Rusia se confruntă cu lipsă de muniții? Rezerviștii ruși susțin că li s-a ordonat să atace cu „lopețile” un bastion ucrainean

Rezerviștii ruși spun că li s-a ordonat să atace un punct fortificat al trupelor ucrainene înarmați doar cu „arme de foc și lopeți”, probabil din cauza lipsei de „muniții” cu care se confruntă Rusia, potrivit celui mai recent raport de informații al Ministerului britanic al Apărării, notează Libertatea.

„«Lopețile» sunt probabil unelte de încastrare folosite pentru lupta corp la corp”, a precizat ministerul de la Londra, într-o actualizare a informațiilor de pe front transmisă duminică, 5 martie, pe Twitter. O unealtă de încastrare este o unealtă de săpat folosită de forțele militare. Conform actualizării britanice, instrumentul de încastrare MPL-50 a fost proiectat în 1869, iar letalitatea acestor lopeți, care fac parte din dotarea standard a militarilor Moscovei, este „deosebit de mitologizată” în Rusia.

„Utilizarea sa continuă ca armă evidențiază luptele brutale și desfășurate cu tehnologie redusă care au ajuns să caracterizeze o mare parte a războiului”, a precizat ministerul britanic, adăugând că dovezile arată o înmulțire a luptelor corp la corp pe frontul din Ucraina. Un rezervist a declarat pentru Ministerul Apărării de la Londra că nu erau „nici fizic, nici psihologic” pregătiți pentru atac. Potrivit dovezilor obținute de britanici, s-a înregistrat o creștere a luptelor corp la corp, care ar putea fi rezultatul insistenței Rusiei de a trece la ofensivă, în ciuda faptului că aceasta nu poate fi sprijinită de artilerie pentru că armata rusă nu dispune de muniții suficiente.

În luna decembrie a anului trecut, cetățenii ruși organizau strângeri de fonduri pentru a le furniza soldaților desfășurați în Ucraina șosete, haine de iarnă, saci de dormit și veste antiglonț. Acest lucru a avut loc după ce trupele s-au plâns că duc lipsă de echipament de bază, despre care oficialii ruși au spus că au fost probleme de început.

Detalii despre reținerea lui Nichita Dodon. Ar fi deposedat de milioane lei mai mulți bătrâni ademeniți „să investească” în criptomonede

Ofițerii Direcției Combaterea criminalității organizate și cei ai Direcției urmărire penală a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, au reținut patru bărbați și o femeie care au lipsit de aproximativ 7 milioane lei mai mulți vârstnici ademeniți „să investească” în criptomonede. Potrivit surselor PulsMedia.MD, apropiate anchetei, unul dintre ei ar fi Nichita Dodon, fiul lui Alexandru Dodon, proprietarul hotelului de lux „President”, scrie pulsmedia.md.

Potrivit unui comunicat al IGP; primele din cele nouă victime cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani au fost înșelate începând din 2023. Persoanele înșelate sunt din Edineț, Orhei, Ialoveni, Căușeni și Cahul și au fost convinse de către bănuiți să investească sume de peste 10.000 lei, în mai multe tranșe.

„În schimb, aceștia le promiteau că vor câștiga mulți mai bani (în funcție de creșterea sau scăderea bursei de valori). Cei patru bărbați bănuiți din Cahul, Căușeni, Ceadâr-Lunga și Edinet cu vârste cuprinse între 19 și 43 de ani creau conturi bancare și găseau prin comunicare pe aplicațiile Whatsapp și Telegram „investitorii” pe care-i convingeau să depună sume de bani. La rândul ei, femeia bănuită cu vârsta de 43 de ani (care este și concubina liderului grupului criminal organizat, anunțat în căutare prin Interpol), avea rolul de curier – primea banii de la victime. Astfel, bănuiții profitau de vulnerabilitatea acestora și lipsa de informare pentru a fi duse cu ușurință în eroare, ulterior aceștia extrăgeau de la bancomate banii depuși de către victime. Mai apoi, atunci când „investitorii” își cereau profitul promis, bănuiții le cereau alte sume de bani, ca și „comision” pentru extragerea banilor investiți. În final, banii erau convertiți în criptovalută de către un suspect de 22 de ani. Prin urmare, persoanele care au investit inclusiv din bani împrumutați au fost înșelate în total cu 385.000 lei, 360.000 dolari și 30.000 euro (sau aproximativ 7 milioane lei)”, menționează Poliția Națională.

