Rusia promite că va opri contraofensiva ucraineană în aproximativ trei săptămâni

Forţele ruse ar putea opri contraofensiva ucraineană în aproximativ trei săptămâni, după care ar putea să treacă la „acţiuni intense” pe câmpul de luptă, a declarat marţi şeful Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov.

Moscova: Încă trei săptămâni și vom opri contraofensiva ucraineană

„Dacă totul continuă în acest ritm, cred că în aproximativ trei săptămâni vom ajunge să respingem contraofensiva şi să trecem la acţiuni intense”, a declarat deputatul rus în emisiunea Soloviov Live, transmite stirileprotv.ro.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, afirmase luni că forţele ucrainene au recucerit în total 113 kilometri pătraţi în sudul ţării de când au început contraofensiva în urmă cu două săptămâni.

Până în prezent, oficiali ruşi au recunoscut doar pierderea controlului asupra unui sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, însă armata rusă nu a confirmat pierderea satului respectiv, în timp ce Kievul a raportat recucerirea a opt mici localităţi.

În acelaşi timp, ambele părţi raportează lupte grele în sudul Ucrainei şi evidenţiază pierderi grele de personal şi echipament militar în tabăra adversă.

Tactica forţelor ucrainene nu constă în avansa, ci în a provoca „pierderi cât mai mari posibil” trupelor ruse, a declarat marţi reprezentantul autoproclamatei republici populare Lugansk, Andrei Marociko.

„Comandamentul militar ucrainean încearcă să ne epuizeze forţele în anumite sectoare pentru a sparge liniile de apărare de acolo”, a declarat Marociko, citat de agenţia de presă rusă oficială TASS.

El a adăugat că pe frontul din Liman, în partea de nord a regiunii Doneţk (est) şi la vest de regiunea Lugansk (est), unităţile ucrainene întreprind diferite stratageme, încercând să atace pe flancuri trupele ruse.

„În grupuri mici, inamicul încearcă să înainteze pe flancuri şi să încercuiască o parte din trupele noastre şi să distragă atenţia unităţilor ruse de la axele principale ale atacurilor lor”, a explicat Marociko.

Reprezentantul prorus al regiunii Lugansk a indicat că aceste acţiuni ale forţelor ucrainene se desfăşoară în apropierea localităţilor Nevske, Makiivka, Ternî, ultima fiind situată în regiunea Doneţk.

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene au fost angajate mai degrabă în acţiuni la nivel tactic – contraatacă şi atacă -, iar contraofensiva pe scara largă a Ucrainei nu a început încă, consideră expertul militar ucrainean Oleksandr Melnik, citat marţi de Unian.

„Covenţional vorbind, putem spune că ofensiva a început în sensul că etapa pregătitoare – parte integrantă a operaţiunii – continuă”, a declarat Melnik într-un interviu pentru portalul local Obozrevatel. Potrivit acestuia, partea ucraineană nu a angajat încă forţele sale principale în contraofensivă.

Până în prezent, conform unor date, Ucraina a angajat nu mai mult de un sfert din rezervele pe care le pregăteşte de multe luni pentru contraofensiva sa de amploare.

În acelaşi timp, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Moscova deţine informaţii potrivit cărora Ucraina plănuieşte să atace Crimeea, aflată sub control rusesc, cu rachete cu rază lungă de acţiune americane şi britanice şi a avertizat că Rusia va riposta dacă acest lucru se va întâmpla, potrivit Reuters.

Rusia a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, dar consideră că aceasta nu face parte din ceea ce ea numeşte „operaţiunea sa militară specială”, concentrată în estul şi sudul Ucrainei, unde Kievul luptă pentru a-şi recâştiga teritoriul.

Kievul, care spune că luptă pentru supravieţuirea sa într-un război de cucerire colonial, doreşte să-şi recupereze întregul teritoriu ocupat de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, unde se afla baza navală rusă din Marea Neagră.

Şoigu a declarat marţi, într-o reuniune cu responsabili militari, că Moscova deţine informaţii potrivit cărora Ucraina ar plănui să atace Crimeea cu sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune HIMARS, furnizate de SUA, şi rachete de croazieră Storm Shadow, furnizate de Regatul Unit.

„Utilizarea acestor rachete în afara zonei operaţiunii noastre militare speciale ar însemna că SUA şi Marea Britanie ar fi total antrenate în conflict şi ar duce la lovituri imediate asupra centrelor de decizie din Ucraina”, a declarat ministrul rus al apărării.

Generalii şi politicienii ucraineni au declarat în repetate rânduri că nu îşi anunţă planurile militare în avans.

Ucraina susţine că a recucerit opt sate de la începutul contraofensivei sale, iar ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a subliniat că „lovitura cea mare” a Kievului abia urmează să vină, în pofida rezistenţei puternice a trupelor Moscovei.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, iar Kievul şi Occidentul o denunţă ca pe un act de agresiune neprovocat şi nejustificat, primul de acest gen împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Când se va circula pe primii kilometri ai Autostrăzii Moldovei
Articolul anterior
Satul Văleni, din Cahul, poate deveni primul Smart village al Moldovei
Articolul următor