Magazinele din Moldova fără legume autohtone. Alexandru Slusari: ,,Parcă trăiesc în Ankara”

„Am vrut să cumpăr legume moldovenești în supermarket. Не судьба. Parcă trăiesc în Ankara”.

Afirmația a fost făcut de fostul vicepreședinte al Parlamentului și directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, în contextul în care cota de 50% din raft pentru produsele autohtone a fost abrogată, iar în magazine majoritatea fructelor și legumelor sunt de import.

„Vara în Moldova. Am vrut să cumpăr legume moldovenești în supermarket. Не судьба. Parcă trăiesc în Ankara.

Guvernul a anulat legea cu privire la plasare obligatorie pe rafturi a cel puțin 50 procente din produsele agroalimentare autohtone. A renunțat în ultimul moment la ideea limitării apetitelor supermarketurilor în raport cu furnizorii produselor agroalimentare, chiar dacă Directiva Parlamentului European permitea acest lucru. Doamne ferește să încălcăm normele Organizației Mondiale de Comerț, deși Acordul de la Marrakech din 1994 prevede foarte multe derogări și excepții, care pot fi aplicate în vederea protejării pieții interne la orice țară.

Apropo, Turcia a introdus recent taxa vamală la importul cerealelor în mărimea de 130 % din valoarea mărfii importate. Am văzut anterior cum unilateral Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria unilateral au restricționat importul anumitor produselor agricole din Ucraina. Toate aceste țări sunt membrii OMC de durata mult mai mare decât Republica Moldova”, scrie Slusari pe Facebook, conform www.stiri.md.

El a ajuns la concluzia că autoritățile să tem să apere interesele producătorilor autohtoni. 

„Noi suntem mici și deloc voinici. Autoritățile să tem să apere interesele producătorilor autohtoni chiar și în situația când acest lucru nu contravine normelor internaționale sau cel puțin sunt argumente pentru derogări. E mai ușor de ascuns sub paravanul formal al tratatelor internaționale, decât să cauți soluții pentru protejarea celor, care asigură locuri de muncă și mențin satele pe ultima linia de plutire.

Probabil nu era nicio problemă să vorbim despre concurența loială cu produsele importate, dacă nu existau subvenții enorme pentru agricultorii din mai multor țări, de unde noi importăm produsele agroalimentare. Ar fi mult de scris despre Politica Agricolă Comună al UE (PAC), care se implementează din 1957 și despre bugetele Uniunii Europene, în care pănă la 1990 circa 70 % din cheltuieli mergeau pentru susținerea agriculturii. Vă lăs doar cu două cifre elocvente. În valoarea produselor agroalimentare țărilor UE ponderea subvențiilor constituie aproximativ 40 %. În Moldova aceasta ponderea este sub 3 %. Почувcтвуете разницу.

În acest context, rămâne o mare întrebare ce îi așteaptă pe mulți producătorii autohtoni în situația când guvernare să teme să aplice măcar măsuri netarifare pentru protejarea pieții interne și, totodată, nu are și nici nu caută mai mulți bani pentru subvenționarea agricultorilor mici și mijlocii ? Răspunsul este evident”, a conchis ex-parlamentarul. 

Moldovenii, supărați pe rezultatele primei semifinale ale Eurovision 2024: Au apreciat ”demoni”! Ar fi bine să nu mai participăm

Aseară a avut loc prima semifinală a competiției Eurovision Song Contest 2024. Au evoluat reprezentanți din 15 țări, printre care și R. Moldova. Deși a avut o prestanță memorabilă, Moldova nu a acumulat suficiente voturi pentru calificarea în marea finală. Țara noastră a fost reprezentată de Natalia Barbu, cu piesa „In The Middle”.

Natalia Barbu a evoluat cu numărul 11. Artista a fost întâmpinată cu ropote de aplauze și a avut o interpretare superbă! Cu toate acestea, publicul din cele 15 țări nu i-au acordat votul pentru marea finală.

Internauții s-au supărat că publicul a dat preferințe unor evoluări controversate în scenă și au venit cu mesaje în susținerea Nataliei: Mai mult, aceștia spun că țara noastră ar trebui să se retragă din acest concurs:

”În situația, când la Eurovision nu primează calitatea interpretării, valoarea interpretului, cel mai indicat ar fi să urmăm exemplul României – să nu participăm! Eurovision nu e despre muzică și text de valoare, e doar un show al luminilor, vestimentației… Natalia Barbu este o interpretă valoroasă și talentată. Aplauze pentru curaj și profesionism!”

”Era clar că dracii ceia vor intra in finală. Ar fi bine sa fie juriu competent în muzică nu doar bazat pe televoting.”

”Încă o dovadă că prostia e la putere acum,lumea preferă întunericul și mizeria.Natalia chiar a fost superbă.”

”După părerea mea ,Natalia Barbu a evoluat foarte Bine dar asa e eurovizionul,ne pare rau dar pe viitor n-ar trebui de participat ei sunt aleși.”

”Sunt ferm convinsă ca la ziua de azi nu este apreciată calitatea interpretarii,valoarea interpretului.Natalia Barbu cu o voce uimitoare, superbă și nici în finală nu s-a clasificat. Din ceia ce am înțeles eu la bazã și susținuți am fost piesele și interpreții în stil demonesc (asta apreciază publicul cu părere de rău)Demonii sunt la putere îmi pare foarte rău.”

”La așa șou nu mai trebuie de participat ,mulți nu văd rostul, chiar tineretul,…si foarte scump ne costă pentru țara noastră!”

