Oaspeții Summitului EPC vor fi serviți cu vinuri produse în Moldova

Moldova este una dintre primele 20 de țări producătoare de vin din lume și ocupă locul 13 în topul mondial al țărilor exportatoare. Cunoscut publicului european, în special în ultimii ani, Vinul Moldovei va fi descoperit, la noi acasă, la 1 iunie și de cei 50 de oficiali europeni veniți la Summitul Comunității Politice Europene.

Scenariu Ai grijă acru vin de struguri Odihnă A fi surprins Victimelor

Meniul oaspeților va include mai multe vinuri autohtone – expresia terroir-ului local, cupaje din soiuri indigene, unele dintre ele fiind recunoscute pentru distincțiile câștigate la mai multe concursuri internaționale.

De altfel, calitatea înaltă a Vinului Moldovei a fost un criteriu important pentru care acum este exportat în peste 70 de state, inclusiv în cele ale Uniunii Europene. Nu vor lipsi nici spumantele sau vinurile licoroase, care vor fi asociate cu deserturi tradiționale, iar astfel, oaspeții vor avea ocazia să descopere gastronomia și cultura vinului. Și jurnaliștii străini vor pleca acasă cu câte o sticlă de vin, de la micii și marii vinificatori din țară, pe care o vor primi drept cadou.

Elizaveta Breahnă, directoare interimară a ONVV: „Vinul Moldovei este un produs al mândriei naționale, este cel mai reprezentativ ambasador al țării noastre pe plan internațional și un element al identității noastre. În ultimii ani, Vinul Moldovei a fostmrecunoscut, la nivel internațional, de unii dintre cei mai reprezentativi experți, jurnaliști străini, wine connoisseurs și Masters of Wine, care au apreciat calitatea înaltă am produselor vinicole. Iar evenimentul din 1 iunie va fi o nouă oportunitate pentru a reconfirma că Moldova este o destinație recunoscută pentru producerea de vinuri de calitate înaltă”.

Piața UE a devenit una dintre cele mai importante pentru vinificatorii din Republica Moldova, iar România, Polonia și Cehia sunt în topul statelor europene care preferă vinurile produse în Moldova. Actualmente, vinurile produse în țara noastră reprezintă 8% din valoarea exporturilor țării – o nișă care poate beneficia de mai multe avantaje odată cu prezența în țara noastră a celor cca 2000 de oaspeți. 

De altfel, Moldova este printre primele țări din lume cu cel mai mare patrimoniu istoric vinicol, iar organizarea Summitului Comunității Europene în țara noastră va încuraja dezvoltarea turismului în acest domeniu și chiar deschidere pentru noi piețe de export. Însăși locul evenimentului dă tonul acestei tendințe, Castelul Mimi este un complex vinicol cu o structură arhitecturală impresionantă, care a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea de Constantin Mimi, unul dintre cei mai prolifici vinificatori și politicieni ai perioadei. Castel Mimi este considerat a fi una dintre cele mai importante atracții turistice din țară și a fost inclus în Top 15 al celor mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinului. Despre Summitul Comunității Politice Europene

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Care a fost reacția unui milionar când a primit un dolar de la un copil care l-a confundat cu un om al străzii

Un om de afaceri din orașul american Baton Rouge, în statul Louisiana, a avut parte de surpriza vieții atunci când un băiețel l-a confundat cu un… om al străzii.

Care a fost reacția unui milionar când a primit un dolar de la un copilFoto: Captură ecran

Fără să piardă prea mult timp, puștiul s-a îndreptat spre el și i-a oferit de pomană. Întâmplarea a fost o lecție de viață pentru ambii protagoniști, transmite stirileprotv.ro.

La 42 de ani, Matt a pus pe picioare şi a vândut mai multe companii în valoare de sute de milioane de dolari. Spune însă că nu s-a simțit niciodată mai bogat ca în ziua în care a primit… un dolar.

