Insula luată cu asalt de ruși și ucraineni. Autoritățile nu mai suportă situația: ”Se comportă ca și cum ar fi mai presus de lege”

Cu plajele sale liniştite, stilul de viaţă relaxat şi atmosfera de vacanţă, paradisul tropical din Bali are multe de oferit oricărui turist obosit din lume – dar mai ales celor care fug dintr-o zonă de război. De când preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, cea mai faimoasă insulă de vacanţă din Indonezia a devenit din nou un magnet pentru mii de ruşi şi ucraineni care caută să scape de ororile războiului, relatează CNN citat de ziare.com.

Aproximativ 58.000 de ruşi au vizitat această insulă idilică din Asia de Sud-Est în 2022, după redeschiderea în urma Covid-19, iar alţi 22.500 au sosit doar în ianuarie 2023, potrivit guvernului indonezian, făcându-i al doilea grup de vizitatori după australieni. La numărul lor se adaugă cei peste 7.000 de ucraineni care au sosit în 2022 şi aproximativ 2.500 în prima lună a acestui an.

Dar pentru cei care fug de violenţă există probleme în paradis, scrie BBC. Autorităţile din Bali au cerut săptămâna aceasta încetarea politicii Indoneziei de acordare a vizei la sosire pentru cetăţenii Rusiei şi Ucrainei, invocând o serie de presupuse incidente care implică un comportament neadecvat şi diverse exemple de vizitatori care au depăşit vizele şi lucrează ilegal ca ghizi turistici, frizeri sau şoferi de taxi. Mişcarea a fost întâmpinată cu consternare de mulţi ucraineni de pe insulă, care spun că cele mai multe incidente implică ruşi şi că pe nedrept sunt consideraţi la fel.

„De câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă rău, este aproape întotdeauna vorba de un rus”, a declarat pentru CNN un ofiţer de poliţie locală din oraşul Kuta.

„Străinii vin în Bali, dar se comportă ca şi cum ar fi mai presus de lege. Acesta a fost întotdeauna cazul şi trebuie să se oprească în sfârşit”, a spus el.

În Bali, străinii de diferite naţionalităţi au adeseori comportamentul nepotrivit, fiind prinşi în stare de ebrietate, dezbrăcându-se în locuri publice sau nerespectând locurile sacre.

Dar autorităţile din Bali par pregătite să dea un exemplu pentru ruşi şi ucraineni, pe fondul dezbaterii publice în creştere cu privire la percepţiile asupra comportamentului lor.

„De ce aceste două ţări? Pentru că sunt în război, aşa că se adună aici”, a declarat guvernatorul din Bali, Wayan Koster, într-o conferinţă de presă săptămâna aceasta.

Afluxul de ruşi şi ucraineni în Bali vine în ciuda faptului că Ucraina a interzis tuturor bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara. Rusia nu are nicio interdicţie generală oficială, dar a mobilizat 300.000 de rezervişti să se alăture luptei, determinând mulţi tineri să fugă în străinătate în loc să fie recrutaţi.

CNN a contactat ambasada Rusiei în Indonezia şi consulatul ucrainean din Bali. Oficialii ambasadei ruse nu au răspuns imediat; Consulatul onorific al Ucrainei din Bali a declarat că ucrainenii din ţară erau în mare parte femei aflate acolo din motive de unificare a familiei, mai degrabă decât pentru turism şi că „nu vor să încalce regulile şi regulamentele”.

„Ne înţelegem cu toţii”

În timp ce Bali a fost preferatul turiştilor ruşi chiar înainte de război, atracţiile sale au devenit chiar şi mai atrăgătoare a urmare a invaziei lui Putin şi a mobilizării ulterioare.

Şi este departe de singurul refugiu din Asia de Sud-Est. Insula Phuket din sudul Thailandei, adesea lăudată ca fiind printre cele mai bune destinaţii pentru plajă din lume, a cunoscut un aflux brusc de ruşi – dintre care mulţi au investit în proprietăţi pentru a se asigura că se pot bucura de sejururi pe termen lung.

„Viaţa în Rusia este foarte diferită acum”, a declarat pentru CNN un fost bancher de investiţii din Sankt Petersburg, care şi-a cumpărat un apartament lângă cartierul oraşului vechi din Phuket.

El a refuzat să-şi dezvăluie identitatea de teama unor represalii din partea autorităţilor ruse.

„Nimeni nu vrea să rămână şi să trăiască în mijlocul războiului”, a spus el. „Este stresant să te gândeşti la posibilitatea de a te întoarce în Rusia şi de a fi pedepsit… (deci) are sens să investeşti într-un loc care costă mai puţin decât Moscova şi este mai sigur.”

