Uimitor! Un tânăr de la noi știe să cânte la peste 10 instrumente muzicale. Pe care îl preferă?

La 20 de ani știe să cânte la peste 10 instrumente muzicale și își dedică tot timpul activităților culturale. Igor Botnari, student la Colegiul de Muzică și Pedagogie din Bălți are o dragoste aparte pentru instrumentele tradiționale vechi. A moștenit această pasiune de la familia sa și la o vârsta fragedă a început să studieze fluierul. Acum, se numără printre puținii tineri din țara noastră care știe să cânte la cobză., scrie nordnews.md.

„Tatăl meu a cântat la acordeon, țambal, chiar dacă nu a fost pentru mult timp. Bunelul meu, în tinerețea sa, a fost la fel muzician, a cântat la saxofon, am o mătușă care a fost foarte dedicată muzicii”, spune tânărul.

La vârsta de 7 ani a pus mâna pe fluier și a început să cânte în ansamblul din satul natal „Muguri de Speranță” din Fundurii Vechi.

„Am făcut cunoștință cu domnul Victor Gului care mi-a pus fluierul în mână și a zis că uite, fac un cerc de fluieriști, dacă ai dorință, vino și tu. Eram mic, eram clasa întâi. Am mers să fac asta ca un hobby, pentru a nu pierde timpul liber pe care-l aveam atunci, iar prin clasa a 8-a, am optat pentru un instrument mai serios și am ales saxofonul”. 

De atunci, Igor muncește zilnic. Este un promotor al valorilor culturale și naționale, și se numără printre puținii tineri care știe să cânte la cobză astfel încât să-ți atingă sufletul.

„Mi-am ales ca instrument de suflet cobza basarabeană. De ce menționez mereu basarabeană, cum am făcut-o și în interviul în cadrul proiectului „Instrumente Vechi Populare”, condus de Gheorghe Șova, anterior, fiindcă este un instrument specific pentru Republica Moldova, de fapt pentru Basarabia.  Acesta dă posibilități tehnice mai avansate, fiindcă se interpretează doar la noi, am simțit că e ceva deosebit ce trebuie dus mai departe și trebuie promovat”, a mai adăugat Igor.

Pe lângă cobză, tânărul știe să cânte la caval, saxofon, clarinet, chitară, ukulele, pian, acordeon, nai, trombon și este curios să studieze și alte instrumente muzicale.

„Posed un număr mai mare de intrumente, din diferite categorii, unele mai bine, altele mai puțin bine, dar e un număr mai mare, nu pot să spun exact, fiindcă nu le-am numărat. Sunt mai mult de zece. M-am axat în special pe alea vechi fiindcă sunt un promotor al culturii noastre, o să spun românești, referindu-mă la poporul român, nu la țară”, a declarat Igor.

Tânărul cobzar a îndrăgit atât de mult instrumentele populare vechi, încât știe și cum ar fi apărut unele dintre ele.

„Este de fapt și o legendă, se spune că Dumnezeu a creat oile și a creat cavalul pentru a le ține oilor de urât, iar diavolul văzând asta a creat căprile și a creat cimpoiul, așa că, cavalul are și o însemnătate divină”.

Igor Botnari are o colecție bogată de instrumente muzicale pe care le-a adunat grație susținerii părinților.

„Fluierul este un instrument care m-a costat 150 de lei, relativ ieftin. Cel mai scump instrument din colecția mea este saxofonul, care m-a costat aproape 2000 de euro”, a menționat tânărul cobzar.

Igor Botnari face parte din ansamblul „Învârtita Dorului” din satul Fundurii Vechi, Art-grupa „Vivat” din Bălți, corul „Ars-Nova”, orchestra populară, dar și din fanfara Colegiului de Muzică și Pedagogie din municipiu.

Rusia continuă atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene

În această noapte, ocupanții ruși au atacat patru centrale termice ale DTEK, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a echipamentelor, a anunțat serviciul de presă al agenției, transmite Unian.

Rusia continuă atacurile asupra infrastructurii energetice ucraineneFoto: Ukrinform

„Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice ale Ucrainei. În această noapte, în urma atacului au suferit patru centrale termice DTEK. Potrivit informațiilor preliminare, din păcate, există victime. Oferim toată asistența necesară”, se notează în mesaj, transmite moldova1.md. 

Din cauza bombardamentelor, echipamentele întreprinderilor au fost grav avariate, acum sectorul energetic încearcă să elimine consecințele atacului.

