Atac armat în SUA: Un elev a împuşcat doi angajaţi ai şcolii sale

Un nou incident armat a avut loc într-o școală americană. Austin Lyle, un elev de 17 ani, este căutat de Poliție după ce a împușcat miercuri doi angajați la intrarea în liceul din Denver, Colorado (Vest), în care învăța, relatează CBS News.

Atac armat în SUA: Un elev a împuşcat doi angajaţi ai şcolii sale

La câteva ore de la incident, polițiștii au găsit mașina lui Lyle, abandonată în Park County, iar la câțiva metri de autovehicul a fost descoperit un cadavru, transmite Digi24.ro.

Din cauza preocupărilor legate de comportamentul lui, Austin Lyle era supus în fiecare dimineață unei percheziții la intrarea în liceu. Miercuri, în timp ce era verificat, Lyle a scos un pistol și a împușcat doi angajați ai instituției, au transmis autoritățile. 

Poliţia şi paramedicii „au sosit rapid la faţa locului şi au descoperit doi bărbaţi cu răni prin împuşcare”, a spus şeful poliţiei din Denver, Ron Thomas. Cei doi angajați au fost transportați la spital, unul dintre ei aflându-se în stare gravă.

Elevul „este un tânăr afro-american care poartă o tunsoare afro şi un hanorac cu un astronaut pe el”, şi este considerat „înarmat şi periculos”, a avertizat primarul oraşului, Michael Hancock.

La câteva ore de la incident, la 16:30, poliția din Denver a găsit mașina lui Lyle abandonată în Park County. Ulterior, în jurul orei 20:15, un cadavru a fost descoperit la aproximativ 300 de metri de autovehicul, a spus șeriful din Park County Tom McGraw, potrivit cotidianului local The Denver Post. Polițiștii nu au putut identifica imediat cadavrul. Biroul legist din Park County investighează cauza morții și va dezvălui identitatea acestuia, a declarat Emmy Glancy West, ofițer de informații publice din Park County.

Tragediile armate sunt la ordinea zilei în Statele Unite, unde politicienii nu reușesc să cadă de acord asupra unui regim mai strict al armelor de foc.

75 de cetățeni ucraineni au revenit acasă din captivitatea rusă

După o pauză de aproape cinci luni, încă 75 de cetățeni ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă. Cu un anunț în acest sens a venit cu puțin timp în urmă Centrul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

După o pauză de circa cinci luni, Ucraina a întors încă 75 de prizonieriFoto: Centrul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război / Telegram

Potrivit reprezentanților Centrului, 70 de bărbați și cinci femei au revenit la baștină, transmite ziar.md.

Printre prizonierii de război readuși în țară se numără militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei și ai Gărzii Naționale a Ucrainei, grăniceri, precum și patru civili. Cel puțin o treime dintre aceștia sunt răniți, au dizabilități sau suferă de boli grave.

„În tot acest timp, nu am încetat să lucrăm pentru a întoarce acasă fiecare cetățean ucrainean din captivitatea rusă. Și astăzi avem un rezultat important: alți 75 dintre oamenii noștri s-au întors în Ucraina. Nu uităm de ceilalți. Depunem maxim efort pentru a găsi fiecare cetățean”, a notat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe contul său de Telegram.

Schimbul de prizonieri de astăzi este cel de-al 52-lea de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și al doilea după cel de pe 8 februarie curent. Până acum, 3.210 de cetățeni ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă.

Condiții ca-n spitalele europene! La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat noul bloc de operații

În ajunul Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului, a fost inaugurat blocul de operații din cadrul centrului perinatal nivelul III al Institutului Mamei și Copilului, după reparație capitală.

Blocul de operații din cadrul Institutului Mamei și Copilului, inaugurat

Blocul de operații constituit din șapte săli de operație destinate nașterilor, operațiilor cezariene, efectuării intervențiilor ginecologice și endoscopice a fostrenovat și dotat cu dispozitive medicale de ultimă generație.

La fel, a fost fortificat și serviciul anesteziologic și neonatal al secției.

„Acum micuții și mămicile lor vor beneficia de condiții mai sigure și mai calitative de îngrijire, la standarde europene”, menționează Institutul Mamei și Copilului într-un comunicat.

Reparația capitală a blocului de operație a fost efectuată din sursele Ministerului Sănătății, în sumă de circa 8,5 milioane de lei. Cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, subdiviziunea a fost dotată cu echipamente moderne, în valoare de circa șase milioane de lei, iar achiziționarea mobilierului medical a fost asigurată de organizația Salvați Copiii România, costul donației constituind circa 1,5 milioane de lei.

Astfel, valoarea totală a investițiilor pentru reparația capitală și modernizarea blocului de operație este de 16,2 milioane de lei.

De menționat, că anual, în sălile de operații ale centrului perinatal se efectuează peste 2.800 de intervenții chirurgicale, dintre care 70% constituie intervenții de urgență.

„Depunem eforturi continue pentru ca micuții pacienți și mămicile lor să se bucure de servicii medicale de înaltă calitate. Această inaugurare reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale pentru mame și copii și demonstrează angajamentul nostru față de sănătatea populației R. Moldova. Ne bucurăm să oferim un mediu modern și sigur pentru intervențiile chirurgicale esențiale, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de înaltă calitate. Noile dotări vor permite facilitarea și optimizarea condițiilor de muncă pentru personalul medical, creșterea siguranței pacienților și reducerea riscurilor asociate intervențiilor chirurgicale. Astfel se va aduce o contribuție pozitivă la îmbunătățirea sănătății mamelor și copiilor din Republica Moldova și pacienților refugiați din Ucraina”, comunică autoritățile Institutului Mamei și Copilului.

gallery images

Autoritățile irlandeze vor deschide o ambasadă în Republica Moldova

Anul viitor, autoritățile irlandeze vor deschide o Ambasadă în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, după întâlnirea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl.

„Acest pas ne va permite ca, pe viitor, să avem mai multe noutăți în beneficiul cetățenilor noștri, cum ar fi noi curse aeriene sau recunoașterea permiselor de conducere. Împreună vom reuși să construim în Moldova un viitor în pace și bunăstare”, a declarat Igor Grosu, transmite realitatea.md.

Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. Este prima vizită în țara noastră a unui speaker irlandez în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-irlandeze.

Amintim că, Guvernul irlandez a anunțat la începutul lunii martie 2024 intenția de a deschide o ambasadă în Republica Moldova. Decizia statului irlandez se încadrează în extinderea rețelei diplomatice și consulare a Irlandei, ca parte a programului Global Ireland.

La Soroca se va construi o stație de epurare. Cât va costa proiectul
Articolul anterior
Locuitorii Chișinăului se tem să iasă la plimbare din cauza haitelor de câini
Articolul următor