Steve Hartman, corespondent CBS: „Era dimineața devreme și alarma de incendiu a izbucnit în complexul unde (Matt) avea apartamentul. Așa că Matt a sărit din pat și a luat-o la goană pe scări, ca să descopere că nu era niciun incendiu. Dar, pentru că tot se trezise și, chiar dacă purta haine nepotrivite și șifonate, Matt a decis să meargă să bea o cafea.”

Bărbatul a rămas pentru câteva secunde în fața cafenelei, sub streașină.

Matt Busbice, om de afaceri: „Am început să fac ochi încet și, la un moment dat, am văzut un puști, cam de înălțimea mea, că vine spre mine.”

Una dintre palmele copilului era strânsă, iar omul s-a gândit că va urma o încăierare. Dar a fost luat prin surprindere.

Matt Busbice, om de afaceri: „Atunci, el îmi arată o hârtie de un dolar și am rămas fără cuvinte.”

Puștiul în cauză are nouă ani şi o inimă mare.

Kelvin: „Mereu am vrut să ajut o persoană fără adăpost și, în sfârșit, am avut ocazia.”Băiatul spune că abia primise banii, drept răsplată pentru notele bune obţinute la școală.

Matt a fost atât de surprins de gestul copilului încât l-a invitat la o gustare. În plus, i-a spus lui Kelvin că poate lua orice îşi dorește din magazinul lui cu articole sportive, inclusiv o bicicletă. Puștiul s-a bucurat, dar spune că țelul său era altul.

Reporter: „Ce-ți doreai să obții?”

Kelvin: „Bucurie.”

Reporter: „Bucurie?”

Kelvin: „Pentru că am ajutat pe cineva. Când oferi cuiva de pomană simți ca și când ai fi obținut mult din asta.”

Matt Busbice, om de afaceri: „Când oferi ceva, o să primești mai mult… Nu aveam gândirea asta când eram copil. Dacă răspândim modul acesta de a gândi, totul se va schimba.”

Noul premier al Scoției a declarat că țara ar putea fi independentă în 5 ani

John Swinney, care a devenit în această săptămână prim-ministru al Scoţiei, a declarat vineri pentru SkyNews că el crede că ţara sa s-ar putea despărţi de restul Regatului Unit în cinci ani, nemulţumirile fiind legate de Brexit şi de criza costului vieţii.

Noul premier al Scoției: Țara ar putea fi independentă în cinci aniFoto: SkyNews

„Cred că independenţa poate fi obţinută în acest interval de timp, deoarece argumentele în favoarea ei sunt convingătoare, dacă ne uităm la două dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm ca ţară în Scoţia: efectul costului vieţii şi implicaţiile Brexit-ului. Ambele sunt factori strategici majori care provoacă daune economice şi sociale grave Scoţiei din cauza deciziilor proaste luate la Westminster. Iar independenţa este răspunsul la asta”, a declarat John Swinney, transmite news.ro.

El a spus că Scoţia a fost „forţată să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei” sale, remintind că majoritatea scoţienilor au votat pentru rămânerea în blocul european. 

„Dacă am fi fost o ţară independentă, am fi putut face parte din Europa şi n-am fi avut parte de toate perturbările dăunătoare cu care ne-am confruntat”, a adăugat el.

Swinney a fost viceprim-ministru sub conducerea lui Nicola Sturgeon, care a fost lider al SNP (Partidul Naţional Scoţian) şi prim-ministru al Scoţiei din 2014 până în 2023, când aceasta a demisionat din cauza unui scandal de corupţie în care este implicat soţul ei.

Nicola Sturgeon voia să se folosească de următoarele alegeri generale ca un al doilea referendum de facto privind independenţa Scoţiei, după ce Curtea Supremă a decis că un vot nu poate fi organizat fără consimţământul guvernului britanic. Rămâne de văzut ce favorizează noul premier John Swinney.

