Premieră! La Chișinău a avut loc primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință”

În premieră în Capitală, peste 100 de elevi și 25 de cadre didactice din instituțiile de învățământ din Chișinău și din Wilmington, SUA, și-au prezentat proiectele STEAM implementate în instituțiile lor anul acesta în cadrul Summit-ului Școlar Moldo-American „Conectați prin Știință”. Elevi de diferite vârste au din Chișinău și Carolina de Nord, SUA, au abordat subiecte ce țin de încălzirea globală, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte implementate în instituțiile din municipiul Chișinău au fost premiate, transmite IPN.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a declarat că inițiativele STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, în traducere Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt fascinante. Echipele lucrează împreună pentru a găsi soluții la problemele globale. Toate proiectele prezentate la summit fac un primul pas în lumea miraculoasă a științei.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință” va intra în istorie.  „Eu tare mă bucur că există această oportunitate de a ne conecta prin știință, dar și cu știință, pentru că voi știți să rezolvați împreună cu semenii voștri probleme globale, probleme legate de climă, de sustenabilitate, de ecologie, ceea ce este, de fapt, extrem de important. Sunt aceleași probleme cu care se confruntă întreaga lume, întreg globul pământesc”, s-a adresat viceprimarul participanților la eveniment.

Conferențiarul universitar Diana Chișca de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, membră a comisiei de evaluare, a comunicat că în concursul au aplicat 27 de participanți cu diferite proiecte STEM, realizate nu doar la nivel de echipă școlară, dar și în cooperare cu colegi din alte state. Copiii au dat dovadă de abilități și cunoștințe vaste, în special abilități de lucru în echipă chiar și în momentul în care se aflau la o distanță foarte mare unul de altul. Multe proiecte au fost realizate în decursul unei perioade mai mari de timp. S-a observat munca asiduă depusă. Atât munca elevilor participanți, cât și a cadrelor didactice care au coordonat proiectele. „Putem să ne mândrim că în Republica Moldova avem copii care pot să devină cercetători și oameni de știință”, a menționat conferențiarul universitar.

Fiecare proiect a fost evaluat în baza criteriului încadrarea în domeniile STEM, impact, în ce măsură au fost rezolvate probleme. STEM presupune realizarea unui produs care va fi palpabil și funcțional. Pentru Republica Moldova este ceva nou, dar se vede cum acest domeniu se dezvoltă.

Cele mai multe proiecte s-au axat la rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv în municipiul Chișinău. S-au propus soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, soliții pentru casă inteligentă. Este o muncă enormă în afara orelor de curs, în timpul liber al elevilor. Este nevoie de mult mai mult decât pur și simplu să faci matematică, informatică, este nevoie de programare deosebită, este nevoie de alte abilități pe care le învață elevii la toate disciplinele școlare, au precizat participanții la eveniment.

Economie la parada Moscovei de Ziua Victoriei: Un singur tanc a fost expus

Anual, în data de 9 mai, Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei, organizând o mare paradă în onoarea victoriei ţării asupra Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Economie la parada Moscovei: Un singur tanc a fost expus

Anul acesta, Rusia a expus un singur tanc în cadrul manifestaţiilor, acelaşi model care a fost prezent şi anul trecut, transmite mediafax.ro.

Până la invazia Rusiei în Ucraina, Moscova organiza această paradă într-un mod fastuos, cu zeci de tancuri şi avioane care survolau cerul.

În fiecare an, de 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei, care marchează victoria ţării împotriva Germaniei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial. Sărbătorirea implica, de fiecare dată, parade fastuoase, în cadrul cărora erau etalate tancurile, avioanele şi elicopterele ruseşti.

Anul acesta, Rusia a expus un singur tanc în cadrul ceremoniei – Tancul T34, din epoca sovietică, folosit în al Doilea Război Mondial –, acesta fiind prezent şi la parada care a avut loc anul trecut, notează Sky News. În paralel, Moscova alocă resurse semnificative de armament şi vehicule militare în războiul din Ucraina.

În discursul său de azi de la Moscova, Vladimir Putin a încercat să vorbească despre capacităţile militare ale ţării sale.

Preşedintele rus şi-a folosit discursul de Ziua Victoriei din acest an pentru a încerca să avertizeze că forţele de luptă ale Rusiei sunt ,,mereu pregătite”, dar a recunoscut că ţara trece printr-o ,,perioadă dificilă”, întrucât ,,viitorul patriei depinde de noi”, relevă sursa citată.

,,Astăzi, de Ziua Victoriei, suntem conştienţi de acest lucru şi mai acut”, a spus el înainte de a avertiza: ,,Forţele noastre strategice sunt întotdeauna pregătite de luptă”.

Putin a declarat joi că Rusia va face tot posibilul pentru a evita o confruntare globală, dar nu va permite nimănui să o ameninţe.

De asemenea, el a folosit discursul pentru a trimite un mesaj trupelor ruseşti care luptă în Ucraina, încercând să le ridice moralul în timp ce războiul continuă să se prelungească.

Coroanele din plastic sunt nocive pentru sănătate și mediul ambiant

Oameni cumpără acum, înainte da Paștele Blajinilor, obiecte de tot felul, pe care le consideră necesare în ziua când merg la mormintele celor dragi.

Spre exemplu, coroane din plastic. Acestea sunt nocive! Ar fi bine ca lumea să renunțe la flori artificiale și să meargă la cimitir cu flori vii, ne spun experții în mediu. Unii cetățeni sunt de acord, alții – nu. Ce argumente au aceștia din urmă, vedeți în continuare, transmite jurnaltv.md.

Oamenii spun că aleg flori artificiale deoarece sunt mai rezistente.

Specialiștii ne spun că principala problemă cu florile artificiale apare atunci când acestea devin deșeuri. Ajung în sol și îl otrăvesc, afirmă Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Ion Bulmaga, șef, Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Ca orice material din plastic acestea au o perioadă de reciclare în mediul natural de zeci și sute sau chiar mii de ani. Iar acest lucru evident că se reflectă și asupra calității solului atunci când acestea nimeresc.”

O soluție ar fi ca oamenii să opteze pentru flori vii.

Ion Bulmaga, șef, Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Cea mai bună opțiune este optarea pentru florile vii, deoarece acestea sunt biodegradabile, ulterior nu au un impact atât de semnificativ atunci când nimeresc în sol. Și deși de la an la an este o tendință de îmbunătățire a poziției cetățenilor față de folosirea acestor coroane din plastic, totuși încă este foarte mult de lucru.”

Pentru depozitarea deșeurilor în locații neautorizate oamenii riscă amenzi între 600 și 1.200 de lei. Iar în cazul în care deșeurile din plastic sunt incendiate împreună cu alte categorii de deșeuri, amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei.

Accident grav în Capitală cu implicarea unei autospeciale

Un bărbat a ajuns la spital, după ce mașina în care se afla a intrat violent într-o autospecială a regiei „Autosalubritate”. Accidentul s-a produs în această după-amiază în sectorul Buiucani al Capitalei, pe strada 27 Martie 1918.

Accident grav în Capitală cu implicarea unei autospeciale

Potrivit informațiilor preliminare, șoferul automobilului Volkswagen în vârstă de 29 ani, deplasându-se pe drumul secundar nu a cedat trecerea vehiculului care se deplasa pe drumul principal și ca rezultat s-a ciocnit cu un camion Renault condus de șofer cu vârsta de 57 ani, transmite www.stiri.md.

În rezultatul impactului, vehiculele au fost deteriorate tehnic considerabil, iar pasagerul din autoturism, un bârbat de 31 ani, a fost preluat de serviciul medical de urgență și transportat la IMSP IMU pentru investigații medicale. 

Alte circumstanțe se stabilesc.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut
Articolul anterior
Ministrul Alexei Buzu a participat la primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării Republicii Moldova și Ucrainei la UE
Articolul următor