O elevă, în comă profundă după ce s-a înecat cu un jeleu în timpul orelor de curs

O elevă care s-a înecat cu un jeleu în sala de clasă este în comă profundă și respirația ei este susținută prin ventilație mecanică, a declarat dr. Daniela Dreghiciu de la Spitalul de Copii Cluj-Napoca, România.

România: O elevă care s-a înecat cu un jeleu se află în comă profundă

Potrivit sursei citate, în școală nu există cabinet medical, un învățător care a încercat să o salveze nu a reușit, primul echipaj care fost trimis în ajutor nu avea medic și abia când a a ajuns a doua salvare a fost scos jeleul, transmite realitatea.net.

Medicul dr. Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla a declarat pentru Gherla Info că jeleul era destul de mare. „Era blocat la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat. Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase. Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fețiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare. Găsiți informații pe internet. Vă stăm și noi la dispoziție. A devenit un obicei să ținem cursuri de prim ajutor în școli, dar putem extinde astfel de activități și în alte instituții”.

Eleva din Geaca, județul Cluj, a fost transportată de urgență la UPU – Spitalul de Copii din Cluj-Napoca după ce s-a înecat cu un jeleu în sala de clasă, a relatat Monitorul de Cluj.

Potrivit sursei citate, eleva era inconștientă la momentul sosirii echipajului SMURD. După ce i-au fost aplicate manevrele de resuscitare și primul ajutor, semnalele vitale i-au revenit, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj.

„Echipajul SMURD din cadrul Punctului de Lucru Mociu a fost solicitat în cursul zilei de astăzi pentru a interveni în cazul unei eleve de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la Școala Gimnazială Geaca. Apelul de urgență a venit în jurul orei 11.00, în urma căruia au fost dislocate pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență echipajul SMURD din cadrul Punctului de Lucru Mociu, un echipaj SAJ din cadrul Spitalului Municipal Gherla și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Jibou.

În momentul sosirii la fața locului salvatorii au găsit eleva întinsă pe bancă în stare de inconștiență. Acesteia îi erau aplicate manevrele de resuscitare de bază de către medicul de familie din cabinetul medical din sat și asistenta medicală din cadrul Școlii Gimnaziale.

Echipajele medicale SMURD și SAJ au acționat cu echipamentele speciale pentru a asigura eliberarea căilor aeriene și aplicarea manevrelor de resuscitare. În scurt timp semnalele vitale au revenit, iar victima a fost preluată de către echipajul elicopterului SMURD și transportată la UPU Copii”, a transmis ISU Cluj.

Astăzi este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova, simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Decizia instituirii unei astfel de zile a fost luată în anul 2010 odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe data de 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ.

Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanții la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, printr-o rezoluție specială cu privire la simbolurile naționale, scrie radiomoldova.md. 

Drapelul de stat al țării – Tricolorul

În Constituția Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al țării este Tricolor. Culorile sunt dispuse vertical și dispune de albastru, galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema și a fost cel de-al doilea simbol de stat care s-a afirmat în țara noastră. Își are originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Țării Moldovei. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală în culoarea roșie și albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună întoarsă spre stânga.

Al treilea simbol de stat este Imnul Republicii Moldova – „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici. Din anul 1991 până în 1994 imnul de stat a fost „Deșteaptă-te Române”.

Respectul față de Drapelul de Stat, consfințit în lege

Legea privind Drapelul de Stat al țării prevede că cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării noastre sunt datori să manifeste respect față de Tricolor și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Aceeași lege tricolorul are prioritate și va ocupa un loc de onoare în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării.

Persoanele juridice și fizice pot stabili și alte formule de onor și salutare a Drapelului de Stat, în conformitate cu necesitățile lor specifice, prin regulamente speciale proprii avizate de Comisia Națională de Heraldică. Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate și va ocupa locul de onoare.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice și persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligați să asigure utilizarea corectă, demnitatea și integritatea acestuia. Distrugerea Drapelului de Stat uzat sau deteriorat se face de manieră ceremonioasă, prin ardere în privat.

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat

Ziua Drapelului de Stat este marcată începând cu anul 2010, odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat cetățenii să arboreze în această zi tricolorul.

„Tricolorul este simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. Haideți ca în această zi, toți cei care au posibilitatea, să arboreze tricolorul. Să purtăm acest drapel cu mândrie oriunde am fi, acasă sau în diasporă”, a menționat Președintele Parlamentului.

Intoxicaţie în masă cu Salmonella, la un restaurant din capitală. Care este starea victimelor

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Peste 15 persoane au ajuns la spital după ce au luat masa la un restaurant din Capitală

19 persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat la un restaurant din capitală. Medicii suspectează că au facut toxiinfectie alimentară din cauza alimentelor infestate cu Salmonella. Responsabilii de la ANSP anunță că a fost deschisă o anchetă, fiind preluate mai multe probe, iar o concluzie finală va fi  anunțată în urma analizelor specialiștilor, transmite Protv.md.  

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică până în prezent au solicitat asistență 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8 și 48 de ani. Dintre acestea, opt încă mai sunt internate în spitalele din capitală, celelalte primesc tratament acasă. La internare, persoanele aveau febră, frisoare, dureri abdominale, grețuri dar și vomă. Simptome pe care le-a avut și Ana, una dintre persoanele intoxicate, care a oferit un comentariu pentru NewsMaker.  

Ana MAZÎL, VICTIMĂ: „Am mâncat un fel de mâcare din cartofi și la desert am comandat „Cușma lui Guguță” asociez intoxicația cu el. Am simțit un disconfort în stomac, apoi a început să crească temperatura corpului.”

Responsabilii de la spitalul Toma Ciorbă au spus că în instituția lor sunt internate 4 persoane iar starea acestora este favorabilă. În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților restaurantului, specialiștii de la ANSA au identificat prezența bacteriei Salmonella.

Reprezentanții localului unde s-ar fi produs acest caz de intoxicație, nu au vrut să comenteze.

Ion Ceban susține că ANI i-ar putea întrerupe mandatul de primar
Articolul anterior
Ambuteiaje imense în Capitală, după suspendarea parțială a traficului pe strada Mihai Viteazul
Articolul următor