Panică în SUA după falimentul Silicon Valley Bank, la fel ca înaintea crizei globale din 2008. Biden se adresează națiunii

Președintele Joe Biden va vorbi luni despre cea mai recentă criză bancară care a apărut în SUA, după prăbușirea Silicon Valley Bank. Autoritățile de reglementare au intervenit cu o serie de măsuri de urgență, scrie Reuters, scrie b1tv.ro.

Biden se va adresa națiunii după prăbușirea SVB

Biden a sugerat duminică o nouă reglementare a băncilor mari după prăbușirea celei mai mari din SUA. SUA se confruntă cu cel mai mare eșec bancar izbucnit de la criza financiară din 2008, dar se confruntă și cu un Congres divizat, puțin probabil să aprobe noi reguli mai stricte.

Echipa sa economică a lucrat cu autoritățile de reglementare în weekend cu privire la măsuri, care au inclus garantarea depozitelor, înființarea unei noi facilitati pentru a oferi băncilor acces la fonduri de urgență și facilitarea împrumutării băncilor de la Rezerva Federală în situații de urgență.

Mișcările au generat valuri de ușurare prin Silicon Valley și au făcut ca viitoarele acțiuni să crească, dar criza testează încrederea în sistemul financiar și au rămas temerile că consecințele vor afecta piețele globale în săptămâna următoare.

„Poporul american și întreprinderile americane pot avea încredere că depozitele lor bancare vor fi acolo atunci când au nevoie de ele”, a spus Biden într-un comunicat.

Biden va face remarci luni dimineață cu privire la planuri suplimentare de a menține economia pe drumul cel bun pe fondul unei crize declanșate de prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank (SVB) săptămâna trecută, a adăugat el.

„Mă angajez ferm să îi trag la răspundere pe cei responsabili pentru această mizerie pe deplin răspunzători și să continuăm eforturile noastre de a consolida supravegherea și reglementarea băncilor mai mari, astfel încât să nu fim din nou în această poziție”, a spus Biden.

Reguli introduse după ce prăbușirea băncilor care au declanșat o criză financiară globală în 2008, prin împrumuturile ipotecare agresive  ar putea fi sub lumina reflectoarelor în zilele următoare. Acestea au fost parțial abrogate în 2018 sub mandatul fostului președinte Donald Trump.

Modificările aduse Legii Dodd-Frank impuse de republicani au ridicat pragul la care băncile sunt considerate riscante sistemic și supuse unei supravegheri mai stricte la 250 de miliarde de dolari de la 50 de miliarde de dolari. Banca din Silicon Valley avea active de 209 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut.

Misiune dificilă pentru Biden

Biden se confruntă cu un Congres divizat după ce republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentanților în ianuarie, iar noi reglementări bancare ar putea fi dificile.

Autoritățile de reglementare financiare americane au închis Silicon Valley Bank și au preluat controlul asupra depozitelor acesteia, în urma celui mai mare faliment bancar de la criza financiară globală în urmă cu mai bine de un deceniu, a anunțat vineri Federal Deposit Insurance Corp (FDIC).

„Perspectiva unei legislații în această lume politică polarizată este foarte scăzută”, a declarat pentru Reuters John Coffee, profesor la Columbia Law School.

Senatorul Tim Scott, un republican din Carolina de Sud, care face parte din comisia Senatului pentru bănci, locuințe și afaceri urbane, a spus că este important să aducem piețele la o „rezoluție calmă și ordonată”, dar a avertizat împotriva intervenției prea mari.

„Construirea unei culturi a intervenției guvernamentale nu împiedică viitoarele instituții să se bazeze pe guvern pentru a interveni după ce își asumă riscuri excesive”, a spus Scott într-o declarație, adăugând că s-a angajat să aducă răspundere pentru criză.

Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, îi felicită pe cetățeni cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, a transmis un mesaj de felicitare pentru cetățenii moldoveni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Ambasadorul SUA, mesaj de Paști: Vă dorim o sărbătoare plină de armonie

În imaginile video publicate pe pagina de Facebook a Ambasadei, diplomatul apare alături de soția sa, ambii purtând cămăși tradiționale.

„Cu prilejul Paștelui, vă dorim o sărbătoare plină de armonie și bucurie alături de cei dragi. În aceste vremuri deloc ușoare, fie ca spiritul sărbătorilor pascale să aducă pace, bunăvoință și înțelegere peste tot în lume. Din partea noastră, a lui Michelle, a lui Annie și a mea, vă transmitem cele mai sincere urări și un Paște binecuvântat”, a spus ambasadorul.

Volodimir Zelenski, pus de Moscova pe lista persoanelor căutate

Rusia a deschis o acțiune penală împotriva președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenția de presă rusă TASS, citând Ministerul rus de Interne, transmite Reuters.

Informația apare fără alte detalii în baza de date a MAI rus, transmite digi24.ro.

De la debutul conflictului cu Ucraina din februarie 2022, Rusia a emis mandate de arestare pe numele mai multor politicieni ucraineni și europeni, dar și împotriva procurorului Curții Penale Internaționale care a emis anul trecut un mandat de arestat pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru crime de război.

Minunea s-a produs! La Ierusalim s-a aprins Focul Haric

Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14:19 în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde va fi trimisă în țări din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova.

Minunea s-a produs: Focul Haric s-a aprins la Ierusalim

Patriarhul Theophilos III a ieșit din Sfântul Mormânt cu două mănunchiuri de lumânări aprinse, fiecare mănunchi având 33 de lumânări. Lumina Sfântă a fost împărțită clerului și credincioșilor adunați în biserica din Ierusalim, transmite unimedia.info.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se coboară din cer.  Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. 

De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.  De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Țara care îți dă bani să te muți acolo! Este vorba de zeci de mii de euro
Articolul anterior
Sfaturile specialistului pentru un regim alimentar de primăvară: „Nicio masă fără legume de culoare verde”
Articolul următor