Germania investighează posibila otrăvire în Berlin a criticilor lui Putin

Poliţia germană a început o investigaţie cu privire la posibila otrăvire a criticilor lui Putin, în Berlin, scrie Politico.eu, citat de monitorulapararii.ro.

Vladimir Putin accuses West of trying to 'divide' Russian people | World  News | Sky News

Doi activişti care au participat la o conferinţă organizată de Mihail Kodorkovski, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, pe 29 şi 30 aprilie, au prezentat simptome similare otrăvirii, scrie Politico, făcând referire la informaţii apărute în ziarul german Welt and Sonntag.

Poliţia germană a confirmat pentru Welt şi AFP că există o investigaţie în curs de desfăşurare, însă nu a menţionat implicarea Rusiei în cele două incidente.

Una dintre victime este Natalia Arno, şefa Fundaţiei Free Russia: „Există suspiciunea că, în timpul călătoriei mele în Europa, am fost otrăvită, posibil cu un agent chimic, unul pe care serviciile de informaţii occidentale îl investighează”, a spus aceasta.

Aceasta susţine că simptomele au apărut după ce a simţit un miros neobişnuit în camera de hotel dintr-un oraş european, în care a ţinut un discurs. Un alt jurnalist care a părăsit Rusia a avut aceleaşi simptome în timpul conferinţei şi a fost tratat la spitalul Charite din Berlin. Arno crede că în spatele otrăvirii se află Rusia.

Rusia a mai fost în trecut acuzată de otrăvirea fostului spion Serghei Skripal, a fiicei lui, Iulia, în Marea Brtianie, şi de otrăvirea criticului lui Putin, Alexei Navalni, în Rusia.

Moldovenii care dețin cetățenia română sunt îndemnați să voteze la alegerile europarlamentare programate pentru 9 iunie 2024

Secretarul român de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, îndeamnă cetățenii moldoveni care dețin cetățenia română să voteze la alegerile europarlamentare programate pentru ziua de 9 iunie 2024.

Mai multe declarații pe subiect a făcut în cadrul emisiunii „Moldova LIVE”, moderată de Oxana Bodnar, de la Exclusiv TV, transmite realitatea.md.

„Cetățenii Republicii Moldova, în mare parte, pot să decidă cum va arăta viitorul Parlament European, pentru că au cetățenie română și au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare. Cred eu că e prima dată, când miza alegerilor europarlamentare este atât de mare pentru Republica Moldova. Parlamentul care va fi ales pe 9 iunie și, automat, viitoarea Comisie vor fi cei care decid soarta integrării Republicii Moldova și atunci este foarte important ca cetățenii moldoveni care au dreptul de vot să iasă pe 9 iunie și să decidă cum va arăta viitorul Parlament European, Parlament care va decide nu doar deschiderea negocierilor, dar și integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova”, a declarat Adrian Dupu.

„E clar că în următorii 5 ani se va decide acest lucru și atunci moldovenii au o șansă sau această miză pentru Republica Moldova este mai mare decât niciodată. Plus că numărul celor care pot să voteze este mai mare ca niciodată pentru Parlamentul European. Și e clar că sunt partide eurosceptice, partide care nu doresc extinderea UE, partide care nu doresc integrarea Republicii Moldova”, a mai explicat el.

Cele mai recente date arată că cel puțin un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia României, iar alți zeci de mii sunt în așteptare.

Este de menționat că Ministerul Afacerilor Externe din România organizează prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate 915 secții de votare pentru alegerile membrilor din România la europarlamentarele din 9 iunie. În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra română de Externe, Luminița Odobescu.

Marea finală Eurovision Song Contest 2024 va avea loc astăzi

Marea finală Eurovision Song Contest 2024 are loc în această seară, la ea participând cele douăzeci de state calificate în urma primei și celei de-a doua semifinale, Suedia – câștigătoarea ediției de anul trecut și statele Big 5, grupul cu cea mai mare contribuție la desfășurarea competiției.

Concursul, care în acest an are loc în orașul suedez Malmö, va fi transmis în direct de la ora 22.00 (21.00 CEST). Moldova nu a acces în finala competiției, transmite IPN.

Finala poate fi urmărită în direct pe pagina de YouTube Eurovision Song Contest, dar și în direct la postul public Moldova 1.

Țările vor evolua în finala concursului conform ordinii: 1.Suedia, 2. Ucraina, 3. Germania, 4. Luxemburg, 5. Olanda, 6. Israel, 7. Lituania, 8. Spania, 9. Estonia, 10. Irlanda, 11. Letonia, 12. Grecia, 13. Regatul Unit, 14. Norvegia, 15. Italia, 16. Serbia, 17. Finlanda, 18. Portugalia, 19. Armenia, 20. Cipru, 21. Elveția, 22. Slovenia, 23. Croația, 24. Georgia, 25. Franța și 26. Austria.

Reprezenta Moldovei la Eurovision Song Contest 2024, Natalia Barbu, cu piesa „In the middle”, nu s-a calificat în finala concursului. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obţinut locul 3, cu piesa „Hey Mammaˮ.

Alegeri europarlamentare: 52 de secții de votare, deschise în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe din România organizează prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate 915 secții de votare pentru alegerile membrilor din România la europarlamentarele din 9 iunie.

 În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

În Chișinău vor fi deschise cele mai multe secții de votare din Moldova: 13, dintre care trei la consulatul general, opt în cadrul mai multor licee din capitală și două la Universitatea de Stat. Două secții de votare vor fi deschise în municipiul Bălți, dintre care unul la consulatul general. Lista secțiilor de votare poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe a României, la secțiunea dedicată alegerilor.

Ministerul roman de Externe reamintește că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie  votarea începe la ora locală 07.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

Oaspeții Summitului EPC vor fi serviți cu vinuri produse în Moldova
Articolul anterior
Primăria Chișinău începe lupta cu ambrozia, unul dintre cei mai puternici alergeni
Articolul următor