Marea Britanie: Doar 18% dintre votanții pentru Brexit cred că a fost un succes

Doar 18% dintre votanții pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană consideră că Brexit-ul a fost un succes, la șapte ani de la referendumul din 2016, conform unui sondaj realizat de un thinktank britanic, relatează The Guardian. Totuși, 61% dintre votanții pentru „Leave” sunt de părere că efectele Brexit vor fi pozitive, „într-un final”.

La șapte ani de la referendum, compania de sondare Public First a întrebat peste 4.000 de britanici care au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, într-un eșantion reprezentativ, ce părere au de felul în care s-a făcut Brexit-ul, transmite digi24.ro.

18% dintre ei sunt de părere că Brexit a fost un succes pentru țară, în timp ce 30% spun că nu a produs nici efecte pozitive, dar nici negative, în timp ce 26% au spus că e „prea devreme” pentru a judeca. 

Deși inflația în Regat a ajuns la cote nemaivăzute, iar economia stagnează și economiștii avertizează constant cu privire la efectele Brexitului asupra comerțului și investițiilor, mai puțin de o treime dintre votanții Brexit consideră că ieșirea din UE a avut un impact economic negativ. 

Dintre cei care spun că Brexit-ul a avut efecte negative, majoritatea dau vina pe politicieni pentru eșec, un narativ construit de principalul lider al mișcării, Nigel Farage. Din acest segment, 70% spun că Brexit-ul ar fi putut fi un succes, iar 48% cred că politicienii ar fi putut să-l facă un succes, dar „nici măcar n-au încercat”. 

Un subiect încă dificil pentru britanici 

Ieșirea din Uniunea Europeană a fost, vreme de ani de zile, o temă care a divizat profund Partidul Conservator britanic, iar implementarea deciziei a dus la dezbateri și lupte politice intense care au ridicat și distrus cariere în ultimii șapte ani. 

După ani de zile de discuții și negocieri în perioada mandatului de prim-ministru al Theresei May, Boris Johnson a fost cel care a reușit să „livreze” Brexit-ul, cu efecte dezastruoase pentru economia britanică, mai ales în combinație cu efectele pandemiei de coronavirus.

„Deși puțini votanți sunt de părere că Brexit-ul a avut efecte pozitive, un număr mare de votanți pentru părăsirea blocului european spun că e prea devreme să dea un verdict concludent. Mulți votanți cred că Brexit nu a fost un succes pentru că politicienii i-au dezamăgit. 

Pericolul este că asta va duce la o erodare a încrederii în politică și în politicieni”, spune Anand Menon, director la thinktank-ul UK in a Changing Europe. 

În ciuda dezamăgirii produse de Brexit printre votanții săi, nu se poate observa încă o schimbare radicală de perspectivă, fapt ce poate să explice de ce partidele de opoziție – laburiștii și liberal-democrații – sunt reticente în a face campanie pe această temă. O majoritate covârșitoare a celor care au votat pentru Brexit – 72% – spun că ar vota la fel ca în 2016, chiar și cu informațiile pe care le au acum, șapte ani mai târziu. Același procent spun că nu vor să mai discute de Brexit.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu
Articolul anterior
Canotoarele moldovence Daniela Cociu și Maria Olarasu, la doar o secundă distanță de podiumul de premiere la Jocurile Europene
Articolul următor