În Bali, o parte a atracţiei s-a datorat politicii Indoneziei care permite cetăţenilor a peste 80 de ţări – inclusiv, cel puţin pentru moment, Rusia şi Ucraina – să solicite vize la sosire. Viza este valabilă 30 de zile, dar poate fi prelungită o singură dată până la un total de 60 de zile.

Ar putea fi suficient timp pentru cei care plănuiesc vacanţe lungi, dar cei care doresc o şedere mai prelungită nu au voie să lucreze.

Autorităţile indoneziene au declarat că mai mulţi turişti ruşi au fost deportaţi în ultimele luni pentru că au depăşit vizele, printre care un tânăr de 28 de ani din Moscova, care a fost arestat şi deportat după ce s-a descoperit că lucra ca fotograf.

Alţii care au sosit sperând să-şi găsească de lucru s-au întors acasă de atunci, riscând mânia Moscovei dacă sunt suspectaţi că au fugit.

Printre turiştii ruşi care au călătorit în Bali s-a numărat Serghei Ovseikin, un artist de stradă care a creat o pictură murală anti-război în mijlocul unui câmp de orez – o „pictură murală” care reflecta poziţia sa cu privire la recrutarea militară şi la război.

„Ca mulţi alţii forţaţi să părăsească ţara noastră natală, am venit în Bali ca turist”, a spus Ovseikin.

„Rusia rămâne într-o situaţie politică dificilă. Sunt împotriva războaielor, indiferent unde au loc”, a spus el.

„Mulţi oameni care nu erau de acord cu războiul au zburat în Bali – ruşi, ucraineni, belaruşi şi alţii”, a adăugat el. „Toţi ne înţelegem bine unii cu alţii… şi înţelegem că oamenii obişnuiţi nu au început acest război.”

„Este frumos… fără soldaţi ruşi”

Vestea posibilei modificări a regulilor vizelor i-a zdruncinat pe unii dintre ucrainenii de pe insulă, mulţi dintre ei şi-au părăsit patria când a izbucnit războiul şi de atunci trăiesc din economii, părăsind şi reintrând la fiecare 60 de zile pentru a evita încălcarea regulilor.

„Bali este un loc bun”, a spus un ucrainean pe nume Dmytro. „Este frumos, vremea este grozavă şi este un loc sigur pentru ucraineni – pot fi grupuri mari de ruşi, dar nu există soldaţi ruşi.”

Ucrainenii de pe insulă erau o comunitate strâns unită, care s-a ţinut în mare parte departe de ruşi şi au fost surprinşi de posibila mişcare, a adăugat el.

„Ucrainenii respectă legea şi cultura din Bali. Facem multe pentru comunităţile noastre locale şi nu reprezentăm niciun risc pentru oamenii din Bali”, a spus Dmytro.

„Este foarte trist că ucrainenii sunt puşi în aceeaşi (categorie) cu ruşii. Ruşii sunt al doilea grup turistic ca mărime din Bali şi dacă citiţi ştirile, veţi vedea cât de des ruşii încalcă legile locale şi nu respectă cultura şi tradiţiile balineze”, a adăugat el.

„De ce trebuie să sufere ucrainenii când nu noi suntem cei care provoacă probleme în Bali?”

Consulatul onorific al Ucrainei din Bali a declarat pentru CNN că în februarie 2023 erau aproximativ 8.500 de cetăţeni ucraineni pe insulă, care deţin diverse permise de viză temporare şi permanente.

„Ucrainenii nu vin în vacanţă în Bali în acest moment, deoarece ţara noastră este invadată. Ucrainenii care vin acum în Bali sunt pentru unificarea familiei şi sunt în mare parte femei”, a declarat purtătorul de cuvânt Nyoman Astama.

„Reafirmăm că ucrainenii din Bali nu doresc să încalce regulile şi reglementările”, a adăugat Astama. „Este imperativ să aplicăm legea şi să punem în aplicare consecinţele oricărei încălcări a legii, aşa cum sunt exprimate acum de oamenii din Bali.”

Totuşi, cel puţin deocamdată, oricine din orice ţară care încă speră să obţină o viză la sosire se poate linişti cu faptul că guvernul central nu a decis încă dacă va accepta cererea autorităţilor din Bali.

„Vom discuta în detaliu cu alte părţi interesate”, a declarat luni ministrul indonezian al Turismului, Sandiaga Uno.

Un cunoscut prezentator TV britanic, căutat cu drone și un elicopter, după ce a dispărut fără urmă pe insula Symi din Grecia

Echipele de salvare au reluat vineri dimineața căutările pentru a-l găsi pe cunoscutul jurnalist și prezentator TV britanic Michael Mosley, dispărut în timp ce se afla în vacanță pe insula Symi din Grecia, potrivit Kathimerini și Hotnews.

