Prețul gazelor crește din nou în Europa, pe fondul riscurilor în privința aprovizionării

Preţul gazelor naturale în Europa a înregistrat vineri un salt de până la 23%, în condiţiile în care traderii au reanalizat riscurile la adresa aprovizionării pe fondul semnalelor de competiţie globală pentru acest combustibil fosil şi al valului de căldură care începe să afecteze regiunea, transmite Bloomberg, potrivit Ziare.com.

Țara care se oferă să furnizeze gaz în UE. Europa, ajutată să scape de  dependența de Rusia - IMPACT.ro

În jurul orei 5:03 p.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze erau în creştere cu 21%, până la 32,52 euro pentru un Megawatt-oră.

Acest contract de referinţă este pe cale să încheie săptămâna cu un salt de 38%, cel mai puternic avans înregistrat de la finele lunii august 2022, în plină criză energetică europeană. De asemenea este vorba şi de prima creştere săptămânală a preţului gazelor în Europa după luna martie.

Saltul de vineri este un ultim exemplu al volatilităţii extreme înregistrate pe parcursul acestei săptămâni, după ce cotaţiile păreau că şi-au găsit un prag de suport în jurul valorii de 23 de euro pentru un Megawatt-oră. Chiar dacă gradul de umplere a depozitelor este unul ridicat şi cererea redusă de gaze din partea clienţilor industriali a contribuit la scăderea preţurilor în ultimele luni, traderii sunt îngrijoraţi cu privire la posibilitatea unor probleme pe partea de livrări.

Mai multe întreruperi de producţie la zăcămintele de gaze în Norvegia, cel mai mare furnizor al Europei, au fost prelungite. În plus, există îngrijorări că livrările solide de gaze lichefiate ar putea să se diminueze în lunile următoare.

Aceste îngrijorări coincid cu temperaturile mai mari apărute odată cu instalarea verii, ceea ce ar putea creşte necesarul de aer condiţionat din Europa şi până în Asia, ducând la intensificarea concurenţei pentru gaze lichefiate. Livrările de gaze lichefiate din SUA, care sunt vitale pentru securitatea energetică a Europei, sunt mai profitabile pe piaţa din Asia pentru lunile iulie, august şi septembrie, susţin analiştii de la BloombergNEF.

Cu toate acestea, există în continuare incertitudini având în vedere că nu există o revenire semnificativă a cererii de gaze din partea consumatorilor industriali din cele mai mari economii ale Europei, chiar dacă preţul gazelor este cu aproximativ 90% sub valorile de vârf atinse în 2022.

Încetinirea generală a economiei şi tranziţia spre energiile regenerabile a dus la diminuarea cererii de gaze în Germania, Italia, Ţările de Jos, Franţa, Spania şi Marea Britanie cu aproape 10% în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai a anului trecut, potrivit S&P Global Commodity Insights.

Rudele gravidei de 19 ani, ucisă cu sânge rece, fac dezvăluiri șocante: Iubitul ei se cunoștea cu suspectul, au lucrat la același penitenciar

Mama Anei Maria, tânăra din Orhei, violată și omorâtă, apoi aruncată într-o pădure, face dezvăluiri șocante, care aduc noi detalii cu privire la crimă. Femeia spune că iubitul fiicei sale se cunoștea cu Gheorghe Cotorobai, bărbatul suspectat de omor. Cei doi ar fi lucrat împreună, la penitenciar. Totodată, rudele victimei povestesc, în cadrul unui interviu, și alte detalii, care nu au fost făcute publice până astăzi, scrie unimedia.info.

Mama Anei Maria spune că dupa dispariția fiicei sale, pentru prima oară a vorbit cu Ion după două zile: „Mi-a scris că Ana Maria nu a fost găsită și că a fost dată în căutare, mai mult nimic”.

„Poliția mi-a spus că s-a văzut pe camere că mașina era fără numere, ea a vrut să urce în spate, dar acolo era închis. Apoi s-a văzut pe camere că a fost lovită și mânuța era de sânge, nu știu dacă mai era cineva în spate”, relatează mama victimei.

Ion, iubitul Anei Maria, nu s-a dus să o ducă la cămin pentru că ar fi fost ocupat: „E taximetrist, lucrează în Orhei, a spus că nu a putut merge el, că era ocupat, și a trimis un cunoscut să o ducă la cămin. După ce Ana a dispărut deja a putut să meargă, atunci cică era plecat undeva. Numai el știe pe cine a trimis”.

Mama tinerei dezvăluie că Ion se cunoștea cu bărbatul suspectat de crimă: „Nu știm de unde se cunosc, ei au lucrat la penitenciar împreună, în aceeași încăpere, dar unul într-o parte și altul în alta”.

Femeia se declară categoric împotrivă să mai mențină legătura cu iubitul fiicei sale, după moartea ei: „Nu am de gând să comunic cu el, Ana Maria nu mai este. Nu, rudele tot mi-au spus că el își va face viața”.

„Nu pot spune dacă are sau nu legătură cu omorul, nu știu asta, nu îl pot învinui. Nu știu nimic”, adaugă aceasta.

