LIVE! Putin și-a început discursul în fața Parlamentului rus! Patriarhul Kiril, prezent și el

Vladimir Putin vorbește în fața Parlamentului rus, despre „operațiunea specială din Ucraina”, pe care a declanșat-o în urmă cu un an.

În primul său discurs despre „starea națiunii” de la începutul războiului, liderul rus acuză din nou Occidentul că „joacă un joc murdar, cu cărți măsluite”, susținând că Rusia a fost deschisă dialogului, dar „am primit la schimb răspunsuri necinstite”. „Ei au pornit războiul, noi am folosit forța pentru a-i opri”, scrie libertatea.ro.

Putin: „În Occident, abuzurile asupra copiilor și pedofilia au devenit o normalitate” Președintele rus continuă discursul prin a vorbi despre decăderea morală a Occidentului, o temă des folosită în discursurile sale din ultimii ani. „În Occident, abuzul asupra copiilor și pedofilia sunt norma, preoții aprobă căsătoriile LGBT. Trebuie să ne protejăm copiii de degradare și degenerare”, a spus Putin, citat de Kommersant.

El spune că Occidentul recunoaște căsătoriile de același sex. „Este în regulă. Sunt adulți. Au dreptul să-și trăiască viața. Suntem întotdeauna foarte toleranți cu acest lucru în Rusia”, continuă. Cu toate acestea, spune el, în scripturi căsătoria este între un bărbat și o femeie. El citează, de asemenea, relatări din presă că biserica anglicană ia în considerare termeni neutri de gen pentru Dumnezeu, pentru a invoca „degradarea și degenerarea” Occidentului.

Aceste afirmații au fost primite cu aplauze puternice din partea mulțimii prezente în sală.

Vladimir Putin: „Vor folosi naziști, teroriști, chiar și pe Diavol însuși împotriva Rusiei” Putin spune că Occidentul va folosi pe oricine – teroriști, naziști, „chiar și diavolul însuși” – pentru a lupta împotriva Rusiei, potrivit The Guardian. Așa cum se întâmplă adesea în discursurile sale, Putin face recurs la istorie și spune că, în anii 1930, Occidentul a deschis ușa Germaniei naziste, iar acum merge și mai departe. El spune că Occidentul a sprijinit „o lovitură de stat” în Ucraina în 2014 și a mai acuzat că una dintre unitățile armatei ucrainene poartă numele unei unități naziste germane și că „cei de la putere aleg să închidă ochii la asta”.

„Responsabilitatea pentru incitarea și escaladarea conflictului din Ucraina revine țărilor occidentale și regimului de la Kiev, pentru care poporul ucrainean a devenit străin”, a acuzat Vladimir Putin. „Nu suntem în război cu poporul Ucrainei, ei înșiși au devenit ostatici ai regimului de la Kiev și a stăpânilor săi occidentali”.

Putin: Ei au pornit războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri

„Nu aveam nicio îndoială”, spune Putin, că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acțiune agresivă a Kievului asupra Donbas. „Toate acestea au fost complet împotriva documentelor acceptate de Consiliul de Securitate al ONU”. „Aș vrea să repet, ei au început războiul și am folosit forța pentru a-l opri”, a precizat Putin în discursul din fața Parlamentului rus. El a spus că obiectivul Occidentului este puterea nelimitată și că Sevastapolul este, evident, următoarea țintă după Donbas.

Putin acuză Occidentul că joacă cu „cărți măsluite” și că au vrut să ofere arme nucleare Ucrainei

Președintele rus a acuzat Occidentul și NATO că vorbeau public despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de decizia Rusiei de a invada. El a acuzat Occidentul că „joacă un joc murdar” cu „cărți măsluite” cu oamenii și cu Ucraina. El a invocat războaiele din Iugoslavia, Irak și Siria pentru a acuzat SUA de „secole de colonialism și dictatură”.

În plus, Vladimir Putin a spus că Occidentul și-a înșelat poporul cu „minciuni totale fără principii” despre ceea ce se întâmplă în Donbas. Președintele rus a spus că țara a fost deschisă să dialogheze cu Occidentul și a fost deschisă pentru implementarea unui sistem egal de securitate, dar „la schimb am primit răspunsuri necinstite” și acțiuni specifice pentru extinderea NATO și desfășurarea de noi sisteme antirachetă în Europa, iar „întreaga planetă este presărată” cu baze americane.

A început discursul lui Vladimir Putin Vladimir

Putin a sosit în sala în care va susține discursul în fața camerelor reunite ale Parlamentului în aplauzele celor prezenți care s-au ridicat în picioare pentru a-l primi. Primul subiect abordat este cel al „operațiunii militare speciale” declanșate de Vladimir Putin în urmă cu un an. El a catalogat invazia drept imposibil de evitat și a acuzat Occidentul că a pus Rusia în fața acestei decizii dificile. „Când Rusia a încercat să găsească o soluție pașnică, ei se jucau cu viețile omului”, a declarat Vladimir Putin.

Putin și-a început discursul, spunând că „va vorbi într-o perioadă complicată pentru țara noastră, într-o perioadă de schimbări drastice în lumea noastră”. El spune că „evenimentele istorice vor determina viitorul țării, iar fiecare dintre noi este legat de o responsabilitate uriașă”.

