Kremlinul reintroduce „comunismul științific” în universitățile Rusiei. Cum va arăta ”nouă intelectualitate patriotică”

Kremlinul l-a însărcinat pe Andrei Polosin, noul prorector al RANEPA și apropiat al adjunctului șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, să elaboreze un nou curs ideologic pentru universități care să devină un fel de analog al „comunismului științific”, care a fost studiat obligatoriu în vremurile sovietice. Potrivit unei surse a publicației Meduza, sarcina lui Polosin este de a „salva generația pierdută” de tineri ruși care critică Kremlinul, scrie ziare.com.

Comunism și fascism, experimentele totalitare ale secolului XX – Stiri de  ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md

Cursul lui Polosin, se numește „Fundamentele statului rusesc”. Potrivit Meduza, autoritățile ruse au venit cu el după începerea războiului pe scară largă cu Ucraina.

Polosin este psiholog de formație, a fost formator certificat în așa-numita programare neuro-lingvistică, a lucrat ca strateg politic, inclusiv participând la campania Uniunii Forțelor Dreapte în 1999 (lista acestui bloc a fost condusă de Kirienko ). În anii 2000, el însuși a lucrat în administrația prezidențială în funcția de consilier al departamentului de politică internă. Din 2013, a lucrat la Agenția Nucleară rusă Rosatom, care era apoi a fost condusă de Kirienko. În special, a supravegheat proiectele corporației în domeniul culturii și educației. Printre altele, Polosin a ținut așa-numitele sesiuni de previziune în orașe „atomice” închise, la care au fost invitați susținători ai teoriilor conspirației, precum scriitorul de science fiction Serghei Peresleghin.

Peresleghin este unul dintre numeroșii adepți ai mișcării metodologilor. Părerile scriitorului sunt într-adevăr destul de exotice. De exemplu, el consideră că urmările crizei climatice nu sunt dăunătoare, ci benefice pentru umanitate (acest lucru nu este adevărat), și promovează, de asemenea, teoria antiștiințifică a „capitalismului inclusiv”. Acest sistem, potrivit lui Peresleghin, „este legat de familia Rothschild, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială” și a transformat majoritatea oamenilor de pe planetă în „mase lipsite de drepturi”.

Potrivit surselor lui Meduza, în ultimele luni Polosin a devenit pe neașteptate unul dintre principalii ideologi ai Kremlinului. Se spune că scopul cursului universitar „Fundamentele statului rusesc”, pe care îl dezvoltă, este de a schimba mintea studenților pe care Kremlinul nu prea a reușit să-i îndoctrineze. Potrivit unuia dintre interlocutori, intelectualitatea în Rusia a luat întotdeauna o poziţie anti-statală, iar acum a sosit momentul să educăm „intelligentsia patriotică”. Kremlinul dorește o nouă intelectualitate patriotică, al cărei idol nu este Elon Musk, ci Lomonosov. În același timp, publicul principal al noului proiect ar trebui să fie mai ales studenții de la profil tehnic, nu umanist.

Cursul, potrivit Meduza, va fi format din cinci părți. Elementul ideologic cheie al cursului va fi a treilea treaptă, „Viziunea asupra lumii ruse și valorile civilizației ruse”. În cadrul acestuia, studenților li se va vorbi despre așa-numita pentabază a civilizației ruse (această teorie a fost dezvoltată, printre altele, de Polosin și de un oficial al administrației prezidențiale Alekander Haricev), care o deosebește de civilizația Occidentului. Se susține că acest concept este pe placul lui Vladimir Putin însuși și al membrilor Consiliului de Securitate, și ar atrage tehnocrați, în contrast, de exemplu, cu conceptele ideologice radicale ale lui filozofului Alekander Dughin.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Ministerul Mediului îndeamnă școlile să renunțe la baloane cu heliu pentru ultimul sunet
Articolul anterior
Maia Sandu împlinește astăzi 51 de ani
Articolul următor