România ar putea avea un parc solar plutitor. Singurul din regiune a fost inaugurat recent în Albania

Companiile norvegiene Statkraft și Ocean Sun au anunțat finalizarea primului parc fotovoltaic plutitor din sud-estul Europei, pe un lac din Albania. Și în România se discută despre un astfel de proiect, în Olt. Ce avantaje ar avea față de parcurile solare ”clasice”?

România ar putea avea un parc solar plutitor. Singurul din regiune tocmai a fost inaugurat în Albania

Parcul fotovoltaic plutitor de pe lacul Gramș, în centrul Albaniei, a fost inaugurat la mijlocul lunii februarie, după ce deschiderea sa a întârziat din cauza unei furtuni care a provocat daune majore, în 2021. Cu o putere instalată de 2 MW, e primul proiect de acest tip din regiune, scrie Balkan Green Energy News, mai există câteva proiecte pilot în Turcia.

Lacul de acumulare pe care a fost instalat proiectul – practic, 4 insule artificiale circulare pe care sunt instalate panourile, fiecare cu o capacitate de 0,5 MW – ține de hidrocentrala Banja, construită și operată tot de Statkraft. Compania norvegiană are, de altfel, cel mai mare portofoliu de hidrocentrale din Europa.

În vara anului trecut, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, vorbea despre un proiect similar pe lacul de acumulare de la Ipotești, județul Olt. Acesta ține de Hidroelectrica, iar oficialul spunea atunci că până la sfârșitul lui 2022 va fi desemnat un constructor al proiectului, complementar cu hidrocentrala de la Ipotești. Nu s-a mai anunțat însă nimic despre acest proiect de atunci și până azi.

Riscurile și avantajele parcurilor solare plutitoare

Parcurile fotovoltaice plutitoare vin cu avantaje, dar și cu riscuri. Ele nu ocupă terenuri agricole, iar prețul nu e mult mai mare decât cel al unui parc solar normal. Pot reduce evaporarea apei din lacurile pe care sunt instalate și sunt mai eficiente -cu până la 15% – deoarece pot fi răcite cu ajutorul apei.

Pe de altă parte, astfel de parcuri sunt mai expuse fenomenelor meteo extreme, așa cum s-a întâmplat cu cel din Albania. De asemenea, încă se discută despre efectelor asupra mediului, deoarece la umbra pe care o produc se pot dezvolta alge toxice.

În Bulgaria, un proiect de acest fel pe lacul de acumulare Ogosta, plănuit de compania germană Profine Energy, a generat proteste ale localnicilor – mai ales pescarilor. Aceștia susțineau că parcul solar plutitor ar putea avea un impact negativ asupra mediului. Pe lângă România, Grecia și Muntenegru mai discută despre proiecte similare. Însă, momentan, cele mai mari proiecte de acest tip sunt în China.

sursa

Sărbătoare de zile mari de Ziua Vinului la Castel Mimi: vin nelimitat şi numeroși artiști

Se apropie Ziua Naţională a Vinului, ediţia XXIII, marcată în perioada 5-6 octombrie în Republica Moldova. Un eveniment special, în care întreaga țară va omagia vinul şi truda neobosită a vinificatorilor noştri, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cei care îşi doresc să sărbătorească vinul departe de aglomeraţia urbană şi Piaţa Marii Adunări Naţionale, sunt invitaţi pe data de 5 octombrie la Castel Mimi, aflat la doar 40 de km de Chişinău, unde va fi organizat tradiţionalul eveniment “Show Must Go On”. Pe lângă vinul tânăr pe care vinăria îl va turna în pahare din sticlă, în cantităţi nelimitate, oaspeţii vor fi ademeniţi cu plăcinte tradiţionale şi miros de grătare încinse, delicii din carne gătite de bucătari pricepuți în prezenţa vizitatorilor.

