Imaginea Elveției, grav afectată de prăbușirea Credit Suisse

Căderea Credit Suisse a dat o lovitură gravă reputaţiei Elveţiei, ca principal centru mondial de administrare a averilor, avertizează experţii, punând sub semnul întrebării reputaţia sa de stabilitate, reglementare şi guvernanţă corporativă, transmite Reuters, conform ziare.com.

Cum băncile din Elveţia încearcă să se adapteze noilor realități - Stiri.md

Lovită de ani de scandaluri şi pierderi, Credit Suisse se lupta cu o criză de încredere de luni de zile, înainte ca dispariţia sa să fie decisă în doar câteva zile săptămâna trecută, când autorităţile elveţiene au intermediat o preluare a băncii de către rivala mai mare UBS.

Chiar şi UBS a trebuit să fie salvată de guvern în 2008, după o incursiune dezastruoasă în titlurile ipotecare din SUA.

Colapsul Credit Suisse şi consecinţele acestuia „vor fi foarte dăunătoare”, a declarat Arturo Bris, profesor de finanţe la Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD) din Lausanne, adăugând că ar putea în beneficiul centrelor financiare rivale.

Elveţia gestionează active internaţionale de 2.600 de miliarde de dolari, conform unui studiu Deloitte din 2021, ceea ce o face cel mai mare centru financiar din lume, înaintea Marii Britanii şi a Statelor Unite.

Dar Elveţia se confruntă cu concurenţa altor centre, inclusiv Luxemburg şi în special Singapore, care s-a dezvoltat rapid în ultimii ani.

„Bancherii din Singapore vor desfunda sticlele de şampanie”, a declarat Bris pentru Reuters.

Credibilitatea Elveţiei ca ţară stabilă şi previzibilă a fost schimbată de măsuri precum decizia de a şterge deţinerile deţinătorilor de obligaţiuni Credit Suisse, a spus el.

Conform acordului de preluare, deţinătorii de obligaţiuni Credit Suisse de tipul AT1 nu vor primi nimic, în timp ce acţionarii, care de obicei se situează sub deţinătorii de obligaţiuni în termeni de compensare, vor primi 3,23 miliarde de dolari.

În timp ce prospectul obligaţiunilor AT1 al Credit Suisse a arătat clar că deţinătorii de obligaţiuni hibride (AT1) nu îşi vor recupera nicio valoare, puţini au anticipat dispariţia băncii.

Asociaţia Bancherilor Elveţieni a încercat să pună o faţă curajoasă crizei, prezentând salvarea concepută de guvern, banca centrală şi autoritatea de reglementare ca un semn de putere.

”Sectorul financiar elveţian a reuşit să abordeze o problemă majoră a unui jucător important. În acest sens, văd, de asemenea, un viitor prosper pentru centrul financiar, deoarece avem sute de bănci foarte bine capitalizate şi bănci de gestionare a averilor şi active de mare succes”, a declarat marţi preşedintele SBA şi fostul CEO al UBS, Marcel Rohner.

Cu toate acestea, numărul băncilor a scăzut la 239 în 2021, de la 356 în 2002. Numărul de angajaţi a scăzut la 91.000 de la 108.000, din 2011.

100.000 de dolari, aduși prin contrabandă într-un autocar care venea din Odesa

$100.000 de contrabandă, într-un autocar din Odesa și o persoană reținută.

Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorii PCCOCS anunță o captură de peste 100.000 dolari americani de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.

În valută națională suma cifrează aproape 2.000.000 lei. Aceștia erau ascunși în una din treptele autocarului. Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal.

În ceea ce-l privește pe șoferul cu vârsta de peste 50 de ani, care le-a comunicat funcționarilor din postul vamal Palanca că nu are nimic de declarat, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Urmărirea penală continuă, inclusiv în vederea stabilirii provenienței și destinației acestor bani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. De asemenea, urmează să fie investigată participarea altor persoane în tentativa de contrabandă.

Armata lui Putin face prăpăd în Ucraina! Atacuri neînvcetate în orașul Odesa

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România.

În cel mai recent atac lansat asupra Odesei, forțele Moscovei au ucis cel puţin trei persoane, au anunțat, miercuri dimineața, autorităţile locale, potrivit AFP.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite”, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Există daune la infrastructura civilă”, a adăugat acesta, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse, luni, la Odesa, a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Odesa, punct strategic pe harta Ucrainei

Supranumit „perla de la malul mării”, Odesa este unul dintre centrele industriale importante ale Ucrainei. Dacă orașul va cădea în mâinile forțelor ruse, Kievul ar pierde un punct strategic pe hartă. Odesa îi oferă Ucrainei o cale de acces la canalul fluvial de circulație Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră, cu gura de vărsare în apropierea orașului Constanța.

În acest context, portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene. 

 

Instrumente muzicale nedeclarate, depistate într-o mașină care venea din România

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus verificărilor un autoturism de model „Ford Tourneo”, ce se deplasa din România spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă 34 ani.

În cadrul controlului vamal, șoferul a comunicat că nu transportă bunuri necesare a fi declarate.

În rezultatul controlului, în compartimentul marfar, cât și în habitaclul autoturismului au fost depistate 4 viori presupuse a fi cu valoare culturală și 13 huse, nedeclarate organului vamal.

Bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă.

Reamintim că, instrumentele muzicale fac parte din categoria bunurilor ce pot fi introduse/scoase în/din Republica Moldova doar cu condiția ca acestea să nu fie destinate activității comerciale. O altă condiție obligatorie este ca bunurile să fie declarate Serviciului Vamal în momentul trecerii frontierei de stat. Nedeclararea bunurilor reprezintă o încălcare a legislației vamale.

Cum a slăbit nepoata Dianei, Lady Kitty Spencer: „Oamenii îmi spuneau să las prăjiturile”
Articolul anterior
O tânără, originară din România, a câștigat ”Voce Germaniei”! A cucerit publicul de peste hotare
Articolul următor