Trei experimente psihologice înfiorătoare. Ce traume au lăsat asupra persoanelor cercetate

De-a lungul timpului au fost derulate mai multe experimente absolut tulburătoare folosind subiecți umani. Rezultatele au fost înfiorătoare cu privire mai ales la natura și comportamentul uman în anumite condiții. O parte a acestor experimente au avut efecte devastatoare, scrie adevarul.ro.

Experimentele au adus contribuții decisive la dezvoltarea științei și la realizarea unor pași importanți pentru umanitate. Nu toate experimentele efectuate de-a lungul istoriei au fost însă etice, necesare sau umane. Din contră, o parte a acestora au fost de-a dreptul înfiorătoare, lipsite de etică și cu o cruzime ieșită din comun față de subiecții experimentului. Câteva dintre acestea au intrat în istorie. 

Experimentul psihologic și social de la pușcăria Stanford

Unul dintre cele mai lipsite de etică experimente din istorie, așa cum a fost considerat ulterior, este experimentul de la pușcăria Stanford, Statele Unite. Experimentul a fost derulat de o echipă de cercetători coordonată de profesorul de psihologie Phillip Zimbardo, de la Universitatea Stanford, din Statele Unite.

Experimentul a avut loc în anul 1971 și presupunea o simulare a vieții din pușcăriile americane, cu rolurile jucate de gardieni și prizonieri, pe o perioadă de două săptămâni. Evident, nu erau gardieni și infractori reali. Echipa de cercetare a recrutat voluntari din cadrul comunității, care să joace rolurile de gardieni și deținuți. Voluntarii erau plătiți cu 15 dolari pe zi pentru participarea la experiment.

Scopul declarat al experimentului era studiul psihologic al vieții în pușcărie, concentrându-se pe rolul și efectul puterii, identității de grup, a simbolurilor și validarea situațională a comportamentului. S-a constituit un grup de 26 de voluntari., selectați mai ales pe criteriul stabilități psihologice și emoționale.

Aceștia au fost împărțiți la întâmplare în două categorii: deținuți și gardienii. Cei aleși drept gardieni au primit uniforme și aveau rolul de a-i supraveghea și a-i împiedica pe ceilalți să iasă din penitenciar. Au fost recreate condițiile reale din penitenciar.

Experimentul a luat însă o turnură șocantă. Cei care jucau rolul deținuților au ajuns să sufere abuzuri greu de imaginat. O parte au cedat nervos. Având în vedere că situația abuzurilor escalada, experimentul a fost oprit în cea de-a șasea zi. Traumele suferite de participanți au determinat ca universitățile americane să-și schimbe standardele de etică privind folosirea subiecților umani în cadrul experimentelor. 

Un experiment cutremurător pe copii orfani

Un alt experiment psihologic tulburător și totodată considerat total lipsit de etică și umanitate a fost cel derulat în 1939 în statul american Iowa. A rămas cunoscut în istorie drept „Monster Study”, mai ales din cauza efectelor sale asupra copiilor implicați în experiment. Pe scurt, în anul 1939, Wendell Johnson, psiholog la Universitatea din Iowa a început un experiment pentru a observa anumite aspecte privind defectele de vorbire la copii.

În special, dacă celor cu probleme de vorbire li se va scoate eticheta de ”bâlbâiți” în societate, aceștia își vor îmbunătăți capacitate de a vorbi.  Sau dacă primesc această etichetare își vor înrăutăți problemele de vorbire.

Cert este că psihologul american și echipa sa de studiu au luat mai mulți copii din orfelinatele orașului Davenport, ca obiect de studiu. Grupul de copii a fost împărțit în două. O parte au fost lăudați pentru faptul că vorbesc foarte bine, iar ceilalți, chiar dacă vorbeau normal au fost în permanență corectați și li s-a reproșat că sunt „bâlbâiți”.

Experimentul s-a dovedit cutremurător pentru subiecții asupra cărora s-a efectuat terapie negativă. Copiii au rămas cu traume și deși erau sănătoși și vorbeau corect la început, au rămas cu tulburări grave de vorbire, toată viața, în urma experimentului.

Aceste studii au fost ținute secrete, pentru a nu compromite cariera psihologului american. Dar după ce s-a aflat de existența lor, a stârnit un val de revoltă. În anul 2001, Universitatea din Iowa și-a cerut scuze, oficial, pentru acest experiment. 

Micul Albert, un experiment controversat

Unul dintre cele mai ciudate și controversate experimente cu efect psihologic a fost cel numit „Micul Albert”. În primul rând, astăzi nu ar fi putut avea loc un astfel de experiment din considerente etice.

Experimentul a avut loc la mijlocul secolului XX și a fost realizat de psihologul american John Watson. Acesta a folosit un copil de 9 luni pentru a vedea dacă observațiile omului de știință rus Ivan Pavlov, celebru pentru asocierea stimulilor cu comportamentul la câine, sunt valabile și la oameni. Propriu-zis dacă comportamentul oamenilor poate fi condiționat de anumiți stimuli și dacă acesta se poate generaliza. 

În plus se urmărea să se răspundă la întrebarea dacă fricile sunt în firea umană încă de la naștere sau sunt dobândite în contact cu anumiți stimuli. Copilul de 9 luni ales ca subiect, a fost luat dintr-un spital și supus unor teste.

Copilului i s-a prezentat mai multe obiecte și animale. Adică, un șoarece de laborator, o maimuță, un câine, măști, ziare care ardeau, diferite texturi, etc. Copilul nu a fost speriat de niciunul dintre animalele, obiectele sau situațiile expuse. Mai apoi, în timp ce copilul era lăsat să se joace cu șoarecele alb, psihologul provoca alți stimuli.

De exemplu, atunci când copilul atingea șoarecele lovea cu putere bare de metale, cu ciocanul. Copilul speriat începea să plângă. După câteva ședințe, era de ajuns ca micuțul să vadă șoarecele alb, fără alți stimuli, și se speria puternic, asociindu-l cu zgomotele produse. Mai apoi, s-a observat că teama s-a generalizat și copilul nu mai suporta lucrurile albe și pufoase. Experimentul a fost oprit, iar copilul a fost luat de mama sa din spital.

Acest experiment este foarte controversat, atât din punct de vedere etic cât și al utilității sale din punct de vedere psihologic. Deocamdată, identitatea copilului nu a fost stabilită cu exactitate pentru a se observa eventuale traume sau efecte ale experimentului. 

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Franța: 217 persoane au fost arestate în urma protestelor împotriva reformei pensiilor
Articolul anterior
Care sunt cele mai contaminate fructe și legume din magazine. Nu vă lasați ademeniți de aspectul lor
Articolul următor