Un veteran al Partidului Naţional Scoţian (SNP), John Swinney a fost ales luni noul său lider. El l-a înlocuit pe Humza Yousaf în funcţia de prim-ministru al Scoţiei. Yousaf, care devenise primul musulman care a condus o ţară democratică din Europa Occidentală atunci când a fost învestit în funcţia de prim-ministru în 2023, a demisionat săptămâna trecută după ce decizia sa de a pune capăt unei coaliţii în parlamentul scoţian cu Partidul Verde s-a întors împotriva sa, declanşând o cursă pentru a-i găsi un succesor.

Principala provocare a lui Swinney va fi să oprească scăderea popularităţii SNP după o serie de scandaluri şi paşi greşiţi din punct de vedere politic, păstrând în acelaşi timp în viaţă obiectivul său final de a obţine independenţa faţă de Regatul Unit.

Swinney a fost liderul SNP în perioada 2000-2004 şi a ocupat, de asemenea, funcţia de viceprim-ministru şi ministru de finanţe al Scoţiei.

SNP domină politica scoţiană de 17 ani, dar popularitatea sa a scăzut în ultimul an pe fondul unui scandal de finanţare, a unei serii de gafe politice şi a criticilor privind modul în care conduce ţara. Acum Swinney conduce un guvern minoritar.

Scăderea de popularitate a SNP a sporit speranţele Partidului Laburist, în opoziţie în Marea Britanie, de a recâştiga teren în Scoţia, una dintre cele patru naţiuni ale Regatului Unit, în timp ce încearcă să câştige alegerile parlamentare britanice aşteptate în cursul acestui an.

La rândul său, SNP urmăreşte să revigoreze impulsul electoral pentru un alt referendum privind independenţa faţă de Regatul Unit. Scoţienii au votat împotriva separării de Regatul Unit cu 55% din voturi la referendumul din 2014, dar mişcarea pentru independenţă susţine că ieşirea ulterioară a Marii Britanii din Uniunea Europeană a schimbat situaţia şi că un alt referendum este acum justificat – o afirmaţie pe care atât Partidul Conservator, aflat la putere la Londra, cât şi Partidul Laburist o resping.

Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar

New York are aproape 350.000 de milionari în dolari, nici un alt oraș din lume neavând un număr mai mare.

Practic, unul din 24 de locuitori ai orașului american a ajuns milionar, creșterea din ultimii 10 ani fiind de 48%, transmite spotmedia.ro.

Datele apar într-un nou clasament al Henley and Partners, citat de CBS News.

Orașul New York găzduiește și 744 de oameni cu o avere de peste 100 de milioane de dolari, dar și 60 de miliardari.

Averea totală combinată a locuitorilor orașului este mai mare de 3 trilioane de dolari.

Astfel, New York se află în fruntea listei celor mai bogate orașe.

După New York, Bay Area din California are a doua cea mai mare pondere de milionari – 305.700.

Tokyo (Japonia) a ocupat locul trei, urmat de Singapore.

Cota de milionari ai Londrei a scăzut cu 10% față de 2013, potrivit raportului, ajungând abia pe locul cinci.

Parisul este pe locul 7, fiind cel mai bogat oraș din Europa continentală.

Dubai este de departe cel mai bogat oraș din Orientul Mijlociu, după ce și-a crescut populația de milionari cu 78% în ultimii 10 ani.

Henley and Partners, o firmă care oferă servicii de rezidență și cetățenie, i-a definit pe milionari ca fiind persoane cu o avere lichidă investibilă de cel puțin 1 milion de dolari.

Unele țări au programe speciale numite viza de aur, care le permit străinilor bogați să obțină uşor cetățenia și/sau rezidența. Șapte dintre cele mai bogate orașe din lume se află în țări cu acest tip de programe.

Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere de rămas bun cu Ambasadoarea Canadei în Moldova
Articolul anterior
Germania investighează posibila otrăvire în Berlin a criticilor lui Putin
Articolul următor