Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat duminică că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an, potrivit Reuter, citată de Agerpres.
FOTO Shutterstock
În cazul Arabiei Saudite – cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) – este vorba despre o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023.
Măsură preventivă
Ministerul Energiei din Arabia Saudită a precizat că decizia de reducere voluntară a producţiei este o măsură preventivă destinată sprijinirii stabilităţii pe piaţa petrolieră, potrivit unui comunicat de presă difuzat de agenţia oficială SPA.
Ce face Rusia
Vicepremierul rus, Alexander Novak a anunţat, separat, că Rusia a decis să prelungească reducerea producţiei de petrol până la finele anului.
„Ca măsură preventivă împotriva unei noi volatilităţi pe piaţă, Federaţia Rusă va implementa o reducere voluntară a producţiei de 500.000 de barili pe zi, până la finele lui 2023, comparativ cu producţia medie din luna februarie”, a precizat Alexander Novak într-un comunicat de presă.
Pe 10 februarie, Alexander Novak anunţa ca Rusia îşi va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi până la finele lunii martie, pentru ca la data de 21 martie să anunţe că reducerea producţiei va continua până la finele lunii iunie.
Reduceri ale producţiei de petrol și în alte state
Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au anunţat şi ele duminică reduceri voluntare ale producţiei de petrol, începând din luna mai şi până la finele acestui an. Emiratele Arabe Unite au decis să îşi reducă producţia de petrol cu 144.000 de barili pe zi, Kuweitul cu 128.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 de barili pe zi, Omanul cu 40.000 de barili pe zi, Algeria cu 48.000 de barili pe zi şi Kazahstanul cu 78.000 de barili pe zi.
Peste un milion de barili în minus
În acest context, începând din luna mai cantitatea de petrol care va fi livrată pe piaţa mondială va fi cu peste un milion de barili mai mică decât se estima anterior.
Grupul OPEC+ este compus din cele 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alte 10 state mari producătoare de ţiţei, precum Rusia sau Kazahstan.