Polițist din Italia, pasionat de limba română datorită femeii care a îngrijit-o pe mama sa

În Italia, la Spilimbergo, în regiunea Friuli-Venezia Giulia, a avut loc lansarea volumului „Detectiv de România”/„Detective di Romania”, autor Silviu Iliuță, lucrare tradusă în limba italiană de Filippo Pitton, comandant al Poliției Locale din orașul Spilimbergo.

Silviu Iliuță, prezent la eveniment, a povestit ulterior, pe pagina sa de Facebook:

„Un italian, pe nume Filippo, a trăit în casă timp de 15 ani cu doamna care a îngrijit-o pe mama sa bolnavă. Româncă fiind, ea a început să îl învețe pe Filippo câteva cuvinte în limba noastră, drept pentru care, la un moment dat, italianul s-a trezit răsfoind Eliade și Eminescu. Peste ani, a ajuns șeful Poliției peste două orășele din Regiunea Friuli, dar pasiune pentru limba română i-a rămas, așa că a hotărât să ia lecții de la o profesoară emigrată acolo, Corina.

Într-o zi, prin 2020, lui Filippo i-a picat în mână una dintre cărțile mele și a hotărât să o traducă. I-a plăcut faptul că era plină de expresii românești foarte greu de tradus în orice limba ( s-a dus pe apa Sâmbetei). Omul a dus pasiunea și mai departe. M-a contactat și m-a rugat să îi dau dreptul să publice cartea în italiană, ceea ce, normal, am făcut.”

Scriitorul român a mai precizat în finalul postării sale:

„În sală, a sosit românca, doamna care a îngrijit-o pe mama sa până în ultimii ani și căreia el îi rămâne profund îndatorat. Și care, în toate felurile, e la originea acestei povești”.

La lansarea volumului în limba italiană, eveniment găzduit de „Palazzo della Magnifica Thadea” din centrul orașului, au participat sute de persoane, români și italieni, printre care și consulul general al României la Trieste, Cosmin Victor Lotreanu. „Românii din comunitate au făcut cornulețe, negrese (ca în carte), cozonaci, au adus vin, iar preotul a filmat evenimentul. A fost ca o familie mare, ieșită la o sărbătoare de vineri seara, iar pe mine m-au impresionat teribil”, a precizat Silviu Iliuță, conform rotalianul.com.

339559123_2466122316876801_6270674008468934975_n

Manifestarea, moderată de Marco Salvadori, a cuprins atât prezentarea volumului „Detectiv de România” și a variantei în limba italiană, dialogul între autorul Silviu Iliuță și traducătorul Filippo Pitton, cât și interpretarea unei piese de teatru de către trupa recent înființată „Tin Tin”, alcătuită din tineri români rezidenți în orașul Spilimbergo. Succesul manifestării culturale al cărei principal promotor a fost doamna Corina Guță, profesor de limba română și corector al volumului sus-menționat, a fost deplin, precizează Consulatul României la Trieste.

Scenetele susținute de echipa de teatru Tin Tin au avut rolul de a introduce publicul în intriga volumului „Detectiv de Romania”, în care autorul Silviu Iliuță, prin personajul principal Anton, surprinde tarele societății românești (și nu numai) de astăzi, avantajele dar mai ales riscurile unei utilizări exclusive a tot ceea ce reprezintă „social media”, transformările interioare, confuzia valorilor și impasul profund în comunicarea interpersonală generate mai ales în rândul celor mai tineri de aceasta din urmă.

„Toți banii rezultați din cărțile vândute aseară au ajuns la o fetiță deosebită, care a trecut prin mult prea multe încercări pentru vârsta ei. E fata unor români, pentru care întreaga comunitate s-a rugat atunci când nimeni nu îi mai dădea vreo șansă. Acum e pe drumul bun, iar părinții au constant nevoie de sprijinul românilor și italienilor din orășel. Iar ei, uniți, i-l oferă. Fantastici sunt!”, a mai povestit scriitorul român în postarea sa.

„Iar pentru Filippo, șeful Poliției, care acum cunoaște limba și istoria noastră mai bine decât 90% dintre români, a fost un moment emoționant.”

Haos în aeroporturi din Europa, după ce zeci de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei

E haos în aeroporturile din Europa, inclusiv în România. În prezent, mai multe zboruri au întârzieri uriașe, atât la Plecări, cât și la Sosiri. Din cauza curselor întârziate sau anulate, mulți turiști și-au ratat vacanțele, potrivit digi24.ro.

În zona de Plecări sunt peste 25 de zboruri care sunt și au fost marcate pe parcursul zilei ca fiind întârziate.

Principalele cauze pentru care s-a ajuns la această situație țin de vreme. Temperaturile foarte ridicate au cauzat probleme companilor aeriene, inclusiv sistemului de climatizare.