Patriarhul Kiril, prezent la discursul lui Vladimir Putin

Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, și fostul președinte Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, sunt prezenți în sală pentru a asista la discursul lui Vladimir Putin. Sala s-a umplut cu câteva minute înainte de discursul liderului rus care se bucură de o atenție deosebită din partea televiziunilor ruse care au afișat încă de luni un ceas cu timpul rămas până la discurs. În mai multe orașe din Rusia, discursul va fi televizat pe ecrane uriașe. Kremlinul a organizat un concert patriotic pe stadionul Luzhniki, iar legislativul urmează să se întrunească în sesiuni extraordinare miercuri, stârnind zvonuri că Putin ar putea face o declarație oficială de război sau ar putea anunța alte schimbări în postura militară a Rusiei împotriva Occidentului, care vor necesita ratificări oficiale. Membrii presei străine – considerați „agenți străini” – nu au fost invitați anul acesta.

Reacția Linella, după ce ANSA a dat vina pe lanțul de magazine pentru lotul de banane cu pesticide

Moldretail Group S.R.L, deținătoarea magazinelor Linella, a venit cu o reacție după ce ANSA a rechemat un lot de banane și a scris că fructele cu pesticide erau destinate spre comerț în magazinele Linella și Fidesco.

,,În urma comunicatului emis de ANSA la data de 2 mai, referitor la depistarea unui lot de banane ce depășește limita admisibilă al reziduului de pesticid Clorpirifos, dorim să ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care această informație a fost prezentată publicului. Este important de subliniat că responsabilitatea pentru depășirea limitelor de reziduuri de pesticide nu revine rețelelor de supermarketuri Linella și Fidesco, ci importatorului S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”, care a furnizat lotul respectiv. Un aspect esențial care trebuie evidențiat este faptul că S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS” este unul dintre cei mai mari importatori de citrice, care asigură cu banane  piața din Moldova.

Compania Moldretail Group S.R.L., imediat după apariția comunicatului, a solicitat explicații clarificatoare de la ANSA cu privire la modalitatea de identificare a magazinelor implicate și motivele pentru care numele altor rețele comerciale, care lucrează cu același furnizor, nu au fost menționate. Această omisiune a creat o percepție eronată, sugerând o vizare nejustificată a companiei noastre, lucru care afectează grav imaginea noastră.

Avem încredere că un răspuns oficial din partea ANSA ne va oferi detalii suplimentare pentru a înțelege exact circumstanțele acestui incident. De asemenea, dorim să reiterăm angajamentul nostru ferm față de siguranța și sănătatea consumatorilor noștri. Moldretail Group S.R.L. a luat deja măsurile necesare de precauție, iar lotul respectiv a fost retras imediat de pe rafturile magazinelor. Pe cazul dat am inițiat o investigație internă amănunțită, pentru a preveni apariția incidentelor similare pe viitor.

Suntem dedicați continuării oferirii de produse de înaltă calitate clienților noștri și colaborăm activ cu toate părțile interesate pentru a garanta că toate standardele de siguranță sunt respectate cu strictețe”, se arată în comunicatul Moldretail Group S.R.L.

Noaptea de Înviere: Transmisiune live realizată de la două lăcașuri sfinte din Chișinău

Compania „Teleradio-Moldova” va transmite slujbele din noaptea de Paști pe canalele sale de televiziune Moldova 1 și Moldova 2.

Anunțul a fost făcut de directorul general al companiei, Vlad Țurcanu, pe o rețea de socializare.

„Transmisiunea va fi realizată de la două lăcașuri sfinte:

– Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău (unde slujba va fi oficiată de IPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului,  Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor);

– Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău (slujba va fi oficiată de IPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove)”, notează Țurcanu.

Localitatea ucraineană Oceretine, distrusă de artirelia și bombele rusești. Imagini cutremurătoare

Satul ucrainean Oceretine a fost măcinat de lupte, arată imaginile filmate cu drona obținute de The Associated Press. Satul a fost o țintă pentru forțele rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Trupele Moscovei au avansat în zonă, lovind cu artilerie, drone și bombe. Armata ucraineană a recunoscut că rușii au câștigat un „punct de sprijin” în Oceretine, care avea o populație de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.

Locuitorii s-au străduit să fugă din sat, printre care o femeie în vârstă de 98 de ani care a mers singură aproape 10 kilometri săptămâna trecută, purtând o pereche de papuci și sprijinită de un baston, până când a ajuns la liniile de front ucrainene, relatează moldova1.

În imagini nu se vede nicio persoană, iar nicio clădire din Oceretine nu pare să fi rămas neatinsă de lupte. Cele mai multe case, blocuri de apartamente și alte clădiri par a fi avariate iremediabil, iar multe case au fost transformate în grămezi de lemn și cărămizi. O fabrică de la periferie a fost, de asemenea, grav avariată.

În altă parte, în ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în încercarea de a distruge infrastructura energetică a regiunii și de a teroriza cei 1,3 milioane de locuitori.

Ucraina a început recent să folosească rachetele, furnizate în secret de Statele Unite, pentru a lovi zonele controlate de Rusia, inclusiv un aerodrom militar din Crimeea și într-o altă zonă situată la est de orașul ocupat Berdiansk, au declarat săptămâna trecută oficiali americani.

Căutate de mult timp de liderii ucraineni, noile rachete oferă Ucrainei o distanță de lovire aproape dublă – până la 300 de kilometri – față de cea pe care o avea cu versiunea cu rază medie de acțiune a armelor pe care le-a primit de la SUA în octombrie anul trecut.

O fată de 17 ani a murit fulgerător în cabina de duș. Se pregătea să meargă la școală
Articolul anterior
Zeci de tineri cercetători, premiați la Chișinău
Articolul următor