Surorile Oanei Zăvoranu au murit în urma cutremurului din 1977. Aveau doar nouă ani și au rămas sub dărâmături

Pe 4 martie 2023 s-au împlinit 46 de ani de la marele cutremur din 1977. Atunci au murit peste 1.500 de persoane, în România. Printre decedați se aflau și nume grele: de la actorul Toma Caragiu, solista Doina Badea, până la regizorul Alexandru Bocăneț sau poeta Veronica Porumbacu.

Seismul a fost înregistrat la ora 21:22:22, a durat 55 de secunde și a avut 7,4 grade pe scara Richter. În București au căzut 32 de blocuri și clădiri mari.

Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu-colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.

Conform Historia.ro, sub dărâmăturile blocului de la Colonadelor și-au găsit sfârșitul: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, cântăreața Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa.

Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se află în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital.

Mai multe persoane au scăpat ca prin minune în urma dezastrului

Soțul Anei a scăpat ca prin minune cu viață. Romulus Rusan a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Prozatorul Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețuitori.

Tot în `77 și-au găsit sfârșitul și fetele gemene ale Mărioarei Zăvoranu. Camelia și Adriana, surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu, au fost găsite sub dărâmături. Cele două aveau nouă ani și jumătate când au decedat sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană, care s-a prăbușit în urma seismului.

Pe atunci, gemenele erau clasa a II-a, iar în timpul cutremurului au decedat și părinții adoptivi ai Mărioarei, familia Radu, dar și unchiul și mătușa ei. 4 martie 1977 a fost ultima zi când Mărioara Zăvoranu i-a văzut pe toți în viață.

Blocul de la Casata, din Piața Romană, nu a rezistat seismului, prăbușindu-se în doar câteva secunde.

Oana avea patru ani la acea vreme, arată libertateapentrufemei.ro.

„Erau aşa de frumoase fetele mele, cuminți şi deștepte. Noi am avut noroc să scăpăm, căci nu mai locuiam de ceva vreme în blocul de la Casata. Micuţele rămăseseră cu bunicii, iar eu cu Oana stăteam la Nelu Bănicioiu, în Dorobanţi.

Fetele au fost găsite fără suflare în brațele părinților mei. Au murit cu toţii şi i-am îngropat împreună în Cimitirul Ghencea 2. În fiecare an vin aici cu un preot să ne rugăm pentru sufletele lor.

Chiar dacă au trecut atâţia ani, simt un mare gol în suflet şi îmi pare rău că nu sunt mai apropiată de Oana”, povestea Mărioara Zăvoranu, pe vrea când trăia, într-un interviu pentru Click!.

Mărioara Zăvoranu a murit pe 17 aprilie 2015, la vârsta de 66 de ani.

Scandalul în jurul concursului „Pedagogul anului”, aplanat. Decizia Ministerului Educației

 Ministerul Educației nu va retrage titlul „Educatorul anului” obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată după ce o comisie a examinat sesizările privind o pretinsă încălcare a Regulamentului concursului, scrie evz.ro. 

În data de 12 octombrie, Ministerul Educației și Cercetării a inițiat examinarea retragerii titlului „Educatorul anului 2024”, obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată în urma sesizărilor cu privire la două sancțiuni care i-au fost aplicate premiantei de către autoritățile publice locale.

Ministerul Educației explica atunci că, la etapa republicană a concursului „Pedagogul anului”, sunt înaintați candidații care au obținut locurile I la etapa raională. Organul local de specialitate în domeniul învățământului (OLDSI) nu ar fi inclus actele cu privire la aplicarea sancțiunilor disciplinare.

După examinarea circumstanțelor cazului, Comisia a decis că Moscalu își poate păstra titlul.

„La 24 octombrie 2024, în adresa Ministerului Educației și Cercetării a fost expediată Dispoziția primarului orașului Rîșcani nr.104-C din 24 octombrie 2024 cu privire la revocarea sancțiunii disciplinare aplicate Valentinei Moscalu. În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate de către Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” și raportându-le la Hotărârea Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”, Comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu”, susține instituția.

Pentru a evita pe viitor situații similare, regulamentul concursului va fi modificat. Astfel, conform MEC, va fi introdusă obligația candidaților la concurs de a depune o declarație pe propria răspundere. Aceasta va viza lipsa sancțiunilor disciplinare și lipsa altor abateri de etică și disciplină.

Concursul republican „Pedagogul Anului” 2024 s-a desfășurat în trei etape. Anul acesta a avut trei categorii de învingători: educatorul anului, învățătorul anului și profesorul anului.

Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50 000 de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Câștigătorii locului II au primit câte 25 000 de lei și Diploma de onoare a MEC. Cei de pe locul III – câte 15 000 de lei și Diploma de onoare a MEC.

Valentina Moscalu a luat premiul I, la categoria „Educatorul anului”.

„Acest premiu este o responsabilitate în activitatea ulterioară. Sunt plăcut surprinsă, dar cred că cel mai mare merit aparține copiilor. M-au susținut în toate activitățile mele. Nu știu dacă aș face altceva mai bine decât instruirea copiilor preșcolari”, a declarat Moscalu, într-un interviu pentru M1.

Caz tragic: Un tânăr de 20 de ani a murit călcat de tren

Un tânăr în vârstă de 20 de ani şi-a pierdut viaţa, după ce a fost călcat de tren în zona localităţii Vatra din municipiul Chişinău, scrie newtv.md.

Cazul s-a produs în dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie, în jurul orei 8:30, iar conform informațiilor preliminare, tânărul stătea așezat pe linia de cale ferată.

În urma impactului, victima a decedat pe loc, iar oamenii legii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

Un avion cargo s-a prăbușit peste o casă, lângă aeroportul din Vilnius

Un avion cargo DHL s-a prăbuşit luni în apropierea aeroportului din Vilnius, în jurul orei 03:30 GMT, au declarat purtătorii de cuvânt ai aeroportului din capitala Lituaniei şi poliţia pentru Reuters. O persoană a fost declarată decedată, scrie digi24.ro

Potrivit aerotime.aero, site-ul de urmărire a zborurilor FlightAware arată că aeronava cargo a decolat de pe Aeroportul Leipzig/Halle (LEJ) la ora 03:08 CET, potrivit News.ro. 

Postul local de ştiri Delfi Plus informează că aeronava s-a prăbuşit pe strada Žirnių, într-o zonă rezidenţială, pe o clădire rezidenţială cu două etaje, şi a provocat un incendiu. Se pare că în aeronavă se aflau patru persoane: doi piloţi şi doi angajaţi DHL. Salvatorii au reuşit să elibereze un pilot din carlingă, iar acesta şi-a recăpătat cunoştinţa. Alte două persoane au fost preluate pentru îngrijiri medicale de urgenţă. O persoană a murit. Toate persoanele din casa pe care s-a prăbuşit avionul au supravieţuit.

O femeie a trecut prin chinuri groaznice în urma operației de cezariană: a luat decizia de a intra în greva foamei în fața spitalului
Articolul anterior
Șeful grupului rus Wagner: ”Înainte luptam cu armata ucraineană profesionistă. Mai nou dăm doar de bătrâni și copii în Bahmut”
Articolul următor