Moldovenii merg în număr mare la Iași pentru shopping: „Chiar și cu drumul, tot e mai ieftin”

Iașiul a devenit în ultima perioadă destinație de cumpărături pentru moldovenii de peste Prut. Bucuroși că găsesc produse chiar și cu 30% mai ieftine decât în țara lor, oamenii și-au făcut deja un obicei. Nu contează că bat un drum lung până la noi, relatează Digi24.ro.

În fiecare sfârșit de săptămână, marile magazine din Iași sunt pline de cumpărători din Republica Moldova. Unii și-au făcut un obicei din a-și cheltui banii în România, alții vin pentru prima oară.

– La o lună două, depinde de situație. Dar, da, chiar dacă achităm cartea verde, oricum e mai convenabil decât la noi.

– Ce cumpărați?

– De toate! De toate! Haine, am cumpărat și electrocasnice.

– Aici e mai bine, da. Cu aceiași bani aici cumperi mai multe chestii și de altă calitate, puțin mai bună calitatea.

– La haine e diferență în jur de 100 de lei.

– La un articol vestimentar?

-Da

– Pentru noi nu-i departe.

– Cât ați făcut până aici?

– Vreo 60 de kilometri. Practic nouă ne e mai ușor să venim la Iași decât la Chișinău. La Chișinău noi avem 120. Oamenii nu sunt atrași doar de prețuri, ci și de diversitatea produselor de la raft.

– Sunt niste branduri pe care nici nu le avem în Republica Moldova, asta este. Diferența de preț, la calitate, greu de spus, dar cel puțin de doua ori.

– Posibilitatea de a alege din colecție mai nouă, adică ăsta este un plus. Sunt mai multe magazine și simplu, posibilitatea de a alege din gama mai largă de produse.

– Da, este diferență pentru ca nu sunt așa de stilate ca și aici.

Dan Chirleșan – economist: Republica Moldova are o inflație dublă față de România, deci prețurile acolo sunt mult mai mari și probabil că și lanțurile de aprovizionare au fost perturbate sau întrerupte. Estimările arată că, în weekend, trec granița cu 20 la sută mai mulți moldoveni decât în timpul săptămânii.

Patru persoane au fost găsite fără suflare într-o locuință din orașul Vadul lui Vodă

Doi bărbați în vârstă de 66 și 43 de ani, dar și două femei în vârstă de 67 și 41 de ani au fost găsiți fără suflare într-o locuință din orașul Vadul lui Vodă, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Descoperirea macabră a fost făcută miercuri, 2 aprilie, de angajații IGSU care au fost solicitați să intervină pentru deblocarea ușii locuinței de pe strada Florilor nr. 23.

Potrivit informațiilor, proprietarii locuinței nu deschideau ușa, iar rudele acestora au apelat serviciile de urgență. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:28.

„La fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori, dar și poliția. Angajații IGSU au efectuat lucrări de deblocare a ușii, fără a pătrunde în locuință. Ulterior, angajații poliție a depistat în interiorul casei cadavrele a patru persoane. Victimele fiind doi bărbați în vârstă de 66 și 43 de ani, dar și două femei în vârstă de 67 și 41 de ani”, se arată în comunicatul emis de IGSU.

Cauza și toate circumstanțele cazului urmează a fi stabilite de organele de drept.

Reacţii internaţionale la taxele vamale impuse de Trump: „Complet nejustificate”

Au apărut primele reacţii la anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei şi a Uniunii Europene. China a precizat că „se opune ferm” noilor tarife anunţate de Donald Trump, care sunt deosebit de dure pentru produsele sale, potrivit AFP, citată de Agerpres

Reacția Chinei

Beijingul promite să riposteze pentru a-şi apăra „drepturile şi interesele”.

Taxele vamale americane „nu respectă regulile comerciale internaţionale şi dăunează grav drepturilor şi intereselor părţilor în cauză„, a acuzat Ministerul chinez al Comerţului chinez.

Reacția Australiei

Premierul australian Anthony Albanese, care a spus că relaţia ţării sale cu Statele Unite riscă să fie deteriorată.

„Aceste tarife nu sunt neaşteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate”, a declarat prim-ministrul Australiei.

Reacția Braziliei

Parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o „lege a reciprocităţii” care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale.

Reacția Canadei

„Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri”, a anunţat premierul Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor „schimba fundamental” comerţul internaţional.

Reacția Columbiei

„Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate creşte producţia, bogăţia şi ocuparea forţei de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greşeală”, a afirmat preşedintele Gustavo Petro.

Reacția Danemarcei

„Comerţul globalizat a adus beneficii tuturor (…) Nu înţeleg de ce Statele Unite vor să declanşeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câştigă, toată lumea pierde”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen, asigurând că „Europa va rămâne unită. Europa va oferi răspunsuri solide şi proporţionale”.

Reacția Elveţiei

„Interesele economice pe termen lung ale ţării sunt prioritare”, a subliniat preşedinta Karin Keller-Sutter, a cărei ţară este lovită de tarife de 31%.

