Un regizor bulgar refuză premiul Festivalului de Film de la Moscova

DistribuieTheodore Ushev, regizor de film bulgaro-canadian recunoscut la nivel internațional, a refuzat un premiu din partea Festivalului de Film de la Moscova, protestând astfel împotriva invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, într-un discurs care a fost interzis de cenzura Kremlinului.

Un regizor bulgar refuză premiul Festivalului de Film de la Moscova

Într-un clip de aproape trei minute în limbile rusă, engleză și bulgară care a fost prezentat organizatorilor, Ushev a acuzat administrația președintelui Vladimir Putin că a ordonat uciderea unor ucraineni nevinovați și că a compromis ideea de moralitate, transmite europalibera.org

Cei care conduc Rusia comandă bombardarea unor oameni doar pentru că „vor să fie liberi”, spune regizorul în vârstă de 55 de ani în clip.

Filmul lui Ushev, Phi 1.618, o poveste apocaliptică despre o fată punk rebelă care încearcă să salveze lumea de planurile unei rase de bărbați nemuritori și care au uitat să iubească, a fost selectat pentru Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Moscova.

„În orice alte circumstanțe, aș fi fericit să accept acest trofeu – el simbolizează victoria binelui asupra răului”, spune el despre premiu. „Dar astăzi, aici, în această țară frumoasă, în frumoasa Moscova, binele a schimbat locul cu răul”.

Evenimentul de la Moscova s-a numărat, încă de la înființarea sa, în 1935, printre cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film din lume, dar acreditarea sa a fost suspendată în urmă cu mai bine de un an de către Federația Internațională a Producătorilor de Film, pe fondul indignării globale față de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Din 1999, Festivalul de Film de la Moscova a fost condus de Nikita Mikhalkov, un aliat vocal al lui Putin, care a susținut public războaiele Rusiei în Cecenia, Georgia și, în ultima vreme, din Ucraina.

Festivalul din acest an s-a desfășurat între 20 și 27 aprilie și a culminat cu o transmisiune cu întârziere a ceremoniei de decernare a premiilor. Întrucât nu se afla în Rusia, organizatorii i-au cerut lui Theodore Ushev să înregistreze un discurs de acceptare video.

Televiziunea rusă a transmis ceremonia cu anunțarea premiului pentru Phi 1.618, dar a făcut uitate criticile deschise ale lui Ushev la adresa unui război pe care cenzura rusă continuă să-l numească „operațiune militară specială”.

În locul clipului lui Ushev, un crainic a spus „Creatorii filmului nu au putut participa la ceremonie. Premiul le va fi înmânat mai târziu”.

În răspunsul lui Ushev distribuit pe Facebook, cineastul a contestat narațiunea oficială a Kremlinului cu privire la conflict. „Ei îți spun că balaurul este cel bun, că ar trebui să îți trimiți copiii să fie uciși”, spune el în clip, adăugând, cu privire la suferința ucrainenilor: „Nu pot accepta acest premiu într-un oraș în care se dau ordine de ucidere a copiilor, femeilor și bătrânilor. Prin urmare, cu mare regret trebuie să refuz să accept acest trofeu”, spune Ushev.

Multe personalități culturale occidentale proeminente au evitat să călătorească în Rusia fie pentru a protesta împotriva războiului, a-și arăta sprijinul față de ucraineni sau a evita riscul de a încălca sancțiunile internaționale fără precedent care-și propun să determine încetarea războiului.

„Binele va câștiga războiul împotriva răului”

Bulgaria, membră a UE și a NATO, are legături istorice profunde cu Rusia și împărtășește un alfabet comun, cel chirilic.

La fel ca în multe alte țări, și în Bulgaria se dezbate intens în sfera publică oportunitatea traducerii și distribuirii operelor creatorilor ruși în această țară. La începutul acestei luni, Gheorghi Gospodinov, care este probabil cel mai faimos scriitor bulgar în viață, a spus că va permite ca romanul său distopic „Adăpostul timpului” să fie tradus în limba rusă și vândut în Rusia.

