Alegeri în Turcia: Primele rezultate parțiale îl dau pe Erdogan pe primul loc

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a confruntat duminică cu cea mai dificilă provocare politică de până acum în alegerile prezidenţiale şi parlamentare de duminică, opoziţia simţind că are cea mai bună şansă a sa de a pune capăt celor două decenii de când este la putere şi de a-i inversa politicile, scrie hotnews.ro.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8 dimineaţa şi s-au închis la ora 17.00. Potrivit legii electorale din Turcia, anunţarea oricăror rezultate este interzisă până la ora locală 21.00.

Secțiile de votare din Turcia se închid la ora 17:00 (14:00 GMT), dar din cauza cozilor lungi ale alegătorilor, Asociația avocaților din Istanbul a declarat că persoanele care așteaptă la coadă vor avea voie să voteze. Potrivit legii, șeful comisiei de urne ar trebui să colecteze actele de identitate ale celor care se află încă la coadă și să le permită să voteze după ora limită.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, vor juca un rol crucial. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială. Rezultatele neoficiale ale alegerilor sunt de aşteptat să fie declarate de Consiliul Electoral Suprem- YSK în câteva ore după închiderea urnelor. Turcii din străinătate au votat deja.

Turcii aleg atât un președinte, cât și un parlament pentru un mandat de cinci ani. Pentru a câștiga președinția în primul tur, un candidat trebuie să obțină mai mult de 50 la sută din buletinele de vot. Dacă niciun candidat nu obține mai mult de jumătate din voturi, pe 28 mai va avea loc un alt scrutin între candidați. Alegătorii vor alege și pe cei 600 de membri ai parlamentului.

Aproximativ 61 de milioane de oameni sunt înscriși pe liste, din care aproape 5 milioane de tineri aflați la primul vot. Partidele și candidații s-au străduit să cucerească inimile alegătorilor pentru prima dată, mai ales „Generația Z”, pe tot parcursul campaniei, scrie presa turcă. Tinerii pot juca un rol cheie în influențarea rezultatului cursei strânse.

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Turcia, pe baza a 9,1% din voturi numărate, l-au arătat pe Tayyip Erdogan în frunte cu 59,47% din voturi, comparativ cu rivalul său Kemal Kilicdaroglu, cu 34,79%, relatează Reuters.

Campania electorală a fost dominată de starea economiei Turciei și de criza costului vieții din țară, precum și de pagubele masive cauzate de cutremurele din februarie, scrie The Guardian.

Chiar înainte de cutremure, economia Turciei avea probleme: economiștii spun că insistența lui Erdogan de a menține ratele dobânzilor la un nivel scăzut a dus la creșterea inflației – la 85% anul trecut – în timp ce lira turcească a pierdut aproximativ 80% din valoarea sa față de dolar în ultimele cinci ani.

Creșterea prețurilor la alimente și a chiriilor au fost printre cele mai mari preocupări ale alegătorilor de-a lungul campaniei. Ratele dobânzilor sunt de obicei majorate pentru a reduce inflația, dar Erdoğan le-a denunțat drept „mama și tatăl tuturor relelor”.

Ritmul lent al reconstrucției, precum și acuzațiile de corupție a funcționarilor au afectat, de asemenea, sprijinul acordat lui Erdogan, în special în estul și sud-estul țării.

Codul urbanismului și construcțiilor a fost completat: Ce prevede noua modificare

Codul urbanismului și construcțiilor a fost completat cu un nou alineat. Modificările au fost necesare după ce în spațiul public s-a discutat despre așa-zisele modificări ale documentului, care ar interzice construcția caselor de către persoanele fizice. Varianta finală a Codul urbanismului și construcțiilor a fost votată de Parlament în a doua lectură, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Astfel, prin adăugarea la Articolul 165 a acestui alineat documentul are „o altă formulare mai clară, ca să nu se speculeze”: 

„Persoanele fizice pot executa:

(…) d) lucrările de construcții, de reconstrucție, de reparații, de desființare executate, sub supravegherea unui diriginte de șantier atestat, la casele individuale cu regimul de înălțime de până la trei etaje, amplasate pe teren proprietate privată și destinate pentru una sau două familii, precum și la anexele gospodărești ale acestora”.

Așadar, casele individuale mai mici de trei etaje pot fi construite de către persoanele fizice, însă doar sub monitorizarea unui diriginte de șantier.

Pentru a explica cine sunt diriginții de șantier și care a fost necesitatea introducerii acestei prevederi, jurnaliștii zdg.md au solicitat explicații de la expertul tehnic atestat în domeniul arhitecturii, Sergiu Bejan. Acesta, la rândul său, a menționat că dirigintele de șantier poate fi atât o persoană juridică, cât și una fizică. Important e ca acesta să dețină certificatul de atestare tehnico-profesională.

„Acest specialist aduce niște norme de calitate și siguranță în execuții. El știe cât beton, câtă armătură pe metru pătrat este necesară. (…) Cel care construiește pur și simplu încheie un contract de consultanță, de supraveghere cu un diriginte de șantier care îi spune „Pune atâta armătură, pune atâta beton”. Adică aducem o notă de siguranță în execuție, atât”, a explicat Bejan pentru ZdG.

