Un adolescent din Moldova, singurul elev din școală cu media 10 la examene. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”

Lukas Ambrono, absolvent al Școlii Gimnaziale „Ștefan Bârsănescu” din Iași, este singurul elev din instituție care a obținiut media 10 la Evaluarea Națională. Lukas s-a născut și a studiat în Republica Moldova până în clasa a 6-a.

Lukas Ambrono, singurul elev din școală cu media 10 la Evaluarea Națională. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”

Lukas Ambrono, în vârstă de 14 ani, s-a pregătit din timp pentru Evaluarea Națională, dorindu-și săprimească nota maximă. Până în clasa a VI-a a studiat în Republica Moldova, abia în ultimii doi ani de gimnaziu învățând la Iași.

„Mereu am învățat, în Republica Moldova era și mai dificil, oricum, eu am vrut nota 10 la Evaluare. Am știut că pot, atunci de ce nu? Acum, îmi doresc să fiu admis la Colegiul «Costache Negruzzi», profil mate-info.

Acest lucru m-a motivat, acolo îți trebuie medie foarte mare. Am făcut și meditații aproximativ un an, dar, în ultimele două luni, procesul acesta de pregătire a devenit relaxant, nu m-am stresat prea mult, făceam câteva teste pe zi, apoi ieșeam afară”, a declarat Lukas Ambrono, pentru bzi.ro.

Tatăl acestuia spune despre Lukas că întotdeauna a iubit școala și că este foarte mândru de el și de reușitele sale.

„Soția mea s-a uitat pe site și a văzut că are media 10, vă dați seama că ne-am bucurat enorm, suntem mândri. Este singurul decarist din școala lui. Și-a dorit asta. După ce a ieșit de la examen mi-a spus: ‘Tata, eu iau 9,80 – 9,90… Cam așa’. Iată că a luat 10. Am fost plecați o perioadă în Republica Moldova, când am revenit la Iași s-a adaptat imediat. Eu am terminat Colegiul Emil Racoviță, băiatul vrea la Negruzzi, îl susținem în orice. Nu știu ce va face mai departe, important e că îi place să fie un om inteligent, informat”, a declarat Răzvan Ambrono, pentru sursa citată.

Adolescentul se temea că va avea parte de un corector care să nu aprecieze modalitatea sa de rezolvare a exercițiilor și că nu va primi nota 10.

„Mă temeam să nu am parte de vreun corector care să nu aprecieze 100% modalitatea mea de rezolvare a exercițiilor, scrisul, viziunea… Astfel, pot spune că am avut parte și de un pic de noroc. Există câteva aspecte care pot face diferența între note ca 9,80 – 9,90 și 10… Aici e vorba de modalitatea de abordare a subiectelor, care trebuie să fie cât mai complexă, mai explicită.

Un răspuns corect poate fi oferit în zeci de moduri, important e să-l alegi pe cel mai complex. Apoi, cred că are relevanță și acuratețea, redactarea… Eu recunosc, iubesc mai mult matematica, lucram cu mai mult drag la matematică, dar am reușit și la limba română. Am făcut și sport, îmi place să joc baschet… Am avut timp de toate. Sper ca și la Bacalaureat să am media 10”, a mai spus Lukas Ambrono.

Catastrofă în agricultura: Mai mult de 50% din sfecla semanată a fost distrusă de îngheț

Peste 5.500 de hectare de sfeclă de zahăr, adică mai mult de jumătate (58%) din suprafața semănată până acum, au fost total distruse de înghețurile înregistrate între 6 și 13 aprilie, anunță Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, care reunește peste 70 de fermieri din toată țara, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Temperaturile extrem de scăzute, care au ajuns la nivelul solului până la -6°C, au compromis culturile aflate în stadiu fragil de dezvoltare, punând în pericol nu doar sezonul agricol, ci și viitorul acestei ramuri strategice. Pierderile directe doar din semințe depășesc 53 de milioane de lei, iar impactul total este estimat la câteva sute de milioane, riscând falimentul multor producători.

