Poliția de Frontieră a Moldovei sărbătorește 31 de ani de la fondare

Astăzi, 10 iunie 2023, Republica Moldova sărbătorește cei 31 de ani de la fondarea instituției de frontieră. În toți acești ani, Poliția de Frontieră a avut un parcurs marcat de transformări organizaționale și reformări ale domeniilor de activitate, ani cu multe provocări, dar și cu rezultate de excepție în misiunea de securitate a frontierei de stat.

Poliția de Frontieră a Moldovei sărbătorește 31 de ani de la fondare

În context, la sediul central al Poliției de Frontieră din mun. Chișinău a avut loc ceremonia festivă dedicată zilei profesionale. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Președintei Republicii Moldova Maia Sandu, ministrei Afacerilor Interne Ana Revenco, șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi, partenerilor externi, polițiștilor de frontieră și alți invitați.

După intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, Şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi a adresat tuturor angajaților mesajul său de felicitare, în care a menţionat că “ În spatele nostru sunt 31 de ani de realizări marcante pentru țară, dar în special pentru fiecare din noi, ori fiecare realizare e un simbol al faptului că noi nu am cedat în fața greutăților și că atunci când lucrăm împreună putem să atingem înălțimi care nu au fost atinse. Astăzi lucrăm pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru viitorul european al copiilor noștri. Istoria noastră ne demonstrează că atunci când suntem uniți nu există obiective pe care nu le putem realiza. Suntem mult mai puternici când lucrăm împreună. Colegi, vă mulțumesc vouă și familiilor voastre pentru devotament și sacrificiu. La mulți ani Poliția de Frontieră!”

Un mesaj adresat tuturor poliţiştilor de frontieră a fost din partea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu: „Vă felicit cu prilejul celei de-a 31 aniversări a Poliției de Frontieră și să vă mulțumesc mult pentru că aveți grijă de hotarele țării noastre și de liniștea cetățenilor noștri. În aceste trei decenii, instituția a trecut prin mai multe transformări și procese de modernizare, însă misiunea voastră de bază a rămas aceeași – să supravegheați frontierele noastre, uneori în condiții complicate, mereu la datorie.”

Ministerul Afacerilor Interne, în persoana doamnei Ana Revenco, în permanență a sprijinit eforturile de profesionalizare și modernizare a Poliției de Frontieră ca instituție capabilă să răspundă eficient la provocările timpului. ,,În numai un an și jumătate, conceptul de apărare și protecție a frontierei de stat a căpătat valențe multiple, generând dezvoltarea și modernizarea poliției de frontieră și făcând din această armă o forță de elită a Republicii Moldova și a Europei.Plecând de la modul de acțiune, supra-specializarea angajaților, dotările de ultimă oră, conectarea la baze de date multiple, dar și la interconectarea cu celelalte arme și cu partenerii internaționali, putem spune că Republica Moldova a creat o adevărată centură de securitate, nu numai pentru teritoriul ei național, ci și pentru întreaga Europa. Acest lucru se datorează muncii continue și cu abnegație a acestor profesioniști care stau de strajă la frontiera noastră” a declarat Ana Revenco.

Pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu și rezultate foarte bune demonstrate în diferite misiuni, unii polițiști de frontieră au primit distincții de Stat, MAI și IGPF. Printre menționări a fost „Cupa transmisibilă” pentru trei subdiviziuni de frontieră cu rezultate bune  activitatea de control și supraveghere a frontierei: punct de trecere a frontierei, sector și sector mixt, diploma „Polițistul de Frontieră al anului” și medalia „Cruce pentru devotament” pentru trei câini de serviciu – Ămi, Lachi și Conan.

Tot astăzi, oaspeții au admirat mai multe expoziții de fotografii cu imortalizarea activității de frontieră, tablouri din creațiile angajaților Poliției de Frontieră, desene a copiilor polițiștilor de frontieră și  echipamente speciale din dotarea instituției. La fel, din colecția prietenului nostru Petru Costin au fost expuse ținute militărești ale autorităților de frontieră din diferite țări, drapele domnești şi obiecte istorice. 

Atenția celor prezenți a fost îndreptată și către echipele canine ale Poliției de Frontieră care și-au etalat măiestria în dresajul canin.

Au încins atmosfera de sărbătoare, printr-un program divers de muzică, Fanfara Poliţiei de Frontieră, un grup de polițiști de frontieră din cadrul Direcției regionale NORD care în premieră a cântat o piesă din propriul repertoriu, Concertino Accordion Band și în încheierea măsuri festive – reprezentantul Republicii Moldova Eurovision 2023 – Pasha Parfeni.

Sărbătoarea dedicată zilei profesionale a început chiar de la prima oră a dimineții, echipa managerială a Poliției de Frontieră a depus flori la Monumentul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din centrul Chișinăului. 

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi a ocupat locul 3 la Cupa Mondială de la Szeged

Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi s-a clasat pe locul 3 pe distanța 500 metri la prima etapă a Cupei Mondiale de la Szeged, Ungaria, care este și de calificare către Jocurile Olimpice de la Paris, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Ei au înregistrat rezultatul 1:40.05, fiind întrecuți de Alexey Korovashkov – Ivan Shtyl (Sportivi neutri individuali – 1:37.57) și Alexander Kitewski – Arsen Sliwinski (Polonia – 1:37.94).

