Rus blocat patru luni într-un aeroport, după ce a fugit de războiul lui Putin. Ce îl așteaptă

Timp de patru luni, podeaua aeroportului i-a devenit dormitor. Alături de alți cinci bărbați, a trăit în condiții greu de imaginat: a mâncat chifle și orez și a stat o lună întreagă fără apă caldă. Este povestea unui rus rămas blocat într-un aeroport sud-coreean. Alternativa sa ar fi fost însă una mult mai dură.

Dmitri și-a spălat hainele în chiuvetă FOTO Captură video/ CNN

Dmitri (care a cerut ca identitatea sa să rămână anonimă) a rămas pe Aeroportul Internațional Incheon, din Coreea de Sud, anul trecut, când a încercat să fugă de ordinul de mobilizare militară al Moscovei pentru războiul din Ucraina, potrivit CNN, preluat de Adevarul.

Aeroportul, în locul primei linii

Întreaga poveste a început în luna octombrie a anului trecut, după ce președintele Vladimir Putin a cerut mobilizarea a 300.000 de oameni pentru a se alătura războiului din Ucraina. Dmitri a fost unul dintre sutele de mii de bărbați care care și-au părăsit țara natală în săptămânile și lunile, de după anunțul din 21 septembrie. Se temea că va fi printre primii trimiși în prima linie, deoarece are un dosar de disidență.

„Am protestat la mitinguri față de război… Am decis atunci că trebuie să părăsesc Rusia”, își amintește el.

Bărbatul spune că șase dintre prietenii săi, care au plecat pe front, au murit deja în Ucraina. Planul lui inițial a fost să se îndrepte către Kazahstan. S-a răzgândit în momentul în care a auzit că țara îi deporta pe rușii fugari.

Așadar, Coreea de Sud era singura țară democratică în care putea merge la vremea respectivă. Totuși, nici acest stat nu îi privește cu amabilitate pe cei care încearcă să evite convocări militare – având în vedere că are propriul serviciu militar obligatoriu de cel puțin 18 luni, pe care majoritatea bărbaților trebuie să le îndeplinească până la vârsta de 28 de ani.

„Nu sunt un dezertor, sunt împotriva războiului. În esență, nu vreau să mă duc să ucid oameni”, a spus el, într-un mesaj adresat oficialilor de la Seul.

Dmitri a dormit pe jos, într-o cameră din aeroport FOTO Captură video/ CNN

Până săptămâna aceasta, viața lui a constat într-o rutină chinuitoare. În mare parte, a mâncat o chiflă fierbinte și suc la prânz și pui cu orez la cină. Fără nimic de făcut pentru a-și umple timpul, bărbatul s-a plimbat prin aeroport, înconjurat mereu de fluxul continuu de călători.

El și-a spălat hainele într-o chiuvetă de baie publică și spune că a stat o lună fără apă caldă la duș, o plângere contestată de departamentul de imigrație.

Locul său de dormit a fost pe jos, într-o cameră mică din aeroport, alături de alți 15 solicitanți de azil.

Transferat într-o unitate guvernamentală, departe de statutul de refugiat

Dmitri poate, în sfârșit, să respire aer curat, însă nu și aerul libertății. Ministerul de Justiție din Coreea de Sud i-a refuzat lui și compatrioților săi cererile pentru statutul de refugiat, lăsându-i, până acum, să locuiască în aeroport.

În decursul acestei săptămâni, lui și unui alt bărbat li s-a permis să părăsească aeroportul și au fost internați într-o unitate guvernamentală, ce aparține centrului de primire a imigrației. Nu este clar motivul pentru care bărbații nu au încercat să ajungă într-o țară terță odată ce și-au dat seama de dificultățile din Coreea de Sud. Totuși, condițiile de la centru sunt mult mai bune.

„Condițiile de aici sunt foarte bune, te hrănesc foarte bine, există o mașină de spălat, există un fier de călcat, este apă caldă, peste tot este curat și te tratează foarte bine”, a spus Dmitri.

Cererea de azil a lui Dmitri este departe de a fi simplă. El a câștigat dreptul de a solicita statutul de refugiat, luna trecută, după ce a contestat cu succes decizia Ministerului Justiției la Tribunalul Districtual Incheon. Cu toate acestea, ministerul a declarat, săptămâna aceasta, că va contesta decizia.

Avocatul său estimează o așteptare de aproximativ cinci luni pentru a afla dacă au dreptul de a solicita statutul de refugiat, apoi încă unul sau doi ani înainte de a ști dacă îl pot obține.

Succesul este departe de a fi garantat, având în vedere mica parte din cererile de refugiați pe care Coreea de Sud le acceptă.

În 2019, înainte ca pandemia de Covid să limiteze numărul de solicitanți care sosesc în Seul, doar 79 din aproape 15.500 de solicitanți au primit statutul de refugiat.

Dacă cererea este respinsă, Dmitri poate să rămână în țară cu un permis de ședere umanitar, lucru care ar veni însă la pachet cu dezavantaje asta ar avea propriile dezavantaje.

