O navă rusă a încercat să cartografieze parcurile eoliene olandeze

O navă rusă a încercat să cartografieze parcurile eoliene olandeze din Marea Nordului, cu scopul de a „perturba” infrastructura energetică a Ţărilor de Jos, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare olandeze, informează AFP, preluat de Agerpres.

O navă rusă a încercat să cartografieze parcurile eoliene olandeze

Nava a intrat în apele teritoriale olandeze „în ultimele luni”, înainte de a fi detectată şi „escortată de paza de coastă şi de marina olandeze”, a anunţat Jan Swillens, şeful acestor servicii (MIVD), pentru jurnalişti.

„În ultimele luni am văzut că actori ruşi încearcă să înţeleagă cum este organizată aprovizionarea energetică în Marea Nordului, cu intenţia de a o perturba”, a adăugat Swillens.

„Tentativa nu a reuşit”, a spus el, fără a oferi mai multe informaţii.

Incidentul nu are nicio legătură cu expulzarea de diplomaţi ruşi şi cu închiderea secţiei comerciale a ambasadei Rusiei la Amsterdam, anunţate sâmbătă de Ţările de Jos, au precizat Swillens şi Erik Akerboom, şeful serviciilor secrete olandeze (OIVD).

„Indiferent care va fi deznodământul războiului din Ucraina, Rusia va rămâne probabil o ameninţare pe termen lung pentru Ţările de Jos”, au scris într-un raport publicat luni serviciile olandeze de informaţii.

„Ţările de Jos trebuie să ţină cont de faptul că războiul din Ucraina şi consecinţele sale vor dura probabil mult timp”, a precizat Swillens. „Rezultatul acestui război va determina securitatea noastră şi prosperitatea noastră viitoare”, a subliniat el.

„Dacă Occidentul nu menţine unitatea împotriva Rusiei, Moscova va conchide probabil că agresiunea este benefică”, a mai spus Swillens.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Volodimir Zelenski, despre motivul pentru care Moscova vrea să destabilizeze Republica Moldova: „Plănuiesc asta de mult timp”
Articolul anterior
Zeci de elevi au efectuat audituri energetice pentru locuințele mai multor familii din țară
Articolul următor