Oxigen rămas pentru mai puțin de 20 de ore. Submarinul cu turiști dispărut în Ocean este de negăsit

Echipajul de la bordul submersibilului Titan ar putea avea oxigen pentru mai puțin de 20 de ore, pe baza estimării inițiale de 96 de ore, a spus Contraamiralul John Mauger de la Garda de Coastă a SUA .

Submersibilul dispărut în Atlantic mai are oxigen pentru 20 de ore

El spune că este greu de stabilit cu exactitate cât timp mai au la dispoziție pentru a-i găsi pe oamenii blocați în submersibil, transmite digi24.ro.

„Unul dintre factorii care face dificil de prezis cât oxigen mai au este că nu știm rata consumului de oxigen per ocupant”, a explicat el.

Mauger a adăugat că echipa de căutare operează în ipoteza că mai au aproximativ 20 de ore pentru a găsi submarinul, adică până joi la prânz.

El spune că misiunea de căutare este „complexă” și dificilă”, adăugând că se desfășoară într-o locație îndepărtată, la aproximativ 900 de mile în largul coastei Cape Cod, în Massachusetts, în SUA.

„Ne-am prioritizat eforturile atât pentru căutarea la suprafață, cât și la adâncime”, a spus el, adăugând că lucrează îndeaproape cu experții în acustică pentru a înțelege zgomotele pe care le aud.

Experții și echipamentele au indicat „că zgomotul este potențial generat” de ocupanții submarinului și, ca urmare, au relocat vehiculele operate de la distanță în acea direcție.

Dar încă nu au nicio confirmare clară că zgomotele provin de la submersibil.

„Am găsit semnături de zgomot și lucrăm la analiza acestora”, a spus Mauger.

El a adăugat că operațiunea de căutare va continua „atâta timp cât va exista o șansă de supraviețuire”.

Miercuri seara, la locul operațiunilor de salvare va ajunge și un robot trimis de francezi care se poate scufunda la 6.000 de metri. 

Robotul fără pilot, numit Victor 6000, se poate scufunda mai adânc decât alte echipamente aflate acum la locul opreațiunii de căutare din Atlanticul de Nord și are brațe care pot fi controlate de la distanță pentru a tăia cabluri sau pentru a efectua alte manevre pentru a elibera o navă blocată.

Vasul submersibil Titan, despre care OceanGate Expeditions, compania care se ocupa de expedițiile la Titanic, spunea că este „sigur”, era pilotat cu ajutorul unei manete pentru jocuri video, la care fuseseră adăugate noi componente.

Totuși, în ciuda asigurărilor, cei care erau dispuși să plătească 250.000 de dolari pentru a vedea de aproape Titanicul trebuiau să semneze un document în care li se făcea cunoscut faptul că există un risc semnificativ de moarte.

Nava, numită Titan, are o lungime de aproape șapte metri și conține de obicei oxigen pentru o perioadă de patru zile, pentru un echipaj de cinci persoane, inclusiv pilotul.

Printre cei aflați în submersibilul dispărut se numără omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman, precum și Hamish Harding, un miliardar britanic în vârstă de 59 de ani, om de afaceri și explorator.

Vinificatorii din R. Moldova au obținut venituri record în 2024

Veniturile din exporturile de produse vinicole au atins 235 de milioane de dolari în 2024, ceea ce reprezintă un record pentru Republica Moldova.

Știri.md, cu referire la infotag.md, menționează că, țara are următoarea dinamică a exporturilor de produse vinicole: 

2015 – 112 milioane de dolari; 

2016 – 125 milioane de dolari;

2017 – 148 milioane de dolari;

2018 – 163 milioane de dolari;

2019 – 168 de milioane de dolari; 

2020 – 157 de milioane de dolari; 

2021 – 169 de milioane de dolari;

2022 – 155 de milioane de dolari; 

2023 – 192 de milioane de dolari; 

2024 – 235 de milioane de dolari.

În ultimii 10 ani, industria a înregistrat o creştere accentuată a tendinţei exporturilor de vinuri îmbuteliate, care reprezintă mai mult de 65% din totalul produselor vinicole expediate în străinătate.

Republica Moldova va participa la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, la Londra

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa, în perioada 24–25 aprilie 2025, la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat la Londra de către Guvernul Regatului Unit și Agenția Internațională pentru Energie, transmite MOLDPRES.

Evenimentul reunește factori de decizie la nivel înalt din guverne și industrie, cu scopul de a defini o viziune comună asupra securității energetice globale. Agenda summitului include dezbateri privind dezvoltarea unui cadru strategic pentru securitatea energetică, alinierea acestuia la obiectivele climatice și promovarea investițiilor în infrastructuri energetice reziliente.

În marja summitului, Dorin Junghietu va avea o serie de întrevederi bilaterale, inclusiv cu Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), pentru a discuta perspectivele de colaborare în domeniul tranziției energetice și a securității energetice regionale, precum și cu omologii europeni, unde se va discuta despre cooperările bilaterale în domeniul energetic și măsurile comune de consolidare a rezilienței energetice în regiune.

Un tânăr de 23 de ani, reținut pentru tâlhărie în plină stradă

Polițiștii sectorului Centru au reținut un tânăr de 23 de ani din capitală, fiind bănuit de comiterea unei tâlhării în Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conform probatoriului administrat pe caz, un bărbat de 46 de ani, în timp ce se afla pe o stradă din sectorul Centru al capitalei, a fost agresat fizic după care i s-au aplicat multiple lovituri și i-a fost sustras telefonul.

În urma acțiunilor procesual penale întreprinse de ofițerii de investigație și de urmărire penală, persoana bănuită a fost identificată și reținută. În cadrul audierilor acesta și-a recunoscut vina și a declarat că bunul sustras a fost deja vândut.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 10 ani.

Explozie devastatoare de gaze în Paris. Mai multe clădiri au luat foc
Articolul anterior
Bacterii periculoase, în nisipul și apa lacurilor din Capitală. Pot provoca afecţiuni diareice şi de piele
Articolul următor
Close menu