Medici îl vedeau în scaun cu rotile, dar el a cucerit 21 de titluri mondiale

Românul Robert Tămîrjan s-a întors de la Campionatele Mondiale din Norvegia cu două medalii de aur, câștigate în două zile, la Winter Duatlon și Triatlon. Tânărul de 25 de ani s-a născut cu hemipareză spastică pe partea dreaptă, iar doctorii le-au spus spus părinților că fiul lor își va petrece viața într-un scaun cu rotile.

Medici îl vedeau în scaun cu rotile, dar el a cucerit  21 de titluri mondiale!

Robert Tămîrjan este sportivul român care a realizat cele mai mari performanțe în acest început de an! După ce în luna ianuarie a devenit campion european la wintertriathlon, tânărul de 25 de ani s-a întors acasă de la Mondialele din Norvegia cu două medalii de aur câștigate în două zile, în probele de para winter duatlon și triatlon, scrie gandul.ro.

La winter duatlon Robert a concurat la schi fond și alergare, iar la wintertriathlon, la schi fond, alergare și bicicletă.

Medici îl vedeau în scaun cu rotile, dar el a cucerit  21 de titluri mondiale

„Sunt obosit, a fost un weekend foarte încărcat, cu temperaturi scăzute, de pildă eu duminică am avut la start -16 grade. La noi e primăvară, e o diferență imensă”, a spus Robert Tămîrjan, campion mondial la para winter duatlon și triatlon.

Robert are o poveste de viață desprinsă din filme: „Am fost născut cu hemipareză spastică pe partea dreaptă și am avut o copilărie foarte grea, kinetoterapie, fizioterapie, așa mi-am petrecut copilărie”.

Doctorii le-au spus părinților că fiul lor își va petrece viața într-un scaun cu rotile: „Din fericire, părinții mei m-au îndrumat către sport și mi-am revenit foarte mult, am pot să zic că am o viață normală. Și am dat peste cap tot ce au zis doctorii despre cum o să am viața”.

Tânărul sportiv este plin de medalii mondiale la triatlon, atât în probele de iarnă cât și în cele de vară. „Cu aceste Campionate Mondiale din Norvegia am reușit să obțin cel de-al 10-lea titlul mondial la duatlon și al 11 -lea la triatlon”.

Anul acesta este unul plin de competiții pentru Robert. În 2024, sportivul vrea să își împlinească cel mai mare vis: „Vreau să fiu la Jocurile Paralimpice de la Paris”.

A avut probleme cu lipsa zăpezii

Din cauza faptului că în România în această iarnă nu prea a nins, Robert a avut probleme cu lipsa zăpezii. „Anul acesta am avut puțină zăpadă, mi-a fost tare greu. Eu mă antrenez la harghita Băi, pe pista de biatlon. Norocul meu a fost că două săptămîni m-am pregătit în Norvegia, unde am avut zăpadă de aproape un metru și jumătate”, a declarat Robert Tămîrjan, campion mondial la para winter duatlon și triatlon.

Robert are în palmares nenumărate titluri de campion național, 21 de titluri mondiale  și altele europene în diferite variații ale triatlonului, triatlon, cross triatlon, cross duatlon, winter triatlon și winter duatlon.

În 2023, Robert va avea un an plin de concursuri internaționale: „În mai, începe campionatul mondial de cross triatlon. Tot în luna mai, mai am o Cupă a Africii în Egipt, apoi campionatul european de triatlon și campionatul mondial de triatlon. Toate acestea sunt competiții pentru a acumula puncte, pentru calificarea la Jocurile Paralimpice de la Paris”.

La 6 ani s-a apucat de hochei pe gheață

Robert nu s-a gândit o secundă că ar putea face sport de performanță, știa doar că îi place mult sportul: La 6 ani m-am apucat de hochei, în 2012 de ciclism, iar în 2016 de triatlon. Nu mă gândeam că voi ajunge atât de departe în triatlon. Îmi place mult ceea ce fac și sper să îmi ating toate obiectivele pe care mi le-am propus”.

Robert este din Miercurea-Ciuc, este legitimat la clubul CS politehnica Cluj și este antrenat de Crișan Iosif.

Două medalii de aur, una de argint și una de bronz pentru România la Mondialele din Norvegia

Lotul național de WinterTriatlon al României format din Robert Tămîrjan, la Para și Luisa Rășină și Viorel Palici la Elite s-a întors de la Campionatele Mondiale din Skeikampen, Norvegia cu două medalii de aur, câștigate de Robert la Winter Para Duatlon și Wintertriathlon, o medalie de argint, obținută de Luisa Rășină la Winter Duatlon, Categoria Elite și una de bronz, la Wintertriathlon, la ștafetă mixtă obținută de Luisa Rășină și Viorel Palici.

