Firmele olandeze continuă să exporte flori în Rusia: „Decât să dea bani pe tancuri, mai bine să cumpere lalele”

Companiile din Țările de Jos continuă să exporte vândă flori în Rusia, deoarece exportul nu este supus sancțiunilor Uniunii Europene, relatează portalul olandez NU.

Firmele olandeze continuă să exporte flori în Rusia: „Decât să dea bani pe tancuri, mai bine să cumpere lalele”

Multe bunuri olandeze care erau exportate în Rusia, de la microcircuite și camioane grele și până la electronice, nu mai pot fi vândute la Moscova din cauza sancțiunilor UE.

Florile nu sunt supuse restricțiilor, iar companiile batave nu văd nicio obiecție morală specială față de vânzarea de flori către ruși.

Cultivatorii ca el nu fac afaceri direct cu clienții ruși. Acest lucru se face prin intermediul exportatorilor, care cumpără la licitație sau direct. Apoi aranjează vânzarea. Prin urmare, cultivatorii nu trebuie să încheie o tranzacție financiară cu clienții ruși.

„Lalelele îi fac pe oameni fericiți”, a declarat Arjan Smit, reprezentantul companiei olandeze Smit Flowers. Potrivit acestuia, întreg sectorul de lalele din Țările de Jos a vândut Rusiei 6% din aceste flori.

Un cultivatorul de bujori din Gelderland, care a dorit să rămână anonim, susține că a vândut mereu mulți bujori în Rusia și că va continua să-i vândă.

„Vor fi în continuare ruși care au nevoie de flori! Fiecare euro cheltuit pe flori nu mai poate fi cheltuit pe tancuri”, crede el.

Volumul exporturilor de flori din Țările de Jos către Federația Rusă a fost afectat de alte sancțiuni. De exemplu, transportul a devenit mult mai dificil, deoarece camioanele rusești nu mai au voie să intre în Europa.

În plus, tranzacțiile financiare cu rușii au devenit mai dificile, iar costurile cu energia cresc.

Nu există estimări precise ale volumului comerțului cu flori între Țările de Jos și Rusia. Potrivit Asociației Olandeze a Comercianților, Rusia a coborât din primele zece destinații de export ale acestui produs.

Iar agenția olandeză de statistică CBS a raportat săptămâna aceasta că valoarea exporturilor de flori și plante către Rusia a scăzut cu 19%, până la 324 de milioane de euro, în 2022.

Luna trecută, presa a dezvăluit că, prin intermediari din Asia, microcircuitele fabricate de companii olandeze ajung în continuare în Rusia şi sunt folosite pentru echipamente militare, în ciuda sancţiunilor impuse.

sursa

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Putin interzice folosirea cuvintelor străine în instituțiile de stat din Rusia
Articolul anterior
Zapadă de peste un metru în Mallorca. Autoritățile au cerut ajutorul armatei spaniole
Articolul următor