”Acest concurs sau cum s-o nu-mi el, NU mai este demult un eveniment muzical, bazat pe competente artistice ale interpretului. Cândva ,cine castiga Eurovisionul ,cântecul respectiv devenea șlagăr și era interpretat de mai toată Europa. Sunt alte interese acum. Bravo RO că nu mai participă!”

Cele 10 țări din prima semi-finală calificate pentru finala showului sunt următoarele: Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croația, Irlanda, Luxemburg.

Vezi, mai jos, momentul superb al Nataliei Barbu.

Strigăt de ajutor al unei mame pentru a-și salva micuțul de doar câteva luni. Viața lui Alex depinde de un aparat costisitor

La doar câteva luni, micuțul Alex luptă pentru viață, după ce a fost diagnosticat cu o boală cruntă. Cei de la caritate.md au venit cu un apel urgent la umanitate, întrucât, din păcate, micuțul nu are timp de asteptare. Acum orice zi contează.

Mămica lui Alex, care mai are doi copii, vă cere ajutorul pentru a-i putea procura micuțului un aparat respirator care acum este vital pentru puiul său.

”Sunt 4 luni de chin continuu si va rugam din inima sa ne unim bunatatea noastra si sa salvam acest sufletel chinuit, pentru ca sarmanii parinti sunt la pamant de greutati si neputinta. Au batut la multe usi insa toata speranta le-a mai ramas in noi, OAMENII. Viata puiului este in mainile lui Dumnezeu, ale noastre si ale medicilor, va rugam sa facem o minune pentru Alex, pentru puiul ce sta pe patul de spital si isi asteapta sansa la viata.”, se arată în apelul caritate.md.

Și mama lui Alex a venit cu un mesajul emoționant:

„Vă scriu cu disperare căci nu știu unde aș putea să mă mai adresez la ce ușă să mai bat… căci toate ușile mi se închid în nas. Mă numesc Svetlana sunt mămică a 3 copilași, băiatul meu de numai 2 lunișoare suferă de cea mai severă formă a bolii numite Amiotrofie Spinală Musculară (SMA1). Este o afecțiune degenerativă cu transmitere genetică autozomal recesivă care afectează neuronii din măduva spinării, adesea și pe cei din trunchiul cerebral, ducând la moartea acestora cu pierdere de masă musculară și scădere de forță.

Alex băiețelul meu are nevoie de o mulțime de aparate, pentru că nu poate respira singur, nu va mai putea tuși, ba chiar nu va mai putea nici înghiți din cauza deteriorării mușchilor. Forma de boală de care suferă, provoacă moartea micuților în lipsa tratamentului până la vârsta de 18 luni, prin insuficiență respiratorie. La moment suntem internați în spital stăm sub oxigen intubat la spitalul Centrul Mamei și a Copilului, cu ajutorul lui Dumnezeu și sprijinul altor mămici cu copii speciali am reușit să fac ceea ce alții nu au putut, să lupt cu uși închise și cuvinte grele dar ca într-un final să reușim. Am cumpărat cu ajutorul altor mămici o sticlă de sirop ca să putem începe tratament aici în țară, este vorba de un sirop EVRYSDI ( RISDIPLAM) dar costurile sunt peste măsura puterilor noastre. O singură sticluță depășește 9000 euro. Acum cât este mic, o sticlă ne ajunge timp de 2 luni dar când crește dozele se măresc și avem nevoie de mai mult. Este tare dureros să știi  că viața copilului tau să coste așa sume de bani… Cum aș putea eu de una singură? Unde să strig? La ce ușă să bat? Dacă aș putea as vinde orice părticică din mine pentru mai salva copilul.

De aceea suntem nevoiți să cerem ajutor pentru a putea să-i oferim o șansă la viață copilului nostru. Îngenunchez în fața lui Dumnezeu și mă rog să îmi dea în cale oameni buni care să devină îngerii lui Alex și să-l ajute să poată duce durerea și suferința mai usor. Ajutați-mă să îmi salvez băiatul! Nu treceți cu vederea durerea noastră! Vă mulțumesc din inimă!”

Din orice tara, din orice colt al lumii se poate dona accesand acest link, prin orice tip de card bancar, paypal, transfer bancar, paynet, AICI!

PAYPAL PENTRU DONATII:

Paypal@caritate.md

Pentru transfer bancar:

C/f: 1010620001522 


IBAN MDL: MD47MO2224ASV35534787100 

IBAN EURO: MD06MO2224ASV05215347100 

IBAN USD: MD02MO2224ASV05215427100 

Expediați un SMS cu conținutul 1002 la:

2910 (abonatii Unite), 1 SMS – 45 MDL

2910 (abonatii Moldcell), 1 SMS – 45 MDL

Sună la numărul 090009002 (abonatii Moldtelecom), pentru a dona 45 lei.
(Donațiile parvenite în urma apelurilor telefonice, se împart echivalent la toate cazurile active)

Sute de patrupezi blănoși așteaptă să fie adoptați

Azilul Municipal de Animale găzduiește sute de prieteni blănoși, care sunt nerăbdători să meargă în familii.

”Dacă vă plac animalele de companie și vă doriți un prieten, Primăria Chișinău este gata să vă ofere informații și recomandări pentru a lua cea mai bună și responsabilă decizie în acest sens.

Mergeți la Azilul Municipal de Animale, str. Uzinelor 205/6, în orice zi de luni până vineri, intervalul orar 08:00 – 17:00.”, anunță municipalitatea într-un mesaj.

Adopțiile sunt gratuite.

Poliția de Frontieră invită astăzi adulții și copii în Parcul Valea Morilor, pentru a petrece timpul în cadrul unui program interesant și distractiv
Articolul anterior
Olaf Scholz va discuta cu Vladimir Putin pentru a-l îndemna să retragă trupele din Ucraina
Articolul următor