Noi decizii privind asigurarea securității energetice, aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis să fie prelungit, pentru perioada aprilie – septembrie 2023, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe.

Retelele electrice din Ucraina si Moldova au fost conectate cu succes cu  Reteaua Europeana Continentala – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele  stiri Timpul.md

Furnizorii vor încheia cu SA „Energocom” contracte bilaterale pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesară, iar în cazul modificării tarifelor – vor fi semnate acorduri adiționale.

Conform deciziei CSE, SA „Termoelectrica” a fost scutită de plata TVA pentru păcura achiziționată, în volum de până la 132 mii de tone.

Au fost făcute unele ajustări ale mecanismului de repartizare a lemnului de foc către populație. Potrivit acestora, Agenția „Moldsilva” va stabili limita de comercializare la un volum maxim de 5 metri steri per gospodărie casnică și 200 metri steri per consumator noncasnic.

De asemenea, începând cu 1 aprilie curent, vor fi abrogate un șir de prevederi ale CSE, care se referă la eliberarea autorizațiilor pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier. În același timp, va fi abrogat mecanismul de eliberare a lemnului de foc, având în vedere finalizarea sezonului rece 2022-2023. Un Regulament în acest sens, pentru următorul sezon de încălzire, va fi elaborat de Agenția „Moldsilva” și prezentat spre aprobare Ministerului Mediului.

O altă prevedere se referă la abrogarea deciziei anterioare a CSE, care permitea activitatea de comerţ ambulant în cadrul târgurilor şi iarmaroacelor pentru o perioadă de maximum 120 de zile consecutive. Deciziile APL adoptate până în prezent vor fi valabile până la expirarea termenului prevăzut.

Poliția avertizează: Minorii nu au voie să conducă motociclete

Poliția avertizează: este interzisă conducerea motocicletelor de către minori!

Doar în primele 5 luni ale anului curent, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 12 accidente rutiere cu implicarea motocicletelor și scuterelor, la ghidonul cărora se aflau minori.

În toate cazurile, minorii s-au ales cu traumatisme, punându-și în pericol propria viață.

Dat fiind faptul că aceste cazuri se înregistrează preponderent în sezonul cald al anului, Poliția a intensificat operațiunile de depistare a minorilor care încalcă legea.

Scopul primordial al oamenilor legii este de a preveni producerea accidentelor rutiere cu implicarea minorilor și educarea tinerii generații în spiritul respectării normelor legale.

În acest context, Poliția recomandă părinților să nu lase minorii fără supraveghere și să nu le permită acestora să conducă motociclete sau alte mijloace de transport, fără permis de conducere pentru categoria corespunzătoare.

Pentru neglijența minorilor, părinții riscă să fie sancționați conform Codului Contravențional.

Fiți în siguranță și respectați prevederile Regulamentului circulației rutiere!

Reguli de siguranță pentru o vacanță fără griji. Municipalitatea vine cu sfaturi pentru părinți și copii

Vacanța de vară este o ocazie minunată pentru cei mici să se bucure din plin și să se recreeze prin diverse activități. Pentru a vă asigura că copiii dv sunt protejați în timpul vacanței, autoritățile municipale vin cu câteva reguli de siguranță importante.

  1. Supraveghere constantă: Asigură-te că un adult responsabil îi supraveghează întotdeauna pe copii, mai ales în locuri aglomerate, precum plaje, parcuri de distracții sau piscine.
  2. Îmbrăcăminte corespunzătoare: Asigură-te că copiii sunt îmbrăcați corespunzător pentru condițiile meteo și activitățile planificate. Utilizarea de echipament de protecție, cum ar fi căști pentru biciclete sau role, este esențială în timpul activităților sportive sau de agrement.
  3. Educație privind siguranța în apă: Dacă vei petrece timp la piscină sau pe plajă, este crucial să îi înveți pe copii reguli de bază privind siguranța în apă. Acestea includ nu înotul singuri, nu intrarea în apă în locuri adânci fără supraveghere și nu alergarea pe marginea piscinei.
  4. Utilizarea echipamentului de siguranță: Asigură-te că copiii folosesc întotdeauna echipamentul de siguranță corespunzător pentru activitățile lor. Acest lucru poate include centuri de siguranță în mașină, căști pentru biciclete sau role, și veste de salvare pentru activitățile acvatice.
  5. Păstrează medicamentele și substanțele periculoase departe de copii: Dacă luați medicamente sau aveți produse chimice periculoase în jurul casei sau în bagajele de călătorie, asigurați-vă că acestea sunt depozitate în locuri sigure și inaccesibile pentru copii.
  6. Planuri de urgență: Fie că este vorba despre un loc de întâlnire în caz de pierdere sau despre cunoașterea numărului local de urgență, este important ca familia să aibă un plan de urgență în caz de necesitate.
  7. Protejarea împotriva soarelui: Asigură-te că copiii sunt protejați împotriva expunerii excesive la soare, folosind loțiune de protecție solară, purtând ochelari de soare și pălării și evitând expunerea directă la soare în timpul orelor de vârf.
  8. Predarea regulilor de siguranță rutieră: Dacă planificați să vă deplasați cu mașina sau să mergeți pe jos în timpul vacanței, este important să învățați copiii reguli de siguranță rutieră și să îi supravegheați în permanență pe marginea drumului.

Asigurați-vă că copiii dv își petrec timpul în siguranță și în mod responsabil, astfel încât să se poată bucura de o vacanță fără de griji.

La începutul vacanței de vară, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, în comun cu Primăria municipiului Chișinău, a lansat o campanie „Vacanță în Siguranță – Protejează Copilăria”, dedicată siguranței copiilor în această perioadă. Protejarea copiilor începe cu noi toți!

Paginile de Facebook ale lui Ilan Șor, Alexei Lungu, Marina Tauber și Evghenia Guțul ar fi fost blocate

Paginile de Facebook ale lui Ilan Șor împreună cu cea a Marinei Tauber, Alexei Lungu și a bașcanei Evghenia Guțul, ar fi fost blocate. Conturile oficiale ale acestora nu mai sunt accesibile pe platforma de socializare. Solicitați pentru o reacție, reprezentanții SIS au menționat că a informat încă din 2023 compania Meta despre utilizarea de către persoanele „afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformarii”, scrie tv8.md.

„SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformarii si propagandei. Informările au vizat o listă de pagini anonime  care promovau publicitate platită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, a comunicat SIS pentru TV8.

Precizăm că Ilan Șor ar fi unul din principalii finanțatori ai campaniilor de dezinformare pe Facebook. Este constatarea asociației Watchdog, care a analizat minuțios mii de postări sponsorizate anti-integrare la UE și anti-referendum, dar și sute de pagini anonime controlate de aceștia. Solicitat de TV8, Ilan Șor nu ne-a răspuns pentru o reacție.

Potrivit datelor Meta Ads Library, doar pe Facebook, Șor a cheltuit pentru publicitate într-un an și șase luni 378 de mii de euro. Expertul susține că oligarhul fugar este lider la capitolul publicitate anti-Europa. 

CSE interzice folosirea simbolurilor corporative la mitinguri
Articolul anterior
Cartego te invită la vernisajul expoziției „NIL NOVI SPECTRUM”
Articolul următor