Kievul a îndemnat la un boicot cultural global al Rusiei și la interzicerea participării cetățenilor ruși la evenimente internaționale, de la artă și divertisment, la competiții sportive.

În ultimele 14 luni, multor artiști ruși li s-au anulat invitațiile de a concerta în Occident, deși, de exemplu, un important pianist clasic ruso-american a concertat recent alături de Orchestra Filarmonică din Sofia.

Cu câteva săptămâni în urmă, Ushev a recunoscut că a trimis Phi 1.618 pentru competiție în cadrul Festivalului de Film de la Moscova. În răspunsul său video, care nu a fost difuzat, adresat organizatorilor, Ushev își exprimă speranța că „pacea va veni” și că „binele va câștiga războiul împotriva răului”. „Fiecare trebuie să aleagă de ce parte se află”, a spus el.

Phi 1.618 a avut premiera în Bulgaria și Canada în octombrie, având un important succes la public și fiind întâmpinat cu elogii de critici. Filmul se bazează pe o povestire a bulgarului Vladislav Todorov. Titlul său își are rădăcinile în așa-numitul raport de aur, celebrat pentru prima dată de grecii antici și folosit în crearea nemuritorilor fictivi din centrul intrigii.

Ushev a fost nominalizat la Oscar în 2016 pentru scurtmetrajul său de animație Vaișa cea oarbă, care spune povestea unei fete care vede trecutul cu un ochi și viitorul cu celălalt și care se străduiește să trăiască în prezent.

Republica Moldova marchează 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană

Pe 28 aprilie se împlinesc 10 ani de la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Rep. Moldova care călătoresc în Uniunea Europeană. La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a declarat că, în această perioadă, „2,54 milioane de cetățeni moldoveni au efectuat peste 31 de milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen”.

Acum zece ani, la 28 aprilie 2014, în rezultatul unui proces îndelungat și complex, Uniunea Europeană a abolit pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, obligativitatea vizei de scurtă ședere pentru a călători în spațiul Schengen. Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană.

În decursul celor zece ani, țara noastră a asigurat continuitatea realizării reformelor și cerințelor care au stat la baza liberalizării regimului de vize, precum și a implementat recomandările elaborate pe parcurs de instituțiile europene de profil. Astfel, posibilitatea de a călători liber în UE este deschisă pentru toți deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești, inclusiv pentru cei cu reședința în regiunea transnistreană.

Regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă unul din cele mai palpabile beneficii ale integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova – libertatea de mişcare. Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

sursa: www.moldpres.md

Naștere cu peripeții. O femeie și-a adus pe lume bebelușul în pragul casei, iar pompierii au asistat-o

Un echipaj al Secției de Pompieri Huși, România, a ajutat o femeie însărcinată din localitatea Vetrișoaia să își aducă pe lume bebelușul. Femeia a crezut că are timp să ajungă la spital, dar travaliul i s-a accentuat, iar echipajul de pompieri a ajutat-o să nască chiar în pragul casei sale.

Vineri, 26 aprilie, pompierii militari din cadrul Secției Huși au avut o misiune plină de emoții. Au ajutat la aducerea pe lume a unei fetițe perfect sănătoase, într-o locuință din localitatea Vetrișoaia, județul Vaslui.

„Un apel la numărul unic pentru situații de urgență, 112 anunța că o femeie aflată în nouă luni de sarcină avea nevoie de ajutor, durerile fiind deosebit de mari, iar contracțiile foarte dese, din cinci în cinci minute. Din aceasta cauză, femeia în vârstă de 31 ani nu se mai putea deplasa, aceasta rămânând căzută în ușa locuinței. Echipajul SMURD format din plutonier adjutant șef Andrișoi Cristinel, (comandant de echipaj), plutonier adjutant Marta Ciprian (conducător autospecială) și sergent major Anghel Cosmin (servant) a plecat imediat spre adresa indicată în nota de anunțare”, au povestit reprezentanții ISU Vaslui.