 În urma măsurilor de investigație și a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate mai multe probe relevante pentru cauza penală: mai multe telefoane mobile și carduri bancare, un aparat pentru numărarea bancnotelor, cartele telefonice, extrase ale transferurilor bancare, înscrisuri de ciornă, precum și suporturi de stocare a informației.

Amintim că potrivit surselor unul dintre ei este Nichita Dodon, fiul lui Alexandr Dodon. Ultimul este consăteanul ex-președintelui Igor Dodon.

Nichita Dodon ar fi suspectat de procurori că ar fi săvârșit infracțiuni de escrocherie în proporții deosebit de mari, dar și  spălare de bani, iar la data de 19 aprilie curent magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arest pentru 30 de zile pe numele său.

Anterior, Nichita Dodon a mai apărut în spațiul public, după ce pe rețele de socializare au fost publicate imagini în care acesta șofa prin centrul capitalei cu o viteză ce depășește 150 de km/h, dar și cum consumă alcool sau împușcă dintr-o armă pe ritmul unei melodii tematice care răsună la volum maxim.

Negocierile de pace de la Londra, la nivel înalt, au fost amânate după ce Ucraina a respins planul SUA de a recunoaște Crimeea ca teritoriu rusesc

Întâlnirea de nivel înalt planificată pentru miercuri la Londra între miniștrii de externe ai Regatului Unit, Statelor Unite, Franței, Germaniei și Ucrainei a fost retrogradată la nivel de oficiali, în urma respingerii de către Kiev a unei propuneri americane de pace, informează Sky News.

Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, și ministrul britanic de externe, David Lammy, au renunțat la participarea personală, deși șeful diplomației ucrainene, Andrii Sibiga va fi prezent în capitala britanică pentru discuții bilaterale cu Lammy.

Planul american, relatat de presa din SUA în weekend, prevedea recunoașterea de către Washington a anexării Crimeei de către Rusia și înghețarea actualei linii a frontului ca parte a unui acord de pace – condiții respinse categoric marți de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Nu este nimic de discutat. Acest lucru încalcă Constituția noastră. Acesta este teritoriul nostru, teritoriul poporului Ucrainei”, a declarat Zelenski în timpul unui briefing, la Kiev, pe 22 aprilie.

Zelenski a avertizat că orice discuție despre Crimeea riscă să schimbe negocierile într-un cadru dictat de Kremlin. El a spus că astfel de propuneri joacă direct în „jocul” președintelui rus Vladimir Putin.

„De îndată ce încep discuțiile despre Crimeea și teritoriile noastre suverane, discuțiile intră în formatul pe care îl dorește Rusia – prelungirea războiului – pentru că nu va fi posibil să ajungem rapid la un acord”, a adăugat el.

Deși a recunoscut că semnale despre Crimeea au apărut pe diferite canale, Zelenski a spus că Ucraina va respinge imediat orice propunere oficială.

„Știm unde sună aceste semnale și vor continua să sune”, a spus el, adăugând că nu este sigur dacă provin din Rusia sau anumiți reprezentanți ai SUA care au dialogat cu Putin .

În pofida acestei reduceri a nivelului diplomatic, negocierile vor continua între oficiali de rang înalt din cele cinci țări. Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, va conduce delegația americană în discuțiile de la Londra.

Potrivit Financial Times, Vladimir Putin ar fi oferit să oprească invazia pe liniile actuale ale frontului, ceea ce ar însemna lăsarea sub control rusesc a circa 20% din teritoriul ucrainean. Nu este clar dacă Ucraina ar accepta o astfel de propunere.

