Contractul uriaș pe care Rusia speră să-l semneze cu China anul acesta. Anunțul, făcut după vizita lui Xi Jinping la Moscova

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi, 23 martie că țara sa speră să se ajungă până la finalul anului la un acord pentru aprovizionarea Chinei cu gaze prin planificata conductă Power of Siberia 2, potrivit Reuters și ziare.com.

Chinese President Xi invites Russia's Putin to visit China

Moscova vrea ca prin conducta de 2.600 km – care va avea o capacitate de 50 miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an – să înlocuiască exporturile pierdute către Europa.

Preşedintele Vladimir Putin a discutat planul cu omologul chinez Xi Jinping la întâlnirea lor de săptămâna aceasta de la Moscova, iar joi Novak a declarat că Gazprom a primit instrucţiuni pentru a se ajunge la un acord cât mai curând posibil.

”Acum se finalizează condiţiile din contract între Gazprom şi firma chineză CNPC. Este deja în derulare un studiu de fezabilitate, proiectarea gazoductului prin teritoriul Mongoliei”, a afirmat Novak.

Acesta a adăugat: ”Sperăm, suntem siguri că firmele noastre vor ajunge la un acord până la finalul anului şi vor semna contractul”.

Importurile de energie ale Rusiei în Uniunea Europeană au scăzut semnificativ ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Dar experţii spun că statul chinez nu ar avea nevoie de cantităţi suplimentare de gaze până după 2030.

Moscova are nevoie mai mult ca Beijingul de acord, deoarece Gazprom speră să recupereze prin China exporturile sale de gaze pe piaţa europeană, care era responsabilă pentru 80% din exporturile sale.

Analiştii se aşteaptă ca Gazprom să livreze doar 50-65 bcm Europei şi Turciei anul acesta, faţă de un nivel de vârf de aproximativ 200 bcm în 2018.

Primul gazoduct Power of Siberia este deja operaţional, iar Novak a confirmat că va livra 22 bcm de gaze Chinei anul acesta.

Accident de groază la Ștefan Vodă: Un bărbat a murit pe loc, iar 5 cetățeni străini au ajuns la spital

Aseară, în jurul orei 23:30, Poliția din Ștefan Vodă a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R-30, la intersecția cu drumul de acces în satul Cioburciu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conform informațiilor preliminare, o Skoda condusă de un bărbat de 29 de ani, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat cu un microbuz de marca Opel, la volanul căruia se afla un bărbat de 61 de ani.

În urma impactului, șoferul Skodei a decedat pe loc, iar conducătorul din Opel și alți patru pasageri cu vârste cuprinse între 43 și 52 de ani, toți cetățeni străini, au fost transportați la spital cu diverse traumatisme.

Poliția urmează să stabilească circumstanțele exacte ale accidentului.

Miș-mașuri la repararea unei porțiuni de drum din Cahul: Tone de pietriș dispărute

Ofițerii Direcției „Sud” a INI, de comun cu procurorii PCCOCS ai oficiului Sud,  anunță investigarea unei scheme prin care la repararea unei porțiuni de drum din Cahul, 770 tone de pietriș care urma să fie folosit, nu s-a regăsit în lucrarea implementată în 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mai exact, persoane din rândul responsabililor de șantier i-au raportat conducerii societății pe acțiuni „Drumuri Cahul” faptul că o parte din pietrișul prevăzut de proiect în valoare de peste 370.000 lei, de fapt lipsea din structura temeliei drumului care leagă satele Frumușica și Borceag ale raionului Cahul. Cu toate acestea, prin introducerea datelor denaturate în actele de dare în exploatare și actele contabile (inclusiv cumpărarea acelor 770 tone de la agentul economic vizat), în toamna lui 2023 drumul a fost dat în exploatare. 

Schema, însă, a fost deconspirată de oamenii legii, care au descins cu percheziții la sediul din Cahul și la conducerea societății pe acțiuni, precum și la sediul și conducerea companiei care a comercializat pietrișul prevăzut de proiect.

Drept rezultat al perchezițiilor desfășurate, au fost ridicate acte de evidență contabilă, inscripții de ciornă, extrase de pe suporturi electronice, telefoane mobile și alte obiecte relevante cauzei penale. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Rusia a atacat Odesa cu drone şi rachete, noaptea trecută

Rusia a atacat orașul-port Odesa cu drone și rachete în cursul nopţii de 14/15 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, astfel că o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane, printre care şi copii, au fost rănite, scrie adevarul.ro.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a confirmat informaţiile declarând că, în noaptea de joi spre vineri, oraşul a fost vizat de un atac rusesc „masiv”

O femeie a fost ucisă și cel puțin alte 10 persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 9 ani, a mai precizat guvernatorul. Un bărbat în vârstă de 22 de ani a suferit răni grave și a fost spitalizat, iar celelalte persoane sunt tratate în unități medicale pentru răni moderate.

A fost distrus un bloc de apartamente din centrul orașului, dar şi alte clădiri rezidențiale au suferit incendii și pagube, în urma atacului fiind avariate o biserică, instituții de învățământ și vehicule.

În timpul atacului cu drone şi rachete, a fost lovită una dintre conductele principale de încălzire din Odesa, forțând orașul să oprească unul dintre cazanele sale. Potrivit lui Oleh Kiper, sistemul era responsabil pentru încălzirea a 220 de clădiri de apartamente, șapte grădinițe și patru școli. De asemenea, cazanul furniza căldură unei maternități, unde în prezent sunt 22 de bebeluși și 28 de viitoare mămici, care urmează să nască. Spitalul este capabil să se încălzească singur cu ajutorul generatorului său, iar reparațiile sunt în curs la cazan.

Andri Yermak, șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, a calificat atacul de la Odesa drept unul „terorist”.

„Președintelui rus Vladimir Putin îi place să lupte împotriva civililor”, a spus el.

Rusia și-a intensificat atacurile cu drone în Ucraina, inclusiv în orașe importante precum Odesa și capitala Kiev. Atacuri consecutive ale dronelor au vizat Odesa pe 8 și 9 noiembrie, ucigând și rănind civili.

Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la amenințarea iminentă la adresa sistemelor energetice și de încălzire ale țării înainte de lunile de iarnă. Șeful interimar al Ukrenergo, operatorul rețelei de stat din Ucraina, declara, la 29 octombrie, că țara s-ar putea confrunta cu cea mai dificilă iarnă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Francezii preferă să arunce în aer țara, decât să muncească până la 64 de ani. Imaginile haosului de la proteste
Articolul anterior
Ce le enervează cel mai mult pe femei în dormitor, în afară de sforăitul bărbaților
Articolul următor