Soldații ruși întorși din Ucraina merg cu arme și echipamente militare în școlile ruse

Rușii întorși din războiul împotriva Ucrainei au început, în ultimele luni, să țină cursuri în școli, scrie publicația independentă Verstka. Laitmotivul propagandei ruse din cadrul acestor „lecții de curaj”, cum le-au numit ei, este că „ucrainenii sunt fasciști” și „luptă pentru dolari, nu pentru adevăr, ca rușii”.

Soldații ruși întorși din Ucraina merg cu arme și echipamente militare în școlile ruse. „M-am simțit foarte inconfortabil”

Foștii militari le arată elevilor filmări de pe front și chiar îi încurajează să probeze uniforma militară și să încerce echipamentul. Separat de această inițiativă a armatei, guvernul rus a dezvoltat un proiect numit „Eroul tău”, prin care soldații sunt transformați în mentori pentru elevi și studenți, scrie www.scoala9,ro

Proiectul „Eroul tău” a fost lansat de Rusia în februarie, pentru soldații proaspăt întorși din zona „operațiunii militare speciale” declanșate împotriva Ucrainei. Bărbații trec printr-un soi de curs de reorientare profesională și „integrare în sistemul educației patriotice pentru tineret”. Merg în școli, universități, cluburi militare și centre de tineret.

În jur de 130 de militari au urmat deja acest program al guvernului, potrivit publicației media independente Verstka. Cursul a ținut patru zile, timp în care soldații au primit consiliere psihologică și „cunoștințe de bază în pedagogie și psihologie”. 

Copiii au văzut imagini din război, de la militari, și au râs

Mulți dintre soldații ruși merg deja prin școli de câteva luni, din proprie inițiativă, încă dinainte de proiectul autorităților. Țin ceea ce ei numesc „orele de curaj”.

Unul dintre ei este Emil Vayerovsky, care a fost medic pe front, în luptele duse în orașul ucrainean Harkov. După ce s-a întors din luptă, „deși rănit, s-a implicat în educația patriotică, pentru că e important, într-o lume plină de informații false, ca tinerii să-și ia informațiile corecte despre ce se întâmplă cu adevărat pe front de la oameni care au văzut cu ochii lor asta” – așa l-a prezentat armata pe Vayerovsky.

Conform unei înregistrări obținute de Verstka, în 8 aprilie, la o școală rurală, fostul medic le-a vorbit copiilor de 13-14 ani despre cum „Vestul a decis să reînvie nazismul în timpurile moderne” și că, „atunci când naziștii au venit la putere în Ucraina în 2014, au început să terorizeze regiunea Donbas”.

„Noi, rușii, suntem oameni foarte buni. Da, putem deveni înverșunați când vine vorba de țara noastră”, le-a spus el copiilor. Fostul medic le-a vorbit și despre experiențele sale pe front și le-a adus celor mici echipamente militare și arme, pe care care copiii le-au încercat.

Unul dintre elevi, cel care le-a oferit jurnaliștilor de la Verstka înregistrarea discursului lui Vayerovsky, nu a vrut să ia parte la asta.

„Am încercat să nu arăt niciun fel de emoție, m-am simțit foarte inconfortabil”, a povestit el.

Militarul le-a arătat elevilor și o filmare din război. Nu se vedea mai nimic, dar se puteau auzi explozii, iar pe fundal se auzeau și soldații care făceau glume. „Colegii mei au râs. Nu e deloc plăcut când copiilor le sunt arătate imagini din război și râd”, a spus elevul.

„Exploziile îi liniștesc”, spune un fost soldat rus

Fostul militar nu le-a spus celor mici povești șocante despre război și moarte, ba dimpotrivă, a povestit elevul, le-a zis că „toată lumea era pozitivă”. Tânărul crede că a încercat să-i convingă pe copii că războiul este un lucru bun. „Ne-a zis că cei care au plecat din țară sunt lași”.