Pentru că travaliul femeii însărcinate s-a accentuat, pompierii nu au avut de ales și au asistat-o la naștere chiar în pragul casei sale.

„Am ajuns destul  derepede la persoana care ne-a apelat. Femeia însărcinată era în pragul ușii, iar atunci când ne-a văzut, travaliul s-a accentuat. Bebelușul nu avea răbdare, se grăbea să iasă. Nu am apucat să transportăm pacienta în ambulanță, astfel că nașterea a avut loc acolo. Am fost echipajul cel mai apropiat de caz, astfel că noi am fost îndrumați primii acolo. Dinspre Murgeni venea spre Vetrișoaia un echipaj specializat aparținând SAJ Vaslui. Distanța era destul de mare, astfel că nu puteam aștepta. Am luat legătura cu doamna asistentă Dorina Chiriță, astfel că am urmat toți pașii procedurali în cazul unei nașteri. Ne-a ajutat enorm și faptul că mama nu era la prima naștere”, au adăugat reprezentanții ISU Vaslui.

„Nu am mai avut un asemenea caz”

Unul dintre pompierii care au asistat la naștere a relatat pașii pe care i-au urmat în acest caz.

„După ce mama a născut, i-am acordat îngrijirile necesare, am curățat bebelușul, l-am izolat termic și i-am tăiat cordonul ombilical. Apoi am transportat tânăra mamă și frumoasa fetiță la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului municipal Huși”, a povestit plutonierul adjutant șef Cristinel Andrișoi.

Pompierii au pus în practică tot ceea ce învățaseră în legătură cu aducerea pe lume a unui copil, fiind asistați și de o asistență medicală.   

„Nici eu, și nici colegii mei nu am mai avut un asemenea caz. Am avut mari emoții, mai ales că nașterea a avut loc într-un mediu nu tocmai steril, dar, pe moment, am lăsat reacțiile afective deoparte și am făcut tot ceea ce ținea de noi pentru a ajuta mama și copilul nou-născut. Emoțiile ne-au copleșit abia după ce am ținut copilul în brațe, o fetiță sănătoasă, frumoasă și foarte gălăgioasă, ceea ce este foarte bine. Și fetița, și mama au ajuns cu bine la spital. Ambele sunt sănătoase”, au povestit vizibil emoționați plutonierul adjutant Ciprian Marta și sergentul major Anghel Cosmin.

 În prezent, atât mama, cât și fetița sa sunt internate la Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” Huși.

sursa: www.adevarul.ro

Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Floriile sunt una dintre cele 12 sărbători împărătești, care marchează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. În această zi, enoriașii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la pește.

separator

Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viața Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. În aceasta zi, se sfințesc, prin rugăciune și stropire cu agheasmă, ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor, ca simbol al biruinței vieții asupra morții.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de smochin și de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul.
Cu acestea, după ce au fost aduse la biserică spre a fi sfințite, creștinii împodobesc icoanele, ușile și ferestrele. Enoriașii care au ținut post se pot împărtăși în această zi şi au dezlegare la peste, vin şi untdelemn.

Salcia este mereu înflorită în această perioada a anului, fiind o expresie a fertilității și a reînvierii naturii. De asemenea, se spune că e bine să te încingi cu aceste ramuri de salcie ca să nu te doară mijlocul. Cu ramurile de salcie, apicultorii înconjoară în ziua de Florii stupii, iar țăranii îi îngroapă sub brazdă.

În tradiția populară există credința că însăși Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutând-o pe Fecioara Maria să treaca apa unui râu.

Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeița romana a florilor, Flora, peste care creștinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. După Duminica Floriilor, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Patimilor.



Chișinăuienii au fost invitați astăzi la dans! Ce eveniment a avut loc în centrul Capitalei
Articolul anterior
Microbuzele din Chișinău sunt ,,extensibile”. Video care face furori pe rețele
Articolul următor