Premieră pentru R. Moldova! Pentru prima dată, elevii din toată țara vor studia folclorul în școli! Disciplina va fi introdusă în curriculă din 1 septembrie

Premieră în Republica Moldova! Pentru prima dată, copiii din toată țara vor studia folclorul în școli! Disciplina opțională ”Tradiții și obiceiuri populare românești” va fi introdusă în curricula educație socioumanistică pentru elevii din clasele a V-VI-a în noul an de studii, începând cu 1 septembrie.

Decizia a fost aprobată astăzi de Consiliul Național de Curriculum a Republicii Moldova.

Această inițiativă frumoasă aparține entnografului și maestrului Valeriu Chiper și doctorului în pedagogie Valentina Olaru, directoarea Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Capitală, și vine din dorința copiilor și părinților care au înțeles rolul deosebit în existența socială al tradițiilor și obiceiurilor din arealul nostru. Totodată, inițiativa a fost avizată de cele mai importante instituții din domeniu, dar și personalități din țara noastră care au tangență cu folclorul.

Astfel, elevii din cele două clase vor studia tradițiile neamului nostru la ore, vor avea activități aplicative și practice în cadrul unui program liber.

”Este o victorie pentru țara noastră! Este, de fapt, o etapă care nu ne va lăsa să ne pierdem ca neam, iar de acum încolo am convingerea că tradițiile și obiceiurile nu se vor pierde, pentru că va avea cine le duce mai departe. De o viață adun folclorul autentic, sunt 35 de ani de experiență, muncă colosală, iar acum sunt liniștit că nu a fost în zadar, și că vor avea continuitatea. Dragul de neam și de folclor trebuie cultivate copiilor, astfel vom crește mici patrioți ai neamului!”, a spus pentru unica.md etnograful și maestrul Valeriu Chiper.

Doctorul în pedagogie Valentina Olaru s-a arătat mândră de faptul că elevii vor putea studia esența noastră ca neam.

”Tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul sunt comori indispensabile, care ne definesc ca popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor. Cu regret, foarte puțini dintre tinerii de azi cunosc valoarea unor obiecte, de o rară frumusețe, de altfel, și pe care nu le apreciază la adevărata lor valoare. Foarte rar tinerii de astăzi ascultă cu plăcere cântece populare și nu e vina lor că nu pot selecta din ceea ce li se oferă, lucruri de calitate, valoroase din punct de vedere cultural și spiritual. A fost o lacună a sistemului educațional, dar extrem de importantă – patrimoniul valoric național, dar care a fost recuperată.”, a mărturisit pentru unica.md Valentina Olaru, doctor în pedagorie și directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Capitală.

Amintim că în urmă cu câțiva ani, Centrul de Excelență ”Ștefan Neaga” din Capitală a exclus din program catedra de canto popular și a păstrat doar o oră pentru elevii care studiază acolo, doar că o fac deja în cadrul catedrei de canto academic, fapt ce a generat revoltă în rândul celor care voiau să studieze cântecul popular. Mulți dintre cei care visau să facă asemenea studii în țară sunt nevoiți să le urmeze în România.

Maestrul Valeriu Chiper este etnograf cu activitate de peste 35 de ani în spate. A studiat și a adunat folclor din toată țara și are în palmares zeci de lucrări adunate, dansuri, câtece, obiceiuri și ritualuri vechi. Este conducător artistic al ansamblului etno-folcloric ”Moștenitorii”, cu grupuri de maturi și de copii.

Ce sancțiuni vor primi persoanele care vor insulta profesorii

Ultragierea cadrelor didactice va fi sancționată contravențional. Un amendament în acest sens a fost înregistrat la un proiect de modificare a Codului penal și a Codului contravențional, adoptat în a doua lectură de Parlament, scrie unimedia.info.

Potrivit proectului persoanele care vor ultragia cadrele didactice riscă amenzi de până la 1250 de lei.

Totodată, jignirea premeditată a onoarei, demnității sau a reputației profesionale, însoțită de acte de huliganism și/sau vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7500 de lei sau cu arest contravențional de până la 15 zile.

Ministrul Educației și cercetării, Dan Perciun, a cerut reguli mai dure în instituțiile de învățământ. Mesajul lui Perciun vine la două zile după decesul Nataliei Manea, directoarea gimnaziului „Dumitru Roman” din satul Drochia, găsită strangulată în incinta sălii de sport din instituție.

Lumea Copilăriei – trei zile magice de distracție și aventură!

În perioada 31 mai – 2 iunie, parcul Alunelul, din Chișinău, va deveni epicentrul bucuriei, găzduind evenimentul extraordinar – Lumea Copilăriei, la cea de-a 2-a ediție.

Acest festival memorabil, dedicat celor mici, promite să transforme fiecare zi într-o aventură de neuitat, plină de zâmbete, muzică și surprize. 

Evenimentul aduce pe scenă unii dintre cei mai îndrăgiți artiști pentru pici și adolescenți.

Iuliana Beregoi, Cleopatra Stratan, Kamelia Melnic, Ciao Patricia, Reghina Alexandrina și mulți alții, vor electriza publicul cu un spectacol senzațional. 

Clounella, cu numerele sale de clovnerie pline de umor, va crea zâmbete și hohote de râs.

Totodată, Arry Production Studio, promite să facă un SHOW de excepție.

Lumea Copilăriei nu se oprește doar la concerte, festivalul este gândit să fie un adevărat paradis pentru copii și un refugiu de relaxare pentru părinți, cu o gamă variată de activități și experiențe interactive.

Ateliere de creație, jocuri și concursuri cu premii atractive, zone distractive și multe dulciuri, într-un decor spectaculos.

Intrarea este liberă, iar organizatorii promit o experiență unică.

Organizator: iTicket

Partener General: VISA, OTP Bank

Parteneri: Primăria Municipiului Chișinău, Pretura Buiucani, Dr. Romaniuc4Kids

Parteneri media: JurnalTV, GurinelTV, KISSFM

Un mire a descoperit, după nuntă, că s-a căsătorit cu un bărbat. Ce scop avea „mireasa”

Un tânăr din Indonezia, proaspăt mire, a aflat că femeia pe care o credea soția sa era de fapt un bărbat care l-a înșelat cu privire la identitatea sa. Presupusa mireasă îi voia doar banii, scrie evz.ro.

Astfel, la mai puțin două săptămâni de la nuntă, bărbatul, identificat sub numele de AK de presa locală, în vârstă de 26 de ani, a descoperit că aleasa inimii e un bărbat. Mai comic e faptul că cei doi aveau o relație de peste un an.

Un mire din Indonezia s-a căsătorit cu un bărbat, fără să știe

Cei doi s-ar fi cunoscut pe Instagram în cursul anului trecut, iar la scurt timp s-au întâlnit și față-n față, pentru a-și oficializa relația.

În tot acest timp, mirele nu a bănuit nimic despre iubita lui, despre care se crede că s-ar numi Adinda Kanza.

Indonezianul nu a bănuit nimic pe tot parcursul relației și pentru că „ea” purta întotdeauna un niqab, o pânză tradițională purtată de unele femeile musulmane, care acoperă complet capul și fața purtătorului cu excepția ochilor.

Viitoarea sa soție i-a comunicat lui AK că este o musulmană devotată și că nu mai are familie în viață.

Cei doi s-au căsătorit într-o mică ceremonie la domiciliul lui AK pe 12 aprilie, iar Kanza a contribuit cu o zestre formată din cinci grame de aur.

Semnele de întrebare au apărut după căsătorie

Imediat după nuntă, AK a simțit că ceva e în neregulă, mai ales având în vedere că „ea” a persistat în a purta niqab-ul în interiorul casei, chiar dacă tradiția musulmană îi permitea să îl înlăture în prezența soțului său în propria lor locuință.

De asemenea, Kansa a refuzat să aibă relații intime cu noul ei soț și a invocat mereu că nu se simte bine sau că e la menstruație.

Când a devenit suspicios, bărbatul a decis să cerceteze mai mult trecutul noii sale soții, și a fost șocat să afle că, de fapt, „aceasta” avea de fapt o familie.

Mai mult, părinții miresei sale au fost și ei uimiți să știe că au un ginere. Ei au fost cei care i-au dezvăluit și că nu au o fată, ci un fiu.

Ucraina și încă 7 țări non-UE se alătură sancțiunilor pentru destabilizarea R. Moldova. Plahotniuc, Șor și Platon, printre cei vizați
Articolul anterior
Cod Galben de caniculă în Moldova! Când intră în vigoare
Articolul următor