programul promovează protecția mediului prin reciclarea echipamentelor vechi. Acestea sunt preluate la momentul valorificării voucherului.

Programul va continua și anul viitor

CNED a anunțat că programul va continua prin lansarea unor noi sesiuni. În acest sens, instituția a semnat recent un acord cu Agenția Norvegiană pentru Cooperare în Dezvoltare (Norad). Prin intermediul documentului se va aloca 7,5 milioane de euro pentru finanțarea programului în anul 2025.

„Prin acest program am demonstrat că tranziția către un consum energetic eficient poate merge mână în mână cu protecția mediului și sprijinirea comunităților vulnerabile”, a specificat directorul CNED, Ion Muntean.

Programul de vouchere pentru electrocasnice a fost lansat pe 30 septembrie curent.

Anul trecut, în Republica Moldova a fost implementat programul pilot „Rabla pentru electrocasnice”. Prin intermediul acestuia mai mulți cetățeni au beneficiat de vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi. Programul a avut un buget de 5,8 milioane de euro. Acesta a fost dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, fiind implementat de PNUD Moldova.

O lege europeană, obligatorie de la 1 ianuarie în toată România

Până la 1 ianuarie 2025, România trebuie să implementeze colectarea separată a textilelor. Legislația referitoare la gestionarea deșeurilor stabilește că atât companiile, cât și autoritățile locale sunt responsabile de acest lucru, scrie evz.ro.

Țara noastră și-a asumat însă prin PNRR să constituie cel puțin 26 de instalații de reciclare a deșeurilor ce vor fi puse în funcțiune până la 30 iunie 2026, fondurile destinate construirii instalațiilor de reciclare în cadrul programului fiind de 220 milioane de euro.

Comisia Europeană cere introducerea responsabilității extinse oligatorii aproducătorului pentru materialele textile în toate statele membre, pentru a-i determina să-și asume responsabilitatea pe ciclul întreg de viață al produselor textile, de la proiectarea acestora până la gestionarea deșeurilor.

Propunerea Comisiei introduce, de asemenea, reguli de colectare separată pentru textile și cerințe de sortare pentru transportul de textile uzate.

Mădălina Corciu, reprezentant al Organizației Humana People to People, spune că producătorii trebuie să plătească pentru fiecare produs textil nou pus în piață.

„Începând cu anul viitor, colectarea separată de textile va fi obligatorie și în România. Acest fapt va ajuta autoritățile să monitorizeze mai bine ce se va întâmpla cu aceste textile odată ce vor fi colectate.

Va fi, însă, nevoie de fonduri care să susțină costurile asociate structurilor de colectare, reutilizare și reciclare.

Într-o economie circulară a textilelor, producătorii sunt cei care trebuie să contribuie la sprijinul infrastructurii.

Tocmai de aceea, Uniunea Europeană pregătește o serie de măsuri de tip REP (Extinsă a Producătorului). Aceste noi politici plasează responsabilitatea financiară către producatori, ei trebuind plătească pentru fiecare produs textil nou pus în piață.

Mai mult, ei trebuie să se asigure că acele produse nu ajung să aibă un impact negativ asupra mediului când ies din uz. Aceste politici sunt necesare și binevenite, deoarece, fără ele, va fi imposibil de administrat volumele tot mai mari de textile post-consum”, a adăugat Mădălina Corciu, reprezentant al Organizației Humana People to People. 

Potrivit Asociației Române pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX), în România activează în jur de 20 de companii din domeniul sortării și pregătirii textilelor pentru reutilizare și reciclare, număr care exclude business-urile de retail care comercializează îmbrăcăminte pregătită deja pentru reutilizare.

Un simplu tricou s-a vândut cu suma fabuloasă de 5,8 milioane de dolari. Cui a aparținut
Articolul anterior
Atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei: explozii la Kiev, reţeaua electrică vizată, antiaeriana activată
Articolul următor