Comentând informațiile apărute în FT, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în prezent circulă multe informații false și a îndemnat să se aibă încredere doar în sursele primare.

Totodată, răspunzând la o întrebare a Financial Times privind negocierile, Peskov a spus că acest proces nu poate avea loc public. Potrivit lui, Moscova poartă un dialog cu Washingtonul, „un proces dificil și care necesită mult timp”.

Donald Trump, care a intrat în funcție promițând o încheiere rapidă a războiului, a avertizat că SUA se vor retrage din procesul de mediere dacă părțile implicate „fac dificil” un acord.

Eforturile diplomatice ale Londrei și Parisului vizează și formarea unei „coaliții a voluntarilor” care să trimită trupe britanice, franceze și ale altor state în Ucraina pentru a garanta o eventuală pace, deși analiștii militari pun la îndoială fezabilitatea unui astfel de plan fără sprijinul militar american.

Într-o postare pe platforma X, David Lammy a descris discuția telefonică avută marți cu Marco Rubio drept „productivă”, reafirmând angajamentul Marii Britanii pentru pace și securitate euro-atlantică. Rubio a confirmat, la rândul său, că delegația americană condusă de Kellogg este pregătită pentru întâlniri „substanțiale și tehnice” cu partenerii britanici și ucraineni.

Se așteaptă ca o întâlnire la nivel de miniștri să fie reprogramată în următoarele săptămâni.

Mai mulți vârstnici, ademeniți „să investească” 7.000.000 lei în criptomonede. Cinci bănuiți au fost reținuți

Patru bărbați și o femeie, care au lipsit de aproximativ 7 milioane lei mai mulți vârstnici ademeniți „să investească” în criptomonede, au fost reținuți, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Primele din cele nouă victime cu vârste de 65-80 ani au fost înșelate începând din 2023. Persoanele înșelate sunt din Cahul, Căușeni, Edineț, Ialoveni și Orhei și au fost convinse de către bănuiți să investească sume de peste 10.000 lei, în mai multe tranșe. În schimb, aceștia le promiteau că vor câștiga mai mulți bani (în funcție de creșterea sau scăderea bursei de valori).
Cei patru bărbați bănuiți din Cahul, Căușeni, Ceadâr-Lunga și Edineț cu vârste cuprinse între 19 și 43 de ani creau conturi bancare și găseau prin comunicare pe aplicațiile Whatsapp și Telegram „investitorii” pe care-i convingeau să depună sume de bani.
La rândul ei, femeia bănuită cu vârsta de 43 de ani (care este și concubina liderului grupului criminal organizat, anunțat în căutare prin Interpol), avea rolul de curier – primea banii de la victime.
Astfel, bănuiții profitau de vulnerabilitatea acestora și lipsa de informare pentru a fi induse cu ușurință în eroare, ulterior aceștia extrăgeau de la bancomate banii depuși de către victime. Mai apoi, atunci când „investitorii” își cereau profitul promis, bănuiții le cereau alte sume de bani, ca și „comision” pentru extragerea banilor investiți. În final, banii erau convertiți în criptovalută de către un suspect de 22 de ani.
Prin urmare, persoanele care au investit inclusiv din bani împrumutați au fost înșelate în total cu 385.000 lei, 360.000 dolari și 30.000 euro (aproximativ 7 milioane lei)”, se arată în comunicatul emis de PCCOCS.

În urma măsurilor de investigație și a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate mai multe probe relevante pentru cauza penală: mai multe telefoane mobile și cartele bancare, un aparat pentru numărarea bancnotelor, cartele telefonice, extrase ale transferurilor bancare, înscrisuri de ciornă, precum și suporturi de stocare a informației.

Urmărirea penală continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Video! Mamele și soțiile din Irkutsk și Orenburg îl roagă disperate pe Putin să îi salveze pe tinerii trimiși pe frontul din Ucraina
Articolul anterior
Jasmin și-a felicitat soțul cu ocazia zilei de naștere: ,,Mulțumim, iubitule, că ne răsfeți atât de mult”
Articolul următor
Close menu