Vayerovsky, pe de altă parte, e convins că astfel de întâlniri dintre militari și elevi sunt absolut necesare, iar poveștile de pe front sau imaginile pe care adulții le arată copiilor nu îi afectează pe aceștia în niciun fel.

„Când aud exploziile și află toate detaliile și înțeleg că oamenii noștri continuă să apere țara, se liniștesc”, a explicat Vayerovsky. „Scopul întâlnirilor este să le oferim exemple adevărate, nu ce se vede la știri. Dragostea pentru țară trebuie învățată prin exemplul propriu”, a continuat el.

Militarul scrie și poezii, pe care le publică pe diverse platforme. Una dintre ele, numită „Voluntari”, se încheie cu „Vom eradica această infecție”.

Și Sergey Golitsyn, soldat rus în vârstă de 48 de ani, i-a pus pe copii să se joace cu armele. Crede că doar așa pot înțelege copiii cu adevărat ce se întâmplă în luptă. Crede că prin ceea ce face el în școală la „lecțiile de curaj” le „dovedește” celor mici că ucrainenii sunt fasciști și îi urăsc pe ruși, iar „operațiunea militară specială” a fost necesară. Le-a prezentat și un interviu cu un coleg de-ai săi din armată care spune că rușii s-au dus voluntar în război ca să-și apere țara, „suntem aici pentru orașele distruse, pentru oamenii pașnici care au fost împușcați, ca războiul să nu vină peste noi”.

Cum arată propaganda rusă: „ucraineni fasciști care ne vor bombarda orașele”

Astfel de experiențe au avut loc deja, până la finalul lunii trecute, în sute de școli, universități și „cluburi patriotice” în mai multe regiuni din Rusia. Cursurile sunt anulate pentru „orele de curaj”, iar în instituțiile școlare au loc diverse evenimente în care elevii citesc poezii, cântă melodii patriotice și oferă cadouri soldaților. Aceștia, la rândul lor, le vorbesc despre „operațiunea militară specială”.

Unii le spun despre „ucrainenii fasciști care trebuie opriți”, pentru că altfel, „mâine, oamenii ăștia cu svastica pe piept vor veni să ne bombardeze satele și orașele”. Alți militari le cer elevilor să le scrie soldaților de pe front scrisori, ca o încurajare a credinței că „fac ceea ce trebuie”, pentru că, până la urmă, „rușii nu sunt invadatori”.

Un militar rus, scrie Verstka, le-a mărturisit elevilor că războiul i-a schimbat percepția despre ucraineni. „Mi-am dat seama că ucrainenii sunt fasciști. Luptă pentru dolari, nu pentru adevăr, ca rușii”, le-a spus acesta copiilor.

De altfel, „adevărul” este motivația tuturor soldaților ruși care au ajuns să predea în școli. Ei sunt de părere că „mulți oameni, inclusiv copiii noștri, sunt recrutați de presa din vest”. Unii chiar țin cursuri despre „cum recunoști știrile false din presa vestică”.

Minorii de la centrul de detenție Goian au participat la careul dedicat ,,Ultimului sunet”

Elevii din cadrul Centrului de detenție pentru minori și tineri Goian au marcat finalizarea anului de studiu. La careul dedicat evenimentului „Ultimul sunet” a participat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, adjuncta Ambasadorului Țărilor de Jos, doamna Maaike Keizer Gankema, precum și reprezentanți ai Fundației Regina Pacis.

În cadru evenimentului a participat și jurnalista Promo-LEX Diana Mazniuc, care, pe parcursul ultimului an, a venit cu mai multe contribuții în procesul de reintegrare a minorilor. În anul 2023, Diana a organizat mai multe sesiuni de discursuri motivaționale pentru copiii ajunși după gratii.

Ea este convinsă ca oamenii sunt modelabili și, având în vedere ca un copil este în cursul dezvoltării personalității sale, intervențiile utile, în timp proxim, sunt cele care pot să prevină recidiva.

