Imaginea unei dureri dincolo de cuvinte: Bebeluș scos de sub dărâmături după 60 de ore, ținând strâns în pumnișorul lui o șuviță din părul mamei

Se scurg secundele, minutele, orele și zilele încet în zonele afectate de cutremure. Iar lupta pentru viețile celor aflați sub dărâmături este dramatică. Liniștea de mormânt după strigătul speranței: „Ne aude cineva?” sapă răni adânci în sufletele savatorilor, transmite observatornews.ro.

Două cutremure de peste 7 în Turcia și Siria în mai puțin de 12 ore. Peste  4.300 de morți şi aproape 20.000 de răniți. Blocuri şterse de pe suprafaţa  pământului | Observatornews.ro

Apoi se lasă doar tăcerea grea. În ruinele de după dezastru, moartea își ia rând pe rând tributul. Șansele ca oamenii să mai fie în viață se micșorează în fiecare clipă. Însă, în toată această negură a morții, au loc miracole. Unele care dau noi fărâmi de speranță.

Ținea strâns în pumnișorul lui o șuviță din părul mamei

La doar 20 de zile de viață, Kerem Ağırtaş poate deveni un simbol. A fost scos de sub dărâmăturile blocului din Hatay, Turcia, după 60 de ore. Un trup firav, din care inima nu a încetat să bată. Vizibil slăbit, bebelușul încerca să tragă în piept cât mai mult aer.

Atunci când salvatorii au vrut să îi deschidă pumnișorul pe care îl ținea strâns, au rămas fără glas. Kerem s-a întors la viața de dincolo de dărâmături luând cu el o parte din mama lui. O șuviță de păr la care nu a vrut să renunțe ieșind la suprafață. O amintire sau poate chiar forța care l-a ajutat să lupte. Deocamdată nu se știe dacă mama lui trăiește sau a murit sacrificându-se pentru Kerem.

Miracole de sub dărâmături

Tot sub dărâmături, salvatorii i-au cântat unei fetițe din Siria în timp ce încercau să o scoată. „O Sham, draga noastră Sham”. A fost cântecul vieții pentru copila găsită sub ruine, flămândă și speriată. A fost încercarea voluntarilor de a o liniști și au reușit.

Un alt copil-miracol scos zâmbind la suprafață a dat o nouă speranță că poate pentru cei mici traumele dezastrului nu vor săpa atât de adânc.

Însă bilanțul morților continuă să crească. Tot mai mulți nu mai pot să lupte îngropați de vii sub ruinele unei vieți de altădată.

Un înotător moldovean a obținut trei medalii de aur la turneul internațional din Viena

Înotătorul moldovean Constantin Malachi a obținut trei medalii de aur la un turneu internațional din Viena.

Un înotător moldovean a obținut trei medalii de aur la VienaF

Potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova toate cele trei medalii de aur au fost cucerite la stilul bras, pe distanțele 50, 100 și 200 de metri.

De precizat că la competiția din Viena au concurat 600 de sportivi din 10 țări.

Constantin Malachi este un înotător din Moldova, stabilit de mai mulți ani în Franța. El se află în plin proces de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Locuitorii Capitalei, consultați gratuit în contextul unui proiect elvețian

Mai mulți locuitori ai orașului au fost consultați gratuit, în contextul proiectului elevețian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Acesta are drept scop promovarea sănătății și îmbunătățirea calității vieții în rândul locuitorilor.

Locuitorii Capitalei, consultați gratuit în cadrul unui proiect elvețianFoto: realitatea.md

În colaborare cu Asociația Medicală Teritorială Centru, au avut loc mai multe activități prin intermediul cărora a fost valorificată importanța sănătății, transmite realitatea.md.

Doritorii au avut oportunitatea de a efectua gratuit testări medicale a glicemiei și tensiunii arteriale, primind recomandări din partea medicilor.

Totodată, au fost distribuite materiale informative, pliante și broșuri despre alimentația sănătoasă, obezitate, gestionarea stresului, obiceiuri nocive și altele.

O nouă funcție pe Tik Tok. Este cea mai mare schimbare din ultima perioadă

Utilizatorii TikTok vor putea posta clipuri cu o lungime de până la o oră. După ce a crescut deja de mai multe ori limita de timp a clipurilor pe care le acomodează, aplicația testează acum postarea filmărilor care au o lungime de până la 60 de minute.

Creatorii de conţinut care vând abonamente deja pot posta clipuri de 20 de minute, iar un număr limitat dintre utilizatori pot chiar posta filmări lungi de 30 de minute.

Surprize pentru utilizatorii Tik Tok

Clipurile scurte au fost poarta de intrare pe piaţa platformelor de video, migrând, treptat, către filmări mai lungi care oferă mai multe oportunităţi de monetizare. Limita de 60 de minute ar putea facilita postarea episoadelor întregi pentru producătorii sau platformele de streaming care vor dori să-şi promoveze un nou serial sau film, potrivi News.ro citat de evz.ro.

Tik Tok a făcut și alte actualizări

TikTok a actualizat și sistemele de revizuire a conținutului, pentru a încorpora mai eficient gradul de risc al unui videoclip (pe baza tipului de încălcare potenţială) şi audienţa aşteptată (pe baza conturilor urmărite), pentru a determina dacă conţinutul respectiv va fi eliminat, trimis pentru a fi revizuit de către un specialist sau dacă trebuie luată o altă decizie.

Platforma ia măsuri precum funcţiile care au restricţii de vârstă, marcarea conţinutului neeligibil pentru recomandare şi sistemul de organizare a conţinutului pe baza maturităţii (Content Levels), pentru a reduce conţinutul nepotrivit prin limitarea persoanelor care pot crea sau urmări anumite tipuri de conţinut.

Platforma chineză aplică noua politică privind dezinformarea asupra schimbărilor climatice, ce are ca scop eliminarea informaţiilor false, care neagă date ştiinţifice cunoscute, cum ar fi conţinutul care contestă existenţa schimbărilor climatice sau factorii care contribuie la aceasta.

„Similar cu alte politici referitoare la dezinformare, TikTok a început să lucreze cu parteneri independenţi de fact-checking prin care se asigură de acurateţea conţinutului. În plus, platforma a introdus şi un nou instrument de căutare care îi redirecţionează pe cei care caută conţinut legat de schimbările climatice către informaţii oficiale”, se arată în comunicatul companiei.

Adidas, nevoită să vândă stocul de pantofi sport al lui Kanye West. Pierderi de jumătate de miliard de dolari dacă „nu scapă” de produse
Articolul anterior
„Fiica mea cea mică a murit în brațele mele, iar soția lângă mine”. Momentele dramatice retrăite de un sirian după catastrofa care i-a decimat familia
Articolul următor