„Cei cu statut de ședere umanitară sunt excluși de la majoritatea beneficiilor pe care le obțin rezidenții sau refugiații sud-coreeni. Nu vor fi puși într-o poziție în care să fie forțați să plece, dar vor trebui să trăiască în Coreea de Sud cu multe restricții.”, a declarat avocatul

Dorul de familie și casă

Dmitri, în vârstă de 30 de ani, a fost nevoit să își lase în urmă soția și pe fiul său în vârstă de doar șapte ani, fapt care îl sfâșie, în fiecare moment.

„Mi-e foarte dor de băiatul meu”, a spus bărbatul.

El a fost mult prea emoționat pentru a mai dezvălui și alte lucruri despre familia sa și greutățile prin care trece.

Dacă nu va reuși să găsească un adăpost în Coreea de Sud, Dmitri ia în considerare să ceară azil ambasadelor Statelor Unite și Canadei. Chiar dacă oricare dintre aceste țări l-ar accepta, dorul de casă îl va copleși.

„Ar fi grozav dacă m-aș putea întoarce acasă în Rusia. Asta ar însemna că tot ce se întâmplă s-ar fi încheiat, așa că cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a spus Dmitri.

Incendiu la un depozit din Capitală

Pompierii au reușit să salveze 150 m2 de materie primă pentru confecționarea roletelor în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Pompierii IGSU au reușit să salveze o suprafață de 150 m2 de materie primă pentru confecționarea roletelor în urma unui incendiu izbucnit într-un depozit de pe strada Transnistriei nr. 6 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat pe 24 noiembrie 2024 la ora 05:25.

La fața locului, conform nivelului sporit de intervenție au fost îndreptate mai multe echipe de salvatori și pompieri. Ajunși la destinație, angajații IGSU au stabilit că flăcările au cuprins bunuri materiale, dar și materie primă din interiorul secției de asamblare a depozitului cu suprafața totală de circa 1400 m2. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, pompierii au desfășurat mai multe sectoare de luptă.

Datorită intervenției eficiente au fost salvate de ardere 150 m2 de materie primă și două automobile aflate în apropierea depozitului. Flăcările au fost localizate la ora 05:25 și lichidate complet la ora 07:47.

În urma incendiului au fost distruse de foc secția de asamblare a roletelor cu suprafața de circa 760 m2 și bunuri materiale din încăperea învecinată cu suprafața de circa 500 m2. Totodată, flăcările au afectat în totalmente două automobile parcate în apropierea clădirii adiacente. Victime nu au fost raportate.

În total pentru lichidarea incendiului au fost antrenați 42 de salvatori și pompieri cu 8 unități de tehnică. Cauza și toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Premierul român Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD, în urma alegerilor din România

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la sediul partidului, că aseară i-a predat secretarului general al partidului demisia și că este un gest unilateral.

O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri, a mai spus el. Ciolacu a mai spus că nu pleacă din funcția de premier, până se termină alegerile. ”Eu aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi, la ora 17.00, am convocat un Consiliu Politic Național și o să venim, după Consiliul Politic, și o să comunicpm decizia pe care o să o luăm. Nu vorbim despre o acceptare a demisiei, pentru că demisia este un act unilateral, am încheiat și această discuție”, a spus Ciolacu la sediul PSD, scrie News.ro.

El a precizat că ”o să rămână alături de colegii lui, duminică, până la alegeri”. ”Sunt ferm convins că în perioada următoare o să venim și cu un calendar de alegeri în interiorul partidului. La viitoarele alegeri din interiorul PSD, eu, Marcel Cioalcu, nu voi candida pentru nicio funcție. Întrebat dacă rămâne în funcția de premier, marcel Ciolacu a spus: ”Categoric, e o funcție pe care o am până se termină alegerile și se vine cu o nouă majoritate”. Întrebat cine va veni la șefia PSD, el a spus: ”Un coleg”. ”PSD nu va face nicio contestație, chiar dacă diferența este foarte mică, regulile dmeocrației și importanța acestui tur doi este mult mai mare decât interesele noastre personale”, a mai spus Ciolacu. Liderul PSD a precizat că a sunat-o pe Elena Lasconi și i-a dat un mesaj în care o felicită pentru intrarea în turul doi. 

Incendiu într-un bloc de locuințe din Capitală: Trei persoane evacuate

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală. Cazul a fost înregistrat în seara zilei 24 noiembrie 2024 într-un apartament de pe bulevardul Cuza-Vodă 14 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:07.

Potrivit primelor informații, fum dens a fost observat de la geamul etajului opt al blocului de locuit cu nouă nivele. La fața locului au fost îndreptate cinci echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale dintr-un apartament de la etajul cinci.

În timpul intervenției, pompierii au evacuat în mod de urgență trei persoane de la etajele superioare, în vederea prevenirii riscului de intoxicație cu produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea focului la ora 20:22 și lichidarea completă la 21:14. În urma incendiului au fost afectate mai multe bunuri materiale din interiorului unei odăi a apartamentului cu suprafața totală de 72 m2. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 27 situații de risc.

Bebeluș găsit în viață după ce fusese aruncat la gunoi. Momentul emoționant a fost filmat
Articolul anterior
Proteste de amploare în Grecia, după tragedia feroviară: manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov
Articolul următor