Datorită cooperării strânse dintre societatea civilă și Penitenciarul nr. 10 – Goian, sunt extinse oportunitățile de dezvoltare și formare profesională pentru minori și tineri, facilitând reintegrarea socială a acestora.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, podium şi text

Aterizare de urgență pentru un avion care zbura spre România. Păsările au distrus un motor

Un incident neprevăzut a avut loc la bordul unei aeronave Tarom, care efectua zborul RO384 din Paris Charles de Gaulle, Franța, către București Otopeni.

În timpul decolării, aeronava a lovit un stol de păsări, ceea ce a dus la avarierea gravă a unuia dintre cele două motoare.

Comandantul aeronavei a luat decizia de a reveni pe aeroportul Charles de Gaulle pentru siguranța celor 17 pasageri aflați la bord.

Potrivit Știri pe Surse, după aproximativ 15 minute de zbor, pasagerii au fost informați despre problemele întâmpinate și despre decizia de a se întoarce la Paris.

Aeronava nu mai poate zbura, fiind necesare reparații serioase pentru motorul afectat. Pasagerii au fost debarcați în siguranță și urmează să fie cazați în apropierea aeroportului.

De asemenea, se fac eforturi pentru a trimite pasagerii, în total 17 persoane, către București.

TAROM nu a oferit încă o declarație oficială privind incidentul, dar se așteaptă ca investigațiile să confirme impactul cu păsările ca fiind cauza principală a avariei motorului.

În astfel de situații, securitatea pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea principală, iar decizia de a se întoarce la sol este una standard în industria aviației pentru a preveni orice risc suplimentar.

Tânăr cu atac de cord, în timpul unui zbor, salvat de un medic care călătorea în același avion

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a suferit un stop cardiac și respirator în timpul unui zbor între Milano, Italia, și Palma de Mallorca, Spania, la doar 35 de minute după decolare.

Norocul a făcut ca la bord să se afle un medic expert, Alessandro Capitanini, care, împreună cu familia sa, a reușit să salveze viața tânărului, relatează Il Cittadino Pescia.

Capitanini, care este directorul unei clinici de nefrologie de la San Jacopo din Pistoia, călătorea spre Palma de Mallorca alături de soția sa, Michela, o asistentă medicală, și cei trei copii ai lor.

„Câteva minute după decolare, un bărbat a suferit un stop cardiac și respirator. Din cabina de pilotaj s-a solicitat intervenția unui medic”, a declarat doctorul italian.

Fără a sta pe gânduri, el a început să-i acorde primul ajutor bărbatului. „Am început să practic masajul cardiac. Împreună cu Michela și Francesca, fiica noastră, care este medic pediatru la Lugano, am folosit și defibrilatorul”, a adăugat el.

Intervenția rapidă a echipei improvizate de medici a fost crucială, în timp ce piloții au decis să devieze zborul spre aeroportul din Torino pentru o aterizare de urgență, unde echipajele de ambulanță erau pregătite să preia pacientul.

Tânărul, aflat în drum spre Palma de Mallorca pentru o petrecere a burlacilor, a fost transportat la spital și salvat.

Luca, tânărul salvat, i-a trimis ulterior un mesaj doctorului Capitanini pentru a-și exprima recunoștința:

„Bună seara, domnule doctor. Sunt Luca, băiatul pe care l-ați salvat în zbor, sâmbăta trecută.

Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine. Dacă veți trece prin Milano, aș vrea să vă întâlnesc. Mulțumiri și din partea partenerei mele… care este gravidă cu două gemene…”.

sursa: www.rotalianul.com

Povestea băiețelului care la 5 ani a învins cancerul și acum a devenit medic
Articolul anterior
Un angajat care este de 15 ani în concediu medical a dat în judecată firma pentru că nu i s-a mărit salariul în acest timp
Articolul următor