Michael MosleyFoto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Polițiștii, pompierii și voluntarii au participat joi la căutări, utilizând cel puțin un câine de urmărire, drone și un elicopter, dar nu au găsit nicio urmă a bărbatului de 67 de ani.

Căutările au fost extinse vineri, când mai mulți oameni s-au alăturat echipelor de salvare, scrie presa elenă.

Mosley nu a mai fost văzut de miercuri

Mosley a fost dat dispărut joi dimineața de soția sa, Clare Bailey, după ce nu s-a mai întors dintr-o plimbare la care a ieșit singur pe insula Symi din apropierea coastei turce.

El a fost văzut ultima oară miercuri la 13:30, ora locală, când a spus că va ieși la o plimbare scurtă pe o potecă de-a lungul plajei Agios Nikolaos până la satul Pedi.

Prezentatorul britanic și-a lăsat telefonul unde cei doi erau cazați.

Un mesaj privind dispariția lui Mosley a fost postat pe un grup local de Facebook – Friends of Symi – prin care localnicii erau rugați să îl caute, potrivit The Independent.

„Este o potecă care urcă pe munte, dar a fost recent lărgită și există un singur drum, așa că este imposibil să te pierzi sau să te orientezi. Nu este un traseu care să fie foarte dificil odată ce începi coborârea. Este un traseu pe care turiștii care vin în Symi îl fac în fiecare zi”, a declarat un locuitor din zonă pentru BBC Radio despre zona în care a dispărut Mosley, potrivit To Vima.

Publicația grecească notează că este vorba despre un traseu de aproximativ 3,5 kilometri.

Distanța nu este deosebit de lungă, dar, potrivit locuitorilor, o anumită parte a acesteia este accidentată.

Symi este o insulă stâncoasă slab populată cu o lungime de aproximativ 16 kilometri și în jur de 2.500 de locuitori.

Primar: Este foarte greu să te pierzi pe insulă

Poliția elenă a declarat că toate pistele sunt investigate în acest moment și că nicio ipoteză nu poate fi exclusă.

Constantina Dimoglidou, o purtătoare de cuvânt a poliției elene, a declarat că operațiunile de căutare a prezentatorului TV au început la primele ore ale dimineții dar că nu au dus la niciun rezultat.

„El era cu un alt cuplu la plaja Ag. Nikolas când a decis să se întoarcă acasă în zona Pedi din Symi. A fost în jurul orei 13:30 și și-a uitat telefonul la plajă. Fiecare tentativă de a-i da de urmă nu a produs niciun rezultat. Pur și simplu nu există nicio urmă a sa. Chiar niciuna iar pentru noi asta înseamnă că fiecare scenariu este posibil și investigat”, a spus ea.

Primarul din Symi, Lefteris Papakalodoukas, a declarat pentru ziarul Kathimerini că zona în care a dispărut prezentatorul este considerată „dificilă, deoarece este destul de stâncoasă”. Papakalodoukas a descris căldura de miercuri de pe insulă ca fiind „insuportabilă și cineva ar putea ușor să leșine în astfel de condiții”.

Mosley, a spus el, „a vrut să se întoarcă pe jos de pe plajă, dar este o distanță de aproximativ o oră și jumătate și există scurtături pe care ar fi putut să le ia”. Cu toate acestea, primarul din Symi a ținut să precizeze că „este foarte greu să te pierzi pe insulă”.

În vârstă de 67 de ani, Mosley este un prezentator TV cunoscut în Marea Britanie datorită unor emisiuni precum „Aveți încredere în mine, sunt un doctor”, difuzată de BBC. El a apărut de asemenea și în alte emisiuni transmise de BBC și a fost un invitat regulat în emisiunea „This Morning” de pe ITV.

El a popularizat dieta 5:2, o formă a postului intermitent.

O boală misterioasă a afectat sute de canadieni, iar doctorii nu au nicio explicație certă

Un cercetător important din Canada susține că nu i s-a permis să investigheze o boală neurologică misterioasă care afectează populația provinciei New Brunswick și se teme că simptomele inexplicabile ale celor peste 200 de pacienți se vor agrava, potrivit The Guardian și digi24ro.

Close-up,Of,Ct,Scan,With,Brain.,Medicine,,Science,And,Education

Unul dintre doctorii care au investigat situația a cerut guvernului canadian să conducă teste, despre care el crede că vor arăta efectul nociv al erbicidului glifosat.

Foto: Shutterstock

Afirmațiile pe care Michael Coulthart le-a făcut într-un e-mail pe care i l-a trimis unui coleg au apărut la doi ani după ce provincia din estul Canadei a încheiat investigația oficială.