De menționat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a întocmită o comisie specializată, care emite certificatele de atestare diriginților de șantier, a menționat pentru ZdG Alexei Boșneaga, expert tehnic în cadrul Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe. 

„Diriginții de șantier și responsabili tehnici sunt atestați de această comisie, ei primesc o legitimație, un certificat de atestare cu o ștampilă”, a precizat el.

Un diriginte de șantier trebuie să întrunească mai multe cerințe. Printre acestea se numără: Să posede studii superioare corespunzătoare domeniului solicitat, să aibă o activitate de execuţie de cel puţin trei ani pentru diriginte de șantier și una de cinci ani pentru responsabil tehnic în domeniul solicitat pentru atestare, inclusiv ultimul an de activitate în acest domeniu, potrivit datelor de pe site-ul Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe,

Pe același site poate fi accesată lista cu toți diriginții de șantier atestați de la noi din țară. Până la data de 31 martie 2025, 1.018 de diriginți de șantier au fost atestați.

Totodată, expertul Alexei Boșneaga a explicat că introducerea acestei prevederi era necesară, pentru că țara noastră se află într-o zonă seismică, ceea ce „crește riscurile ca o casă construită necalitativ să se dărâme”, nu doar provocând pagube materialele, dar afectând și sănătatea oamenilor care locuiesc în acel imobil.

„Noi ne aflăm într-o zonă seismică. În ultimii ani acțiunile seismice s-au activat, la fel și alte calamități naturale, ca alunecările de teren. Și este o problemă. Este necesar ca construcțiile mici să fie mai sigure. (…) De aceea este o variantă foarte bună ca diriginții tehnici să monitorizeze executarea calitativă a lucrărilor”, a remarcat Boșneaga.

Caz șocant! Un moldovean, bătut cu cruzime într-un club de noapte din Italia: A rămas fără un rinichi și o parte din colon

În noaptea de 30 martie, un cetățean moldovean în vârstă de 30 de ani a fost înjunghiat în timpul unei bătăi violente pe ringul de dans al clubului Utopia din Padova. Bărbatul a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență în timpul căreia i-au fost îndepărtați unul dintre rinichi și o parte din colon.

La moment, starea victimei rămâne critică, scrie pont.md cu referire la rupor.md.

Ofițerii departamentului de poliție din Padova care au ajuns la fața locului l-au găsit pe moldovean la pământ, cu două lovituri de cuțit în spate. Un cetățean rus a fost și el rănit, dar ușor, avea doar o tăietură pe braț. Circumstanțele care au dus la bătaie sunt încă necunoscute. Forțele de ordine investighează cazul și îi caută pe atacatori.

„Acest club are o reputație proastă”, a notat poliția. În ultimul an, aici au fost înregistrate zeci de cazuri de violență, bătăi și utilizare de arme.

Din cauza gravității acestor episoade, șeful poliției din Padova, Marco Odorisio, a dispus suspendarea activității clubului pentru 120 de zile.

Paznic înjunghiat într-un magazin din Capitală

În seara zilei de 5 aprilie a avut loc un incident șocant într-un supermarket din Capitală, unde un agent de pază în vârstă de 21 de ani a fost grav înjunghiat într-un atac cu cuțitul în timp ce își desfășura activitatea la locul de muncă.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cazul a avut loc în contextul unei încercări de furt, transmite Știri.md

„Un individ cu cagula pe față, care intenționa să jefuiască magazinul, a înjunghiat cu cuțitul paznicul. Imediat martorii au solicitat intervenția ambulanței”, menționează reprezentanții CNAMUP. 

Așadar, echipa Terapie Intensivă Mobilă a intervenit în cinci minute la fața locului unde a depistat victima agresiunii în stare gravă, conștientă, cu plagă penetrantă în abdomen, la nivelul rebordului costal stâng, cu semne de hemoragie profuză internă, șoc hipovolemic gr. II. 

Timp de 20 de minute, medicii echipei TIM au intervenit prompt și profesionist în vederea stabilizării hemodinamicii pacientului, accesând patul vascular și cu administrarea medicației hemostatice, în vederea restabilirii volumului circular sangvin, întru recuperarea pierderii sangvine, oxigenoterapie și transportarea acestuia în condiții de siguranță maximă către ambulanță.

În același timp, medicul echipei TIM a luat legătura cu Departamentul Primiri Urgențe al spitalului pentru a informa despre transportarea unui pacient extrem de grav și necesitatea intervenției urgente. Drept urmare, pacientul a fost transportat de urgență cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali și transmis specialiștilor din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

„Datorită profesionalismului și competenței echipei TIM, cât și conlucrării intersectoriale armonizate, pacientul a fost salvat, iar la moment starea acestuia este în afara oricărui pericol și urmează tratament specializat în condiții de staționar”, mai menționează reprezentanții CNAMUP. 

Un paznic a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat de un individ care a încercat să jefuiască un magazin din Chișinău.

Ucraina respinge ultimul atac cu un roi de drone și rachete din timpul nopții
Articolul anterior
Drapelul UE va fi arborat pe edificiile primăriilor din Republica Moldova
Articolul următor
Close menu