„Ținând cont de înghețurile de anul acesta, de seceta fără precedent de anul trecut, fără un sprijin ferm din partea Guvernului, riscăm dispariția acestei ramuri strategice. Fermierii sunt gata să reia lucrările, însă fără suport financiar, reluarea însămânțărilor este imposibilă”, a declarat Alexei Chiriac, președintele Asociației.

Subiectul a fost discutat și în cadrul unei ședințe la Guvern, cu participarea Prim-ministrului Republicii Moldova, care a fost informat direct despre amploarea pagubelor și riscurile iminente pentru ramura producătoare de zahăr. 

Printre măsurile urgente solicitate de fermieri se numără:

  • scutirea de TVA și taxe vamale pentru semințele importate în regim de urgență;
  • compensarea parțială a pierderilor prin Fondul de intervenție al Guvernului;
  • achitarea restanțelor la subvenții pentru 2024;
  • adoptarea în regim prioritar a Legii privind finanțarea politicii agricole.

Grav este faptul că acest nou dezastru agricol vine după un an 2024 deja marcat de pierderi masive: din cauza secetei, producătorii de sfeclă au recoltat anul trecut doar o treime din producția planificată, cu o scădere de peste 60% față de estimările inițiale.

Ramura sfeclei de zahăr susține peste 3.000 de locuri de muncă și contribuie anual cu peste 100 milioane lei la bugetul de stat, asigurând totodată 100% din necesarul intern de zahăr. Fermierii avertizează că fără măsuri concrete și rapide, ramura cultivării sfeclei de zahăr riscă să dispară, având un impact negativ colosal asupra securității alimentare, încasărilor la bugetul de stat, șomajului, dar și asupra economiei naționale a Republicii Moldova.

Meniu special și cozonaci pentru toți pacienții aflați în aceste zile în Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi”, cu ocazia sfintelor sărbători pascale!

Un gest simplu poate avea un impact emoțional foarte mare! De Paște, pacienții care sunt internați în aceste zile în cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi” se bucură de un meniu special de sărbătoare.

De asemenea, administrația instituției a oferit de Paște tuturor pacienților câte un cozonac – simbol al sărbătorii.

Această acțiune aduce un strop de bucurie și tradiție în viața celor aflați în spital în perioada sărbătorilor pascale, este un inițiativă deosebită, care aduce un plus de confort și alinare pacienților. Astfel de gesturi pot contribui la îmbunătățirea experienței pacientului în spitale și pot inspira și alte persoane să se implice în sprijinul celor aflați în nevoie.

Mulți pacienți sunt departe de familie sau se confruntă cu durere și incertitudine, iar o atenție de acest fel le reamintește că nu sunt uitați.Viața în spital e departe de ceea ce înseamnă sărbătoare. Un cozonac, o atenție caldă, aduce o mică bucurie familiară, un fragment din atmosfera caldă de acasă

Atac de proporții asupra Ucrainei în noaptea Paștelui: A fost vizate mai multe regiuni

Ucraina s-a confruntat cu un atac violent în noaptea de duminică spre luni, imediat după încheierea armistiţiului de 30 de ore declarat de ruşi. Dronele lansate de ruşi au atacat mai multe regiuni ale ţării. Anterior, ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului, scrie mediafax.ro.

Armata ucraineană a anunţat că atacurile cu drone s-au dezlănţuit la câteva ore după încheierea „armistiţiului de Paşte” declarat de Moscova. Forţele aeriene ucrainene au emis alerte de raid pentru regiunile Kiev, Herson, Dnipropetrovsk, Cerkasî, Nikolaiv şi Zaporojia, potrivit BBC.

Primarul oraşului Nikolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că „s-au auzit explozii”, dar nu se ştie dacă sunt victime sau pagube. În primele ore ale zilei de luni, locuitorii din mai multe oraşe ucrainene, inclusiv din capitala Kiev, au fost îndemnaţi de autorităţile locale să meargă de urgenţă la adăposturile din apropiere din cauza ameninţării cu atacuri cu drone.

Armistiţiul declarat de preşedintele Vladimir Putin a expirat duminică la miezul nopţii. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului.

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică seară că ruşii şi ucrainenii ar putea ