Minele dislocate din Kahovka de ape ar putea ajunge pe plajele Mării Negre

Minele dislocate de ape în urma inundaţiilor provocate de spargerea barajului de la Kahovka, din sudul Ucrainei, ar putea să plutească în aval şi să eşueze pe plajele de la Marea Neagră, avertizează miercuri un expert ONU.

Minele dislocate din Kahovka ar putea ajunge pe plajele Mării Negre

Într-o conferinţă de presă la Geneva, Paul Heslop, responsabil ONU pentru acţiunile împotriva minelor în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru dezvoltare în Ucraina, a declarat că minele PMF-1, cunoscute şi sub numele de mine „fluture”, sunt suficient de uşoare pentru a pluti în aval pe Nipru pe distanţe lungi, transmite digi24.ro.

„Nu aş fi surprins să văd că aceste mine care sunt duse de ape spre mare, în următoarele luni, având în vedere că apa fluviului continuă să curgă, să fie transportate acolo”, a declarat acesta.

„Din păcate, am putea vedea mine antipersonal cu presiune eşuate pe plaje de la Marea Neagră”, a afirmat expertul ONU.

Heslop a declarat că minele antitanc, care sunt mai grele decât minele antipersonal, sunt mai puţin susceptibile să fie duse de ape pe distanţe lungi. „Situaţia din Ucraina este fără precedent de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat responsabilul ONU, care a calificat distrugerea barajului drept un „dezastru de proporţii biblice”.

Întrebat despre situaţia de pe malul stâng al fluviului Nipru, controlat de ruşi, Heslop a recunoscut că lucrările de deminare sunt imposibile în prezent. „Teritoriile controlate de Rusia au suferit inundaţiile cele mai grave şi în partea aceea a fluviului erau mai multe mine antipersonal, aşa că situaţia de acolo va fi probabil deosebit de dificilă”, a recunoscut el.

Spargerea barajului – controlat de ruşi – la 6 iunie a declanşat inundaţii în sudul Ucrainei şi în zonele ocupate de forţele ruse în regiunea Herson, provocând moartea a peste 50 de persoane şi distrugând case şi terenuri agricole.

Ministrul ucrainean al mediului a declarat marţi că distrugerea barajului a provocat pagube în valoare de 1,2 miliarde de euro. Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul datând din perioada sovietică, ce se afla sub controlul Rusiei încă din primele zile ale invaziei sale. La rândul său, Kremlinul a acuzat Kievul de sabotarea instalaţiei hidroelectrice, notează Reuters.

Referitor la situaţia din restul Ucrainei, expertul ONU a descris situaţia cu care se va confrunta această ţară atunci când conflictul cu Rusia se va încheia ca fiind „fără precedent de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Heslop a comparat starea în care este previzibil să rămână unele oraşe din estul ţării cu locuri precum Stalingrad (astăzi Volgograd) din Rusia, Berlin sau Coventry (Marea Britanie) după cel de-al Doilea Război Mondial (1939-45).

„Deminarea în aceste zone urbane va fi extrem de complexă şi foarte periculoasă”, a avertizat expertul citat, care a amintit că astfel de procese se soldează inevitabil cu victime.

Heslop a insistat asupra necesităţii unui „nou Plan Marshall” pentru reconstrucţia Ucrainei şi a afirmat că, în cazul „unui angajament suficient din partea comunităţii internaţionale”, Ucraina şi-ar putea reveni parţial până în 2028.

„Nu aparținem nimănui”. Groenlanda respinge ferm planurile lui Trump

Statele Unite nu vor obține Groenlanda, a afirmat noul prim-ministru Jens-Frederik Nielsen într-o postare făcută duminică pe Facebook, ca răspuns la declarațiile președintelui american Donald Trump potrivit cărora dorește să ia sub control acest vast teritoriu arctic, transmite Reuters, conform Agerpres.

Facebook//Jens-Frederik Nielsen

„Președintele Trump spune că Statele Unite obțin Groenlanda. O să fiu clar: Statele Unite nu o vor obține. Nu aparținem nimănui altcuiva. Ne hotărâm propriul viitor”, a scris Nielsen.Trump a afirmat la postul NBC News că are discuții reale cu privire la anexarea acestui teritoriu danez semiautonom.

„Vom obține Groenlanda, 100%”, a declarat președintele american, potrivit NBC.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că există „o bună probabilitate” ca Statele Unite să anexeze Groenlanda „fără să recurgă la forţa militară”, dar a punctat că „toate opţiunile sunt pe masă”.

