Comercianții de la Piața Centrală din Bălți continuă să vândă în lipsa caselor de marcat. Chiar dacă de la 1 iulie, a intrat în vigoare modificarea legii care nu le mai permite vânzarea în baza patentei de întreprinzător, aceștia dau din umeri și spun că aparatul de marcat le-ar îngreuna munca.
„Suntem împotrivă cum dacă cumpărătorul stă…, noi dacă o să batem cecul, aici ce e magazin. El vrea repede a venit, a cumpărat două roșii și să bați cecul, aici nu e la magazin. Da la magazin mare eu înțeleg, au pus acolo, a mers prin scaner și la revedere, da aici e piață.”
„Lumea când se pune în rând și toți cumpără doi morcovi, două cepe, câte zece oameni stau în rând, cum la fiecare să îi bați cecul acela și să să-l dai, asta nu e normal.”
„Dacă cineva a cumpărat un fier de călcat sau uscător în magazin i se dă un talon de garanție, semnătura vânzătorului, data și restul, la fel e pentru orice lucru care necesită garanție noi putem oferi talon de garanție și nu mai avem nevoie de aparatul de casă. Oamenii la piață vând de 200 – 500 de lei pe zi, nu mai mult, care… și impozitele se plătesc.”
Totuși, unii comercianți au decis să se conformeze noii modificări și au achiziționat aparatul, transmite tvn.md.
„Numai ce mi-am cumpărat aparatul de casă, tot mă ocup cu așa ceva, dar nu sunt de acord cu așa ceva. 5.600 am dat, dar l-am luat cel mai simplu. Eu vând la sat, mă ocup cu îmbrăcăminte și încălțăminte, vânzare nu e deloc.”
Dacă comercianții sunt împotrivă, atunci cumpărătorii salută decizia autorităților centrale.
„Ar fi mai bine eu mă gândesc ca să știe toți prețul.”
„Corect, corect, să plătească impozit statului, să aibă pensii mai bune lumea și înainte.”
„Nu da, odată ce ai cumpărat, dacă nu îți convine ceva poți să întorci, asta e mai bine dacă ai pretenții ai venit ai întors înapoi că a fost stricat sau ceva.”
Ministrul economiei într-o postare pe rețelele de socializare a menționat că legea este egală pentru toți și mai degrabă sau mai târziu, comercianții vor trebui să se conformeze.
DUMITRU ALAIBA, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Eu înțeleg că o mică parte de fapt este categoric contra aparatului de casă, din păcate asta nu este posibil de lăsat la o parte, după cum am spus, nu am alimentat cu speranțe false, nu am spus că hai o să vedem, hai poate cumva, am fost destul de sincer și clar de la început, că sunt lucruri care le putem discuta și sunt lucruri care nu le putem discuta și de aceea într-o țară normală, într-o țară civilizată unde oamenii sunt egali în fața regulilor orice comerciant trebuie să aibă această evidență a vânzărilor și acest aparat de casă.”
Menționăm că din 1 iulie activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, nu mai este admisă în baza patentei de întreprinzător, iar comercianții vor fi nevoiți să achiziționeze case de marcat.