„Tot ceea ce voi spune este că opinia mea științifică este că ceva se întâmplă cu adevărat în New Brunswick ce nu poate fi explicat sub nicio formă prin subiectivitatea sau agenda personală a unui singur neurolog”, a scris Michael Coulthart, un renumit microbiolog. „Câteva cazuri ar putea fi explicate în acest fel, dar sunt pur și simplu prea multe (acum, peste 200).”

Oficialii sanitari din New Brunswick au avertizat în 2021 că peste 40 de localnici suferă de un sindrom posibil necunoscut, cu simptome similare cu cele ale bolii degenerative Creutzfeldt-Jakob.

Simptomele sunt variate și dramatice: unor pacienți a început să le curgă saliva din gură, în timp ce alții se simțeau de parcă aveau gândaci care li se plimbau pe piele.

Un an mai târziu, însă, o comisie de supraveghere independentă creată de oficialii provinciei a determinat că grupul de pacienții cel mai probabil a fost diagnosticat greșit și că, de fapt, sufereau de boli cunoscute, precum cancer și demență.

Comisia și guvernul din New Brunswick au pus sub semnul întrebării concluziile la care a ajuns neurologul Alier Marrero, care a primit inițial zeci de pacienți de la alți doctori din regiune care nu știau cum să îi trateze, având mai apoi să identifice și mai multe cazuri.

Investigația oficială s-a încheiat prin publicarea unui raport al comisiei care a ajuns la concluzia că nu exista niciun grup de oameni care suferă de o boală a creierului necunoscută.

Unul dintre doctori crede că de vină este folosirea unui anumit tip de erbicid

E-mailurile examinate de jurnaliștii The Guardian, însă, spun o poveste cu totul diferită și indică faptul că cercetătorii agenției de sănătate publică a Canadei (PHAC) sunt din ce în ce mai îngrijorați de cauza – și simptomele debilitante – ale unei boli aparent inexplicabile care afectează în mod disproporționat persoanele tinere.

Într-un schimb de e-mailuri din octombrie 2023 cu un alt membru PHAC, Coulthart, care era reprezentantul principal al guvernului federal în investigația din 2021, a spus că a fost „practic rupt” de orice posibilitate de a se implica în această problemă. Coulthart crede că motivul este unul politic.

„O expunere la factori de mediu – sau o combinație de expuneri – a declanșat sau a accelerat o serie de sindrome neurodegenerative” în cazul oamenilor aparent susceptibili la diferite tulburări proteopatice (proteine cu structuri anormale), potrivit lui Coulthart, care este un cercetător cu mare experiență aflat la conducerea Sistemului de Supraveghere a Bolii Creutzfeldt-Jakob din Canada.

E-mailurile lui Coulthart au apărut la un an după ce Marrero a cerut guvernului canadian să conducă teste, despre care el crede că ar arăta efectul nociv al erbicidului glifosat.

„Politicienii nu vor să recunoască faptul că se întâmplă ceva grav pentru că, altfel, vor trebui să se ocupe de această problemă”, a spus o tânără care a avut simptome tot mai grave și nu a primit niciun ajutor.

Ea se confruntă acum cu tremurături musculare și probleme de coordonare, iar doctorii i-au spus că deteriorarea memoriei și a vederii sale seamănă cu starea unui pacient cu câteva decenii mai în vârstă.

Femeia nu mai poate găti din cauză că îi este prea greu să își controleze mâinile și se bazează acum aproape în mod exclusiv pe alimente congelate.

Pe măsură ce memoria i se degradează, femeia are nevoie constantă să i se aducă aminte să își ia medicamentele, să se spele și să mănânce.

„Mi-e dor să pot să conduc și să am simțul independenței”, a spus ea. „Nu mă mai recunosc.”

Trei cetățeni moldoveni, reținuți la Paris. Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție

Trei cetățeni moldoveni au fost reținuți la Paris, fiind acuzați că ar fi desenat sicrie pe pereții unor instituții publice. Ministerul Afacerilor Externe au venit cu o reacție în acest sens.

,,Ne exprimăm regretul profund pentru acest incident și condamnăm ferm acțiunile acestor cetățeni, care se încadrează într-o strategie hibridă menită să afecteze imaginea internațională a țării noastre.

Autoritățile de la Chișinău sunt pe deplin pregătite să coopereze cu partea franceză pentru a clarifica toate circumstanțele acestor acțiuni și pentru a trage la răspundere persoanele responsabile”, se arată în comunicat.

Se schimbă procedura de obținere a pașapoartelor românești. Ce avantaj vor avea cetățenii care se programează online
Articolul anterior
VIDEO! Putin, văzut șchiopătând în timpul vizitei surpriză din Crimeea
Articolul următor