Primul sportiv moldovean care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Arcașul Dan Olaru este primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Acesta s-a clasat pe locul patru la European Games Kraków-Małopolska 2023. Sportivul a obținut astăzi două victorii în competiția individuală, transmite MOLDPRES.

Dan Olaru a reușit să se impună în fața unor concurenți de elită. Performanța sa l-a adus în careul de ași, consolidându-i statutul de unul dintre cei mai promițători arcași ai țării noastre.

Potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), această calificare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 este o recunoaștere a dedicării și efortului depuse de Dan Olaru. 

Un bloc din Germania este considerat o operă de artă unică în lume. Ce anume îl face deosebit?

Ascuns în spatele blocurilor turn din nordul orașului german Darmstadt, se află un complex de apartamente care arată ca dintr-o lume fictivă. Blocul este colorat excentric, pictat cu linii linii ondulate și arbuști peste tot. Se numește „Waldspirale”, care se traduce prin „Spirala pădurii”.

În Darmstadt, Germania există un bloc de apartamente unic în lume. Foto: Wikipedia

Aceste bloc, care intră într-un contrast total cu restul construcțiilor din orașul german, a fost proiectat de un artist care toată viața nu a crezut în linia dreaptă, relatează click.ro.

Această clădire cu peste 100 de locuințe a fost creația artistului și arhitectului austriac Friedensreich Hundertwasser. Este recunoscut prin faptul că nu suporta liniile drepte. În consecință, acest bloc nu are nicio fereastra în linie dreaptă și nu seamănă două între ele.

„Îmi place enorm să văd că linia pe care o trasez nu este niciodată dreaptă”, spunea artistul.

Pare corect să spunem că Hundertwasser nu era un fan al liniilor drepte. Acest lucru este clar nu doar în ceea ce a spus, a scris și a pictat, ci și în Waldspirale, clădirea remarcabilă a creației sale din Darmstadt, care iese izbitor în evidență.

În creația sa, austriacul Friedensreich Hundertwasser folosește o combinatie arhitecturala neobisnuita de forme si culori, pornind de la ideea că „linia dreapta nu corespunde naturii”.

Nicio fereastră nu este dreaptă

Darmstadt este un oraș mic și drăguț, care găzduiește puțin peste 150.000 de oameni și este format dintr-un amestec de arhitectură tradițională germană și clădiri de apartamente noi.

Orașul a fost bombardat intens în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, prin urmare, o mare parte din el a fost reconstruită în anii de după.

Dar nimic nu se aseamănă cu Waldspirale.

Hundertwasser a proiectat mai multe case care ii poarta numele, dar cea mai mare este aceasta din Darmstadt, Germania.

Constructia, care are 105 apartamente, cuprinde forme neregulate, inclusiv ferestrele, care nu sunt puse pe aceeasi linie au forme diferite. Mai mult, blocul nu este pătrat și nu are unghiuri ci este construit să arate ca o spirală foarte colorată.

Blocul a fost construit în anii 1990, iar azi toate apartamentele sunt ocupate

De jur împrejurul blocului de apartamente din Darmstadt sunt o mulțime de arbuști, iar în față lui este o gradină mare care are și un iaz. Clădirea are și o terasă, de asemenea, plină de spații verzi, iar acoperișul este o adevărată pădure. În a ceastă „pădure” funcționează o cafenea și un bar.

Blocul are multe spații vezi de jur împrejur și chiar pe acoperiș

Blocul are multe spații vezi de jur împrejur și chiar pe acoperiș

„Dacă omul merge în mijlocul naturii, atunci el este oaspetele naturii și trebuie să învețe să se comporte ca un oaspete bine educat”, spunea excentricul arhitect.

Casa a fost finalizata în 2000, la cateva luni dupa moartea arhitectului. Toate apartamentele sunt ocupate.

Meteorologii au emis cod galben de caniculă în toată țara

Ne așteaptă zile fierbinți! Meteorologii au emis cod galben de caniculă, valabil în perioada 28 iunie – 4 iulie 2024. În intervalul menționat, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33°C și mai mult.

Recomandările specialiștilor pe timp de caniculă:

Medicii recomandă în această perioadă să nu vă expuneți la soare în orele amiezii, să consumați cât mai multe lichide în special apă plată. Evitați consumul de băuturi alcoolice și cafele.

Alimentația trebuie să includă preponderent fructe și legume.

Cinci școli din raionul Sângerei au fost închise

Trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sângerei au fost închise. Consilierii raionali au votat pentru lichidarea acestor instituții de învățământ reieșind din numărul mic de elevi și profesori.

Președintele raionului Sângerei, Cristian Cainarian, afirmă că necesitatea închiderii instituțiilor de învățământ nu este din cauza altor condiții, decât din cauza numărului mic de copii, transmite Tvn.md.

„Este foarte urât și josnic, colegii din opoziție care prin populisme în continuare au vrut să țină prizonieri acești copii în școlile acestea mici unde este un deficit acut de cadre, unde un profesor predă la mai multe discipline, unde baza tehnico-materială este foarte slab dotată”, a declarat Cainarian.

Șeful adjunct OT Cancelaria de Stat Bălți, Igor Curca, a spus că Guvernul susține și motivează această decizie a consiliului raional prin a oferi cinci unități de transport noi, moderne, pentru deplasarea acestor copii în siguranță.

„O altă decizie importantă care urmează a fi aprobată și luată de Guvernul Republicii Moldova în susținerea părinților și a acestor copii, va fi oferită lunar o sumă de aproximativ 1000 de lei pentru fiecare părinte, pentru alimentarea copilului”, a spus Curca.

Fracțiunea PSRM nu a susținut acest proiect de decizie, iar reprezentații formațiunii au spus că prin închiderea instituțiilor de învățământ există riscul ca R. Moldova să dispară.

„Știți cum, se închide școala în sat, moare satul, în primul rând. În al doilea rând, înțeleg că acuma fost menționat că nu sunt condiții, că nu sunt copii, știți că sunt alte țări unde pentru un copil lucrează școala și vin toți profesorii predau la copil. Haideți azi închidem 5 școli, nu este exclus că peste un an se vor închide altele 5 și tot așa noi o să dispărem ca țară”, a declarat Carolina Cuznețova.

Printre instituțiile lichidate se numără școala din satul Petrovca, din comuna Alexăndreni, comuna Grigorăuca, satul Bobletici și din satul Alexeuca.

Colectivul  gimnaziului „ Mihai Dolgan” din satul Petrovca susține că instituția a fost capital reparată, iar închiderea acestuia nu este motivată.

„Dacă de la început, câțiva ani în urmă, unicul motiv era că nu aveam infrastructura necesară unei instituții de învățământ, s-au efectuat reparații capitale a acoperișului, a fațadei instituției, a sălii de sport, cazangerie nouă s-a construit, sistem de apă și de canalizare, veceu în interior. Problema cea mai mare este numărul de copii. La moment gimnaziul are 40 de copii, care vin din patru sate: Petrovca, Antonovca, Evghenevca și Vladimerovca”, a spus directoarea Gimnaziul „Mihai Dolgan”, din satul Petrovca, Natalia Chifiriuc.

Potrivit unui proiect de lege Ministerul Educației va oferi 1.000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.

De la mare, la munte! Ce aventuri a avut Lenuța Gheorghiță și familia ei prin Transfăgărășan
Articolul anterior
Roade mari la un preț foarte mic! Agricultorii din nordul țării se plâng că nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile
Articolul următor