Astăzi, Elena Glizan a obținut rezultatul 48.67 pe distanța 200 metri și va evolua mâine în semifinale.

Mai mulți climatologi din lume se aşteaptă ca încălzirea globală să depăşească ţinta de 1,5°C

Aproape 80% dintre respondenţi, toţi din cadrul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), prevăd o încălzire globală de cel puţin 2,5 grade Celsius, în timp ce aproape jumătate dintre ei anticipează cel puţin 3 grade Celsius (5,4 F). Doar 6% dintre respondenţi consideră că va fi respectată limita de 1,5 grade Celsius (2,7 F) convenită la nivel internaţional.

Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au în vedere un viitor „semidistopic”, cu foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură, incendii, inundaţii şi furtuni de o intensitate şi o frecvenţă cu mult peste cele care au lovit deja.

Numeroşi experţi au declarat că au rămas fără speranţă, furioşi şi speriaţi de eşecul guvernelor de a acţiona, în ciuda dovezilor ştiinţifice clare furnizate.

„Cred că ne îndreptăm spre o perturbare majoră a societăţii în următorii cinci ani”, a declarat Gretta Pecl, de la Universitatea din Tasmania.

„Autorităţile vor fi copleşite de evenimente extreme după evenimente extreme, producţia de alimente va fi perturbată. Nu aş putea simţi o mai mare disperare în privinţa viitorului”.

Fiecare fracțiune de grad evitată ar reduce suferința umană

Dar mulţi au spus că lupta pentru climă trebuie să continue, indiferent cât de mare ar fi creşterea temperaturii globale, deoarece fiecare fracţiune de grad evitată ar reduce suferinţa umană.

Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a declarat: „Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la 1,5 grade C – ele sunt deja periculoase. Şi nu va fi sfârşitul jocului dacă trecem de două grade C, ceea ce s-ar putea să se întâmple”.

The Guardian a contactat fiecare autor principal sau editor al rapoartelor IPCC din 2018. Aproape jumătate au răspuns, 380 din 843. Rapoartele IPCC sunt evaluările standard ale schimbărilor climatice, aprobate de toate guvernele şi realizate de experţi în ştiinţe fizice şi sociale. Rezultatele arată că mulţi dintre cel mai bine informaţi oameni de pe planetă se aşteaptă ca haosul climatic să se desfăşoare în următoarele decenii.

Criza climatică provoacă deja daune profunde vieţii şi mijloacelor de trai din întreaga lume, cu o încălzire globală de numai 1,2 grade C (2,16 F) în medie în ultimii patru ani. Jesse Keenan, de la Universitatea Tulane din SUA, a declarat: „Acesta este doar începutul: puneţi-vă centurile de siguranţă”.

Nathalie Hilmi, de la Centrul Ştiinţific din Monaco, care se aşteaptă la o creştere de 3 grade C, a fost de acord: „Nu putem rămâne sub 1,5 grade C”.

Experţii au declarat că pregătirile masive pentru a proteja oamenii de cele mai grave dezastre climatice care vor urma sunt acum esenţiale. Leticia Cotrim da Cunha, de la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, a declarat: „Sunt extrem de îngrijorată de costurile în vieţi omeneşti”.

Florin Piersic se află în stare gravă. Medicii spun că are septicemie

Florin Piersic se află în stare gravă, au transmis reprezentanții Spitalului Foișor din București, acolo unde actorul a fost transferat joi dimineață. Marele actor are septicemie, iar medicii spun că infecția pleacă de la proteza de genunchi, scrie digi24.ro.

„În cursul zilei de astăzi, 09.05.2024, domnul Florin Piersic a fost transferat la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular București. La momentul internării, pacientul, în vârstă de 88 ani, se prezintă cu o stare generală gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi. Pacientul prezintă multiple patologii asociate, dintre care cea mai gravă este cea cardiacă. Vom efectua investigații de laborator și imagistice în urma cărora vom stabili conduita terapeutică”, transmit reprezentanții spitalului.

Florin Piersic a fost transferat, în această dimineaţă, de la Institutul Matei Balş la o clinică privată pentru o analiză complexă (PET CT), iar ulterior a ajuns la Spitalul Foişor.

Actorul are nevoie de o nouă operație pentru a i se scoate proteza de genunchi, operație „absolut necesară” pentru îndepărtarea sursei de infecţie, spun medicii. Intervenţia nu este lipsită de riscuri, precizează reprezentanţii Institutului ”Matei Balş” din București.

Septicemia, cunoscută și sub numele de sepsis, reprezintă o complicație care pune viața în pericol și care poate să apară atunci când bacteriile, dintr-o altă infecție, intră în fluxul sanguin și se răspândesc în tot organismul.

Janis Mazeiks: ,,Exporturile Republicii Moldova către Uniunea Europeană sunt de 13 ori mai mari decât în Rusia”
Articolul anterior
Gest de sprijin pentru Ucraina! Premierul canadian Justin Trudeau a vizitat Kievul
Articolul următor