Oamenii legii au deconspirat la Orhei una din activitățile criminale a unui grup criminal organizat, parte componentă a organizației criminale „Machena”.
Potrivit PCCOCS, au fost desfășurate percheziții în Orhei, urmare a deconspirării activității unui grup criminal, parte componentă a organizației criminale Machena, fenomenul infracțional fiind desfășurat prin scheme bine determinate, de o perioadă îndelungată de timp.
Potrivit investigațiilor efectuate de către ofițerii Direcției investigații criminale și Direcției Analitică a INI, cu suportul Direcției Asigurare Operativă a IGP și ofițerilor Secției Investigații Infracțiuni a IP Orhei a IGP, au fost obținute date relevante, precum că, o parte a activității infracționale a grupului criminal organizat, documentat timp de șase luni, ținea de aplicarea metodelor de constrângere în privința persoanelor supuse diferitor situații create artificial, în stilul anilor ’90.
Mai exact, în baza diferitor scheme bine determinate bănuiții ar fi identificat și ademenit persoane care au oferit împrumuturi de bani sau care aveau neînțelegeri cu alte persoane. Bănuiții ar fi intrat în contact cu aceștia și le-ar fi asigurat că, sub controlul lor problemele vor fi soluționate, în schimbul unui procent din sumele de bani disputate cu terți sau direct prin recompensarea financiară a membrilor organizației.
Un alt aspect infracțional al grupului criminal organizat ținea de activitățile ilegale desfășurate sub paravanul jocurilor de noroc ilegale. Astfel, urmare a rezultatelor obținute în urma perchezițiilor efectuate, inclusiv la domiciliile liderilor criminali, oamenii legii i-au surprins în delict flagrant pe bănuiți în timp ce jucau pocher, fenomen infracțional, parte componentă a activităților infracționale de creare a fondurilor destinate susținerii organizației criminale „Machena”.
Drept rezultat, a fost ridicat echipamentul folosit la desfășurarea jocurilor de noroc ilegale și peste 200.000 lei – bani care ar proveni din activitatea infracțională, jumătate din acești bani fiind puși în joc. Ca urmare a probelor acumulate, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți opt persoane din mun. Orhei, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani (printre ei și oameni de afaceri). De asemenea, au fost audiat martori, care au comunicat despre activitățile criminale investigate. O parte din bănuiți au fost anterior condamnați pentru diferite categorii de infracțiuni, iar în cadrul grupului criminal aveau roluri specifice primite din partea liderului grupului criminal organizat, unul din ei cu vârsta de 34 de ani, fiind așa-zis „supraveghetor” pentru mun. Orhei, numit în acest rol de către conducătorul organizației criminale – responsabil de pregătirea și asigurarea activității infracționale, totodată și a locațiilor conspirative pentru desfășurarea jocurilor de noroc ilegale, numirea dealer-ului care punea la dispoziție fișe pentru joc din valiza pregătită, cu ulterioara ridicare a mijloacelor financiare acumulate din jocurile de noroc ilegale etc.
Perchezițiile din mun. Orhei au vizat schemele bine determinate acestui grup criminal organizat, cu activitate infracțională ce viza și adunările membrilor organizației criminale și crearea fondurilor pentru susținerea activității organizației, inclusiv prin facilitarea acestor jocuri de noroc ilegale. Ca motiv invocat în comunicarea cu cei de la care primeau bani, era necesitatea susținerii grupului criminal organizat și a membrilor organizației criminale, actualmente deținuți în diferite instituții de detenție ale Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Investigarea creării și conducerii acestei organizații criminale continuă, timp în care persoanele vizate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.