Vineri, în timpul unei vizite la o bază militară americană din nordul Groenlandei, vicepreședintele JD Vance a acuzat Danemarca de faptul că nu face o treabă bună în a menține insula în siguranță, sugerând că SUA ar proteja mai bine această insulă localizată strategic.

Vance a spus că „Danemarca nu a ținut pasul în a dedica resursele necesare pentru a ține această bază, pentru a ne ține trupele, pentru a ține oamenii din Groenlanda” în siguranță în fața Rusiei, a Chinei și a altor națiuni cu interese în această zonă.

De asemenea, întrebat de reporteri despre politica președintelui SUA pentru a obține Groenlanda, Vance a spus că Trump a fost foarte clar că „respectăm autodeterminarea poporului Groenlandei”.

După declarațiile lui JD Vance, Danemarca a reacționat sâmbătă, prin ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen.

„Suntem deschiși criticilor, dar pentru a fi complet sinceri, nu apreciem tonul în care au fost exprimate”, a transmis șeful diplomației daneze pe rețeaua socială X.

„Nu așa vă adresați aliaților apropiați și încă mai consider că Danemarca și Statele Unite sunt aliate apropiate”, a adăugat el.

Loteria Română//A fost câştigat premiul la Loto în valoare de peste 6 milioane de euro

Premiul de categoria l la Loto 6/49, din România, în valoare de 6.34 milioane de euro, a fost câştigat duminică, pentru prima dată în acest an, cu un bilet jucat pe platforma online, scrie news.ro

La tragerea Loto 6/49 de astăzi, 30 martie, s-a câştigat premiul de categoria I în valoare de 31.567.186,80 de RON (6.34 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat pe platforma online a loteriei şi a fost completat cu trei variante simple la Loto 6/49 , preţul biletului fiind de 21.50 RON”, anunţă Loteria Română.

Câştigul de duminică este primul de categoria I obţinut în acest an la Loto 6/49, România.

Ultima dată, premiul de categoria I la Loto 6/49 a fost câştigat în data de 12.12.2024 şi a fost în valoare de 519.397,36 RON.

Conform Regulamentului privind organizarea şi administrarea jocurilor de tip loto tradiţional, câştigătorul are la dispoziţie 90 de zile începând cu dată tragerii pentru a-şi revendică câştigul.

Fotbalist de la Milsami Orhei, suspectat de implicare în organizarea protestelor plătite la Moscova, în sprijinul Evgheniei Guţul

Fotbalistul Radu Cosciug, legitimat la Milsami Orhei – echipă patronată de oligarhul fugar Ilan Şor, ar fi fost implicat în organizarea unui protest plătit la Moscova, în sprijinul başcanei Găgăuziei, Evghenia Guţul, aflată în arest preventiv, relatează deschide.md.

Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizată de echipa ONE TV, participanţii la protest ar fi fost adunaţi printr-un grup de WhatsApp, iar fiecare persoană urma să primească câte 2.000 de ruble ruseşti pentru participare.

ONE TV s-a infiltrat în chat-ul în care Cosciug le spunea participanţilor că vor fi recompensaţi financiar, dar să păstreze tăcerea.

Protestele au fost organizate atât zilele trecute, cât şi duminică la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

„Vor fi 10 grupe a câte 50 de oameni. Pentru fiecare grupă va fi o persoană responsabilă. Banii vor fi daţi fiecăruia dintre voi în parte, după eveniment. Despre bani nu spunem la nimeni, mâine lucrăm toţi ca şi cum ”gratis””, era mesajul lui Radu Cosciug.

ONE TV a precizat că a intrat în posesia unui video în care este surprins momentul în care participanţii la protest au primit banii promişi. Mai mult de atât, organizatorii le-au spus oamenilor că la protest pot veni şi copii de la 7 ani, iar aceştia tot vor fi remuneraţi.

Ministerul de Externe a reacţionat zilele despre protestul organizat la Moscova.

Guţul este acuzată de patru infracţiuni: finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru funcţia de başcan în 2023, fals în acte publice, declaraţii false şi falsificarea raportului privind finanţarea campaniei.

Ea a fost reţinută marţi seara, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în timp ce se pregătea să plece în Turcia. Structurile judiciare susţin că Guţul intenţiona să fugă din ţară.

Dispariția submarinului Titan cu turiști: Rezervele de oxigen se apropie de sfârşit
Articolul anterior
Satul European: România va finanța 60 de proiecte în Republica Moldova
Articolul următor
Close menu