Video! Mamele și soțiile din Irkutsk și Orenburg îl roagă disperate pe Putin să îi salveze pe tinerii trimiși pe frontul din Ucraina

Locuitorii din regiunile Irkutsk și Orenburg s-au adresat președintelui rus Vladimir Putin cu o cerere de a-și salva rudele mobilizate trimise în războiul din Ucraina. Videoclipurile au fost publicate pe Telegram de mass-media rusă Astra, relatează Focus. (video, mai jos).

În mesajul lor video, femeile din regiunea Irkutsk au raportat că rudele lor au fost mobilizate în unitatea militară nr. 95380 (regimentul de puști motorizate 1439) din satul Opytnoe, regiunea Donețk, situat lângă Avdiivka.

La câteva zile, recruții au reușit să ia legătura cu rudele lor raportându-le că sunt înconjurați de Forțele Armate ale Ucrainei, iar comanda lor i-a lăsat în voia sorții: ,,Nu le-au dat întăriri și le-au interzis să părăsească pozițiile”.

„Oamenii noștri timp de câteva zile au stat fără mâncare, fără apă, doar cu mitraliere, supraviețuiesc sub focul constant al inamicului, sunt răniți și morți care nici măcar nu pot fi luați de pe câmpul de luptă. Ajutați-i pe cei care mai pot fi salvați! Trimiteți forțe suplimentare către băieți, organizați evacuarea!”, i-au transmis rușii lui Vladimir Putin.

Un apel similar a fost înregistrat de locuitorii din regiunea Orenburg, ale căror rude s-au antrenat la baza terenului de antrenament de apărare aeriană din Nizhnyaya Pavlovka, iar apoi au fost trimise în regiunea Donețk.

Potrivit acestora, comanda unității militare 42600 a brigăzii de pușcași a batalionului 2 i-a predat pe rușii mobilizați așa-numitei „Miliții Populare a RPD”, care a trimis nou-veniții să asalteze fortificațiile Forțelor Armate ale Ucrainei: ,,Fără pregătire adecvată, cu sprijin slab din partea artileriei. În mai multe rânduri, șefii care conduceau grupările de asalt au părăsit câmpul de luptă după mai multe salve, din cauza lipsei obuzelor”.

„Nu au nici măcar hărți schematice pentru a naviga pe teren. Drept urmare, merg la un asalt orbește, neștiind cum să acționeze, neștiind planul de retragere”, au împărtășit femeile.

,,Rudele noastre se află într-o situație fără speranță. Avem impresia că comandanții sunt indiferenți față de viața fiilor, soților și fraților noștri”.

Rușii au adăugat că Forțele Armate Ruse suferă pierderi mari, morți și răniți, în timp ce luptătorilor nu li se dezvăluie informații despre starea reală a lucrurilor pe front.

Comandamentul, în schimb, trimite noi loturi de mobilizați pe front la fiecare două luni. ,,Avem impresia că rudele noastre sunt folosite ca carne de tun, iar aceasta nu este o expresie nefondată. Ele nu refuză să slujească, dar înțeleg că prezența lor în linia frontului este inutilă și echivalează cu sinuciderea”, au declarat apelanții.

În februarie, mobilizați din regiunea Irkutsk s-au plâns lui Vladimir Putin de încălcări din partea comandamentului Forțelor Armate Ruse. Unități de asalt au fost trimise în luptă fără pregătire. Pe 1 martie, a devenit cunoscut faptul că tinerii au fost aruncați să asalteze zona fortificată Avdeevsky din regiunea Donețk.

Pe 3 martie, rudele rușilor au declarat presei că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus aproape întregul regiment, format din locuitori mobilizați din regiunea Irkutsk. Majoritatea soldaților au fost uciși sau au fost dați dispăruți, câțiva au fost răniți și au ajuns în spitale. Video, mai jos:

Scene memorabile într-un avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor

Pasagerii unei aeronave poloneze au asistat la o scenă demnă de o comedie romantică. Pilotul a ieșit din cabina lui, s-a așezat în genunchi și a cerut-o de soție pe partenera sa, însoțitoare de bord.

Scene memorabile într-un avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie

Cu puțin înainte ca avionul să decoleze de pe aeroportul din Varșovia, căpitanul a apărut copleșit de emoții în fața pasagerilor, transmite stirileprotv.ro.

A folosit sistemul de comunicații ca să povestească despre femeia pe care a cunoscut-o cu un an și jumătate în urmă, într-un zbor cu destinația Cracovia.

Acum, când pleca spre aceeași destinație, a făcut gestul romantic. Cineva i-a înmânat un buchet cu flori, apoi s-a pus într-un genunchi. Momentul le-a adus unora aminte de scenariul unui film siropos. „Da” a fost și răspunsul eroinei din viața reală.

Momentul – filmat de un coleg al pilotului – a fost postat pe internet și a impresionat romantici din toată lumea.

Astăzi este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova, simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Decizia instituirii unei astfel de zile a fost luată în anul 2010 odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe data de 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ.

Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanții la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, printr-o rezoluție specială cu privire la simbolurile naționale, scrie radiomoldova.md. 

Drapelul de stat al țării – Tricolorul

În Constituția Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al țării este Tricolor. Culorile sunt dispuse vertical și dispune de albastru, galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema și a fost cel de-al doilea simbol de stat care s-a afirmat în țara noastră. Își are originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Țării Moldovei. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală în culoarea roșie și albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună întoarsă spre stânga.

Al treilea simbol de stat este Imnul Republicii Moldova – „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici. Din anul 1991 până în 1994 imnul de stat a fost „Deșteaptă-te Române”.

Respectul față de Drapelul de Stat, consfințit în lege

Legea privind Drapelul de Stat al țării prevede că cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării noastre sunt datori să manifeste respect față de Tricolor și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Aceeași lege tricolorul are prioritate și va ocupa un loc de onoare în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării.

Persoanele juridice și fizice pot stabili și alte formule de onor și salutare a Drapelului de Stat, în conformitate cu necesitățile lor specifice, prin regulamente speciale proprii avizate de Comisia Națională de Heraldică. Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate și va ocupa locul de onoare.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice și persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligați să asigure utilizarea corectă, demnitatea și integritatea acestuia. Distrugerea Drapelului de Stat uzat sau deteriorat se face de manieră ceremonioasă, prin ardere în privat.

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat

Ziua Drapelului de Stat este marcată începând cu anul 2010, odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat cetățenii să arboreze în această zi tricolorul.

„Tricolorul este simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. Haideți ca în această zi, toți cei care au posibilitatea, să arboreze tricolorul. Să purtăm acest drapel cu mândrie oriunde am fi, acasă sau în diasporă”, a menționat Președintele Parlamentului.

Intoxicaţie în masă cu Salmonella, la un restaurant din capitală. Care este starea victimelor

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Declarațiile lui Pasha Parfeni, după calificarea la Eurovision Song Contest 2023
Articolul anterior
Rusia se confruntă cu lipsă de muniții? Rezerviștii ruși susțin că li s-a ordonat să atace cu „lopețile” un bastion ucrainean
Articolul următor