Totuși, s-au găsit soluții provizorii pentru ca toți călătorii să aibă condiții decente.

Oamenii trebuie să știe însă că pot cere despăgubiri, dar, vident, cu respectarea mai multor reguli.

Cristi Pitulice, consultant în turism: „Avem aceste restricții cu pistele, condițiile din aeroporturi generate de încălzirea globală. Liniile aeriene au zborurile împinse la capacitate maximă. Dacă avem o avarie sau avion la sol, nu poate fi foarte repede înlocuit și va trebui să așteptăm o perioadă de timp. În general, e bine să plecăm dimineața. Avem toată ziua la dispoziție și dacă avem întârziere să recuperăm și să ne reorganizăm, să aplicăm, să luăm bilet pentru alt zbor.”

Ramona Colea, reprezentant al unei agenții privind drepturile pasagerilor: „E important ca pasagerii să știe că în astfel de situații au drepturi. Ca să le fie respectate, trebuie să rămână în posesia documentelor de călătorie. Când se întorc, e important să aibă bani în posesie, pentru că s-ar putea să-și asigure cazare, masă, transport. Să știe că întârzierea mai mare de trei ore la aterizare generează compensații de 250 euro, pot ajunge la 600 euro. Sunt în plus față de rambursările de cheltuieli pe care pasagerii le au din cauza acestor anulări.”

În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă

15 grădinițe vor putea deschide grupe de creșă pentru copii de până la doi ani, în baza unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

Sălile pentru viitoarele grupe vor fi renovate capital și dotate cu echipamente și mobilier. Suma investițiilor se ridică la peste 2 milioane de dolari, lucrările urmând să demareze anul viitor. Serviciile vor fi disponibile pentru cel puțin 15 copii în fiecare localitate, informează MEC. 

Lista instituțiilor beneficiare a fost aprobată de membrii Consiliului Coordonator pentru monitorizarea procesului de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii instituțiilor de învățământ, și poate fi consultată aici.

Pentru a participa la concurs, grădinițele au întrunit un șir de criterii, inclusiv: numărul minim de 150 de copii înscriși, spațiu liber, disponibil pentru renovare, angajamentul APL de a asigura servicii pentru copii de 0-2 ani, numărul de  solicitări de la mame care stau în rând și care s-ar angaja în cazul apariției locurilor vacante disponibile, numărul de copii defavorizați (copii cu dizabilități, din familii social-vulnerabile, romi, refugiați).

Renovarea și dotarea grupelor de creșă în 15 instituții preșcolare se va face în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”. 

Doi profesori universitari din Moldova, apreciați cu distincții de stat

Profesorilor universitari din Republica Moldova Anatolie Petrenco și Dumitru Patrașcu le-au fost conferite „Ordinul de Onoare” și, respectiv, „Meritul civic”. Două decrete în acest sens au fost semnate pe 26 iunie de președinta Maia Sandu, relatează Newsmaker. 

„Ordinul de Onoare” pentru Anatol Petrenco

Lui Anatolie Petrenco i-a fost conferit „Ordinul de Onoare”. Potrivit decretului prezidențial, Petrenco a fost apreciat cu această distincție „în semn de profundă apreciere a activității îndelungate și prodigioase în domeniile învățământului și științelor istorice, pentru abnegația și profesionalismul manifestate în salvgardarea și valorificarea patrimoniului istoric național, precum și pentru contribuție substanțială adusă la formarea specialiștilor de înaltă calificare”.

Anatolie Petrenco este doctor habilitat în istorie. Acesta activează în calitate de profesor la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

În perioada 1990-1992, Anatolie Petrenco a fost decanul Facultății de Istorie din cadrul USM, iar din 1998 până în 2006 a condus Asociația Istoricilor din Republica Moldova. De asemenea, timp de patru ani, între 2006-2010, Anatolie Petrenco a fost președintele Mișcării „Acțiunea Europeană”.

Dumitru Patrașcu, apreciat cu „Meritul Civic”

Iar Dumitru Patrașcu a fost apreciat cu medalia „Meritul Civic”. Potrivit decretului semnat de președinta țării, lui Patrașcu i-a fost conferită medalia „pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul educației, pentru profesionalismul demonstrat în dezvoltarea științelor pedagocice, precum și pentru contribuția substanțială adusă la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare”.

Dumitru Patrașcu este doctor habilitat în științe pedagogice. Este profesor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

În 1991, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, acesta a înființat Catedra de Pedagogie și Psihologie Inginerească și Centrul de Dezvoltare Profesională al Pedagogilor.

Un copil de 8 ani, lovit în timp ce traversa neregulamentar strada
Articolul anterior
YouTuber împușcat în timpul filmării unei farse în mall. De la ce a pornit totul
Articolul următor