De asemenea, DTEK a reamintit că, de la începutul războiului pe scară largă, Federația Rusă a bombardat centralele termice ale companiei energetice ucrainene DTEK de peste 170 de ori.

În același timp, ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a confirmat că inamicul a atacat din nou infrastructura energetică a țării. Potrivit acestuia, au fost afectate, în special, instalațiile din regiunile Dnipropetrovsk, Ivano-Frankivsk și Lviv.

„Există daune la echipamente. La una dintre instalații, șeful de tură a fost rănit – inginerul de energie a suferit o comoție. Consecințele atacurilor sunt în curs de precizare. Se lucrează în continuare la eliminarea lor”, a adăugat Galușcenko.

Potrivit UNIAN, ocupanții ruși au atacat în această noapte Ucraina cu bombardiere strategice Tu-95 și Kinzhalami. În jurul orei 4 dimineața, a început alarma în majoritatea regiunilor din Ucraina. Forțele aeriene au raportat, de asemenea, lansarea de rachete inamice care și-au schimbat traiectoria.

De asemenea, s-a raportat că, în timpul atacului din Harkov, o rachetă aproape a lovit un spital, în care se aflau mai mult de o mie de persoane.

„Din fericire, rachetele au lovit solul și nu clădirile centrului medical – altfel este greu de imaginat numărul de morți și răniți. Există o persoană rănită, gradul este ușor”, a declarat primarul orașului, Igor Terejov.

În general, valul de explozie a spulberat geamuri, a avariat acoperișuri, linii electrice, conducte de apă și alte mijloace de comunicații inginerești.

Salvatorii și pompierii din țară au marcat ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie 2024 este marcată Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Angajații IGSU din toată țară au onorat cu demnitate simbolul statului.

Salvatorii și pompierii IGSU marchează ziua Drapelului de StatFoto: IGSU

Efectivul IGSU a organizat ceremonii de arborare a drapelului în incinta tuturor subdiviziunilor instituției din țară.

Potrivit IGSU, în cadrul ceremoniilor de onoare a drapelului salvatorii, pompierii și angajații SMURD în ținută de serviciu, dar și efectivul gărzilor de intervenție, echipați în costume de luptă au exprimat mândria, stima și onorul față de stat și poporul Republicii Moldova, pentru care își îndeplinesc zi de zi misiunile de salvare cu devotament, curaj și sacrificiu.

„Drapelul de stat reprezintă simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Tricolorul reprezintă simbolul unității și al aspirației spre suveranitate, democrație, valori și idealuri naționale”, se arată în mesajul IGSU. 

Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ. Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la data de 23 aprilie 2010. 

gallery images

gallery images

gallery images

Maia Sandu, de Ziua Drapelului Republicii Moldova: Să fim mândri când privim spre tricolor

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Național al Republicii Moldova. Cu această ocazie, în fața Casei Guvernului s-a desfășurat o ceremonie festivă.

În cadrul evenimentului a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a afirmat într-un discurs că atunci când cineva privește tricolorul, trebuie să-și amintească de valorile care ne definesc pe noi – dorința de libertate și de bună înțelegere, dragostea față de pământul nostru, atașamentul față de cultura și tradițiile noastre, transmite realitatea.md. 

„Marcăm în fiecare an Ziua Drapelului de Stat cu urarea: „Onor la tricolor!” – o urare care nu doar celebrează steagul nostru, dar reprezintă și un îndemn la contemplare. Cum onorăm noi în viața cotidiană acest simbol al statului nostru, care este o fereastră deopotrivă spre trecut, dar și spre viitor? Cum ne arătăm respectul față de drapelul ce servește drept ancoră și reper, amintindu-ne că împreună putem depăși orice obstacol? Răspunsul este simplu – să răspundem nu doar o dată pe an, ci în fiecare zi chemării la unitate, solidaritate și speranță care se reflectă în cele trei culori ale drapelului nostru”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul evenimentului au participat și prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean, miniștri, președintele Parlamentului Igor Grosu. 

Au avut loc prestații ale Orchestrei Prezidențiale, ale Gărzii de Onoare, ale Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, ale studenților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și ale mai multor coruri de copii.

Bi-2 vine la Chișinău! Spectatorii vor putea ajunge gratuit la concert
Articolul anterior
Miracol anchetat în Italia! O statuie plânge cu lacrimi de sânge în aceeași zi a fiecărei luni
Articolul următor