Accident de groază la Ștefan Vodă: Un bărbat a murit pe loc, iar 5 cetățeni străini au ajuns la spital

Aseară, în jurul orei 23:30, Poliția din Ștefan Vodă a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R-30, la intersecția cu drumul de acces în satul Cioburciu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conform informațiilor preliminare, o Skoda condusă de un bărbat de 29 de ani, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat cu un microbuz de marca Opel, la volanul căruia se afla un bărbat de 61 de ani.

În urma impactului, șoferul Skodei a decedat pe loc, iar conducătorul din Opel și alți patru pasageri cu vârste cuprinse între 43 și 52 de ani, toți cetățeni străini, au fost transportați la spital cu diverse traumatisme.

Poliția urmează să stabilească circumstanțele exacte ale accidentului.

Miș-mașuri la repararea unei porțiuni de drum din Cahul: Tone de pietriș dispărute

Ofițerii Direcției „Sud” a INI, de comun cu procurorii PCCOCS ai oficiului Sud,  anunță investigarea unei scheme prin care la repararea unei porțiuni de drum din Cahul, 770 tone de pietriș care urma să fie folosit, nu s-a regăsit în lucrarea implementată în 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mai exact, persoane din rândul responsabililor de șantier i-au raportat conducerii societății pe acțiuni „Drumuri Cahul” faptul că o parte din pietrișul prevăzut de proiect în valoare de peste 370.000 lei, de fapt lipsea din structura temeliei drumului care leagă satele Frumușica și Borceag ale raionului Cahul. Cu toate acestea, prin introducerea datelor denaturate în actele de dare în exploatare și actele contabile (inclusiv cumpărarea acelor 770 tone de la agentul economic vizat), în toamna lui 2023 drumul a fost dat în exploatare. 

Schema, însă, a fost deconspirată de oamenii legii, care au descins cu percheziții la sediul din Cahul și la conducerea societății pe acțiuni, precum și la sediul și conducerea companiei care a comercializat pietrișul prevăzut de proiect.

Drept rezultat al perchezițiilor desfășurate, au fost ridicate acte de evidență contabilă, inscripții de ciornă, extrase de pe suporturi electronice, telefoane mobile și alte obiecte relevante cauzei penale. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Rusia a atacat Odesa cu drone şi rachete, noaptea trecută

Rusia a atacat orașul-port Odesa cu drone și rachete în cursul nopţii de 14/15 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, astfel că o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane, printre care şi copii, au fost rănite, scrie adevarul.ro.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a confirmat informaţiile declarând că, în noaptea de joi spre vineri, oraşul a fost vizat de un atac rusesc „masiv”

O femeie a fost ucisă și cel puțin alte 10 persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 9 ani, a mai precizat guvernatorul. Un bărbat în vârstă de 22 de ani a suferit răni grave și a fost spitalizat, iar celelalte persoane sunt tratate în unități medicale pentru răni moderate.

A fost distrus un bloc de apartamente din centrul orașului, dar şi alte clădiri rezidențiale au suferit incendii și pagube, în urma atacului fiind avariate o biserică, instituții de învățământ și vehicule.

În timpul atacului cu drone şi rachete, a fost lovită una dintre conductele principale de încălzire din Odesa, forțând orașul să oprească unul dintre cazanele sale. Potrivit lui Oleh Kiper, sistemul era responsabil pentru încălzirea a 220 de clădiri de apartamente, șapte grădinițe și patru școli. De asemenea, cazanul furniza căldură unei maternități, unde în prezent sunt 22 de bebeluși și 28 de viitoare mămici, care urmează să nască. Spitalul este capabil să se încălzească singur cu ajutorul generatorului său, iar reparațiile sunt în curs la cazan.

Andri Yermak, șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, a calificat atacul de la Odesa drept unul „terorist”.

„Președintelui rus Vladimir Putin îi place să lupte împotriva civililor”, a spus el.

Rusia și-a intensificat atacurile cu drone în Ucraina, inclusiv în orașe importante precum Odesa și capitala Kiev. Atacuri consecutive ale dronelor au vizat Odesa pe 8 și 9 noiembrie, ucigând și rănind civili.

Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la amenințarea iminentă la adresa sistemelor energetice și de încălzire ale țării înainte de lunile de iarnă. Șeful interimar al Ukrenergo, operatorul rețelei de stat din Ucraina, declara, la 29 octombrie, că țara s-ar putea confrunta cu cea mai dificilă iarnă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Scandal într-o biserică din Cernăuți: Preoții afiliați Moscovei nu au primit sicriul cu trupul unui soldat ucis de ruși
Articolul anterior
Cum se spune corect: Paşti sau Paște? Ce variantă recomandă Biserica
Articolul următor