Şi ce fel de sărbătoare ar fi fără muzică?! Pe toată durata evenimentului oaspeţii se vor bucura de muzică live interpretată de Felicia Dunaf cu DUNAFF BAND, care vor binedispune publicul cu hituri locale şi internaţionale. Ansamblul etnofolcloric “DORURELE”, conducător artistic Vladimir Șchiopu, Maria Iliuţ şi “Crenguţă de Iederă” vin să facă spectacol folcloric, iar surpriza zilei este îndrăgita cântăreaţă de muzică popular, Zinaida Julea, care va susţine un recital. Din programul artistic nu va lipsi arhicunoscuta piesă “E sărbătoare şi răsună muzica”.

Pentru a celebra strugurii roditori și vinul moldovenesc din soiuri autohtone, pe teritoriul Castelului Mimi, una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, va fi jucată o horă imensă. Toți oaspeții, de la mic la mare, se vor prinde în această hora, alături de Ansamblul de dansuri populare „Strămoșeasca”.

Petrecăreţii sunt îndemnaţi să vină la Castel Mimi cu Trenul Vinului, pentru a se distra pe cinste şi a renunţa la automobilele proprii în favoarea transportului ecologic. La coborâre, călătorii vor fi întâmpinaţi festiv cu dansuri populare, pâine şi sare de către Ansamblul “Strămoşeasca”.

“Show Must Go On” se va încheia după ora 20:00 cu ritmuri muzicale mixate de DJ, timp în care părinţii şi copiii vor putea coace bezele la foc deschis – un moment perfect pentru a încheia o zi de neuitat.

Pentru mai multe detalii despre programul Zilei Naţionale a Vinului la Castel Mimi accesaţi Castelmimi.md.

Un copil de 3 ani, dispărut în Găgăuzia, găsit pe un deal în urma unei operațiuni ample ale polițiștilor, subdiviziunilor specializate și în comun cu zeci de voluntari

Operațiune amplă de succes pentru polițiștii Direcției UTA Găgăuzia a IGP, în comun cu cei din Comrat și colegii subdiviziunilor specializate, alături de voluntari, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aseară, în jurul orei 20:15 am fost sesizați de părinții unui copil de 3 ani că de mai mult de o oră nu-și găsesc micuțul, care a ieșit din curtea casei într-o direcție necunoscută.

Ținând cont de faptul că în adiacent este o zonă împădurită și mlăștinoasă, toată poliția a ieșit pe alarmă, cu ridicarea dronelor, în căutarea copilului.

Băiețelul a fost găsit pe un deal și acum se află lângă părinți.

”Vă rugăm, supravegheați micuții. La aceasta vârsta sunt curioși și greu de monitorizat, dar #Viața lor primează.

Mulțumim colegilor și persoanelor care ne-au ajutat.”, anunță Poliția.

Copil de 10 ani la volanul unui Renault: Poliția s-a autosesizat în acest caz și vine cu precizări

Polițiștii s-au autosesizat în baza unei secvențe video apărută în spațiul online, în care apare un minor la volanul unui Renault printr-o localitate din raionul Orhei, cu un matur în calitate de pasager, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma măsurilor întreprinse de polițiști, în scurt timp a fost identificat proprietarul mașinii, care este și tatăl băiatului de 10 ani.

Totodată s-a stabilit că automobilul nu avea asigurare și nici nu a trecut inspecția tehnică periodică.

Bărbatul a fost sancționat pentru că a încredințat conducerea vehiculului unei persoane fără drept de a conduce, pentru conducerea unui vehicul care nu a trecut revizia tehnică și pentru lipsa poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

”Amintim părinților că atunci când permit unui minor să conducă un vehicul, pericolul pentru viața copilului este iminent.

Supravegheați și educați copiii corespunzător vârstei. Mulțumim persoanelor care nu sunt indiferente în trafic.”, mai anunță poliția.

S-au născut cu corpurile lipite, dar medicii au reușit să le separe. Cum arată acum cele două surori, la 17 ani
Articolul anterior
Secretul tinereții, descoperit de un medic celebru! A reuşit să întinerească cu 20 de ani! Ce face în fiecare zi
Articolul următor