„Respectarea dreptului internaţional şi a comerţului liber sunt fundamentale”, a adăugat ea, precizând că Berna va „defini rapid ce urmează”.

Reacția Germaniei

Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piaţă de export, a îndemnat miercuri UE „să-şi păstreze capul pe umeri”, subliniind că „o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”.

 Citește și: Trump impune tarife de 25% pentru mașinile importate în SUA: „Dacă sunt fabricate în America, nu va exista absolut niciun tarif vamal”

Pe de altă parte, Federaţia industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale „vor crea doar perdanţi” şi a cerut UE „să acţioneze unit şi cu forţa necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.

Reacția Irlandei

Premierul Irlandei Michael Martin a afirmat că „regretă profund” tarifele impuse UE şi le-a cerut celor 27 să răspundă într-un mod „proporţional”.

„Orice acţiune trebuie să fie proporţională şi să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor şi cetăţenilor noştri”, a declarat prim-ministrul, a cărui ţară găzduieşte sediile europene ale marilor grupuri americane şi înregistrează cel mai mare excedent cu Statele Unite dintre toţi membrii UE.

Reacția Italiei

„Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greşită”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni.

Ea doreşte „să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.

Reacția Japoniei

Japonia a informat SUA că noile tarife americane, printre care o taxă de 24% asupra produselor japoneze, sunt „extrem de regretabile”, a declarat ministrul comerţului şi industriei, Yoji Muto.

 Citește și: UE pregătește un răspuns la noile taxe vamale impuse de SUA

Guvernul Nipon a subliniat că ofensiva vamală americană ar putea contraveni regulilor OMC şi acordurilor bilaterale, a subliniat guvernul nipon.

Reacția Regatului Unit

Regatul Unit doreşte să încheie un acord cu SUA pentru a „atenua”impactul taxelor vamale şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat ministrul comerţului Jonathan Reynolds.

„Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi şi a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunţat” miercuri, a declarat el.

Reacția Thailandei

Premierul Thailandei, Paetongtarn Shinawatra a anunţat că ţara sa are un „plan solid” pentru a răspunde taxelor vamale masive de 36% impuse de Donald Trump la exporturile sale în Statele Unite şi speră să poată negocia o reducere a acestor taxe.

ChatGPT, nivel record de utilizare. Ce funcție a atras un milion de utilizatori

Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record. Funcția de generare de imagini a dus săptămâna trecută la o creştere record a numărului de utilizatori ai chatbotului ChatGPT, dezvoltat de OpenAI. Serverele au fost nevoite să limiteze accesului la funcție, scrie evz.ro.

Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record

Noua funcţie a permis utilizatorilor să creeze imagini inspirate din stilul desenelor realizate de celebrul studio japonez de animaţie Studio Ghibli, cunoscut pentru filme precum ”Spirited Away” şi ”My Neighbor Totoro”. Numărul mediu de utilizatori activi săptămânal a depăşit pentru prima dată în acest an pragul de 150 de milioane.

„Am adăugat un milion de utilizatori doar în ultima oră”, a scris CEO-ul OpenAI, Sam Altman, pe platforma X.

Noua funcție are un succes formidabil

Aplicaţia ChatGPT a înregistrat săptămâna trecută maxime istorice la capitolele utilizatori activi, venituri din abonamente şi descărcări. Lansarea actualizărilor modelului GPT-4o, care include funcţii avansate de generare a imaginilor, a fost foarte importantă.

Descărcările globale ale aplicaţiei şi numărul de utilizatori activi săptămânal au crescut cu 11%, respectiv 5%, comparativ cu săptămâna precedentă, iar veniturile din achiziţii în aplicaţie au urcat cu 6%.

CEO-ul Open AI, Sam Altman, este foarte încântat. „Este minunat să vedem cât de mult iubesc oamenii imaginile generate în ChatGPT. Dar plăcile noastre GPU aproape că se topesc”, a comentat Altman despre popularitatea explozivă a funcţiei.

Au apărut și controverse

Utilizarea extensivă a acestei funcţii în stilul Studio Ghibli a venit și controverse. Un avocat a declarat că legea nu este foarte clară.

”Peisajul legal în privinţa imaginilor generate de AI care imită stilul distinctiv al Studio Ghibli este încă incert. Legea drepturilor de autor protejează în general exprimările concrete, nu şi stilurile artistice în sine”, a explicat Evan Brown, partener la firma de avocatură Neal & McDevitt.

OpenAI nu a oferit un răspuns imediat la întrebările privind datele utilizate pentru antrenarea modelelor AI şi legalitatea noii funcţii. În 20216, co-fondatorului Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, a declarat că nu acceptă arta generată de inteligenţa artificială.

”Sunt profund dezgustat. Nu mi-aş dori niciodată să includ această tehnologie în munca mea”, spunea Miyazaki după ce i s-a arătat o randare AI timpurie.

Colectivul de bărbați din cadrul Poliției de Frontieră și-au întâmpinat azi colegele cu flori și atenție deosebită
Articolul anterior
Cum a călătorit un cuplu 5 ani fără să plătească pentru cazări. Au făcut o listă cu ponturi
Articolul următor
Close menu