Ana Maria ar fi predat ore copiilor fratelui lui Gheorghe Cotorobai, bărbatul suspectat de violul și omorul tinerei, dar mama acesteia nu cunoștea asemenea detalii: „Ea nu îmi spunea la cine merge, se ducea și făcea cu copiii 2-3 lecții, apoi pleca la cămin”.

„L-am văzut pe Ion, mi s-a părut un tip care nu e de familie”, spune mătușa Anei Maria.

„Sperăm să se afle cine sunt complicii crminalului, el nu a fost singur, asta se știe și multă lume spune. Cineva de la spate a lovit-o, după ce a urcat în mașină. Să fie pedepsiți toți”, a mai adăugat femeia.

Gheorghe Cotorobai, bărbatul suspectat de omorul Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, este acuzat de viol și anume – violență sexuală cu agravanta de ”infracțiune din motive de prejudecată, sau de gen”. Despre aceasta a declarat procurorul din Secția Protecția drepturilor copiilor din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Gornea. Potrivit acesteia, noua învinuire a fost adusă în urma expertizei medico-legale efectuate.

Pe 12 aprilie, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția tinerei de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din Orhei. Pe 15 aprilie a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane. În urma măsurilor întreprinse, a fost stabilită identitatea șoferului, iar pe 16 aprilie acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu cooperează cu organul de urmărire penală.

Corpul neînsuflețit al tinerei a fost depistat pe 20 aprilie într-o fâșie forestieră din extravilanul satului Chițcanii Vechi, Telenești, la 21 de kilometri distanță de domiciliul persoanei arestate. Potrivit informațiilor apărute în presă, tânără a fost torturată, inclusiv supusă violenței sexuale, iar decesul ar fi survenit în urma unui traumatism cranio-cerebral deschis.

Renato Usatîi a mers la Berlin, pe 9 mai. Unde a depus flori politicianul

De Ziua Victoriei, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a depus flori la Memorialul din Treptower Park din Berlin. Acesta este unul dintre cele mai mari și mai renumite monumente dedicate victoriei soldaților sovietici asupra fascismului, scrie unimedia.info.

„Am venit aici pentru a onora memoria tuturor celor care și-au dat viața pentru ca noi să avem un cer senin deasupra capului. Ruși, moldoveni, ucraineni, belaruși și cetățeni de alte naționalități au luptat umăr la umăr. Această victorie ne-a fost dăruită de zeci de milioane de oameni care și-au dat viața: cineva pe câmpul de luptă, cineva în lagărele de concentrare, cineva în spatele frontului, aducând victoria. Ei au făcut-o fiind siguri că noi, generațiile viitoare, vom aprecia fapta lor”, a declarat Renato Usatîi.

El a subliniat că generația actuală trebuie să onoreze și să păstreze memoria eroismului biruitorilor, dar și să facă tot posibilul pentru ca în țara noastră să nu existe niciodată război, astfel încât atât cei din ceruri, cât și cei care sunt în viață să nu simtă durere pentru prezentul și viitorul nostru.

„Străbuneii și buneii noștri, care au obținut victoria, au luptat pentru ca să fie ridicate școli, grădinițe, pentru ca să se dezvolte educația și cultura. Și nu s-au gândit atunci ce limbă vorbesc, ci au luptat cu toții împreună pentru o victorie comună. Din păcate, de zeci de ani pe noi încearcă să ne divizeze – după limbă, după naționalitate, astăzi încearcă să divizeze chiar și biserica și, cel mai important, încearcă să divizeze Ziua Victoriei”, a spus Usatîi.

El a reamintit că fără Ziua Victoriei nu ar exista Ziua Europei:

„Sarcina mea este de a uni societatea noastră. Țările europene și-au revenit după Сel de-al doilea Război Mondial și au progresat doar pentru că au muncit mult. Și dacă vrem ca generațiile viitoare să fie mândre de noi, trebuie să ne unim eforturile și să construim o Moldovă puternică, prosperă, unde să domnească pacea și respectul reciproc. La mulți ani pentru Europa și, dacă vrem să trăim ca în Europa, vă îndemn să ne unim eforturile și să muncim!”, a spus liderul Partidului Nostru.

Eugen Doga, la mormântul tatălui său, în Ungaria

Compozitorul Eugen Doga a vizitat mormântul tatălui său din orașul Székesfehérvár, Ungaria. Dumitru Doga a decedat ca erou pe 12 ianuarie 1945, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. A fost decernat cu medalia „Pentru curaj”, scrie unimedia.info.

Mai multe fotografii, însoțite de mesajul: „În orașul Székesfehérvár din Ungaria este înmormântat Dumitru Doga, căzut în 1945, în cel de-al Doilea Război Mondial”, au fost publicate pe pagina de facebook a distinsului compozitor.

Salvatori din Herson, atacați de forțele armate ruse în momentul în care ajutau la evacuarea civililor din zonele inundate
Articolul anterior
Fragmente din casele distruse de prăbuşirea barajului de la Nova Kahovka au ajuns pe ţărm la Odesa
Articolul următor