Lidia Bejenaru ar fi împlinit azi 70 de ani. Mesajul emoționant al maestrului Botgros: ”Nu te vom uita niciodată”

Interpreta Lidia Bejenaru, fostă solistă a Orchestrei Naționale de muzică populară ”Lăutarii”, Artistă a Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani. Soțul Nicolae Botgros a scris că ea a fost și rămâne cea mai bună mamă, bunică, soacră și soție, scrie cotidianul.md.

O ultimă zi de naștere a Liduței 3 mai 2021. Vatra neamului, în preajma prietenilor… Ai fost și vei rămâne cea mai bună Mamă, Bunică, Soacră și Soție… Nu te vom uita nicicând”, este mesajul transmis de maestrul Nicolae Botgros, publicând și o fotografie de la evenimentul care l-a menționat.

Solicitat de Moldpres, directorul general al Palatului Național „Nicole Sulac”, Andrei Locoman, conducătorul ÎS OCI ”Moldova-Concert”, a menționat că Lidia Bejenaru-Botgros și-a consacrat viața scenei și artei timp de 45 de ani.

Solistă în prima formulă a orchestrei ”Lăutarii”, Lidia Bejenaru a urcat cu răbdare, dar, în primul rând, cu dragoste și pasiune spre culmile înalte ale artei populare. Și-a adunat un vast și variat repertoriu de cântece populare, prin care și-a exprimat întreaga gamă de sentimente, viața ei – cu bucurii și tristeți, în care s-au regăsit admiratorii ei”, a subliniat Andrei Locoman.

S-a născut în 1953 în satul Țiplești, raionul Sângerei. În anii 1968-1971 a studiat la Şcoala de Cultură „E. Sârbu” (în prezent Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”) din Soroca. În perioada 1971-1972 a fost metodistă a Casei de Cultură din oraşul Edineț și conducătoarea unui ansamblu de dansatori. În anii 1973-1974 a fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, apoi, pe parcursul anilor 1974-1977, 1979-2021 – solistă a Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”. În 1971 s-a căsătorit cu viitorul dirijor al Orchestrei „Lăutarii” Nicolae Botgros. Au un singur copil, violonistul Cornel Botgros.

Lidia Bejenaru a scris muzica și textele pentru majoritatea cântecelor din repertoriu. Primul album muzical al interpretei, intitulat ”M-a cuprins un dor de mamă”, a apărut după 20 de ani de activitate scenică. A înregistrat la radioul şi televiziunea naţională mai multe cântece populare: ”Când de mama-mi este dor”, ”M-a cuprins un dor de mamă”, ”Polca din bătrâni”, ”Hai la hora strămoșească” ș.a. A efectuat mai multe turnee naționale și internaționale alături de orchestra „Lăutarii”.

În 1993 Lidia Bejenaru a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic”, iar în 2010 a primit titlul onorific „Artist al Poporului”. Post-mortem, a devenit Cetățean de Onoare al orașului Sângerei.

Lidia Bejenaru-Botgros, solista Orchestrei Naționale „Lăutarii”, soția violonistului Nicolae Botgros, a decedat luni, 26 iulie 2021, în urma unei boli incurabile.

Lidia Bejenaru-Botgros a fost înmormântată la Cimitirul Central din Capitală.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Cetatea Soroca și-a închis porțile pentru vizitatori. Pentru cât timp
Articolul anterior
24 de percheziții și rețineri în Capitală! Miș-mașuri cu fonduri externe pentru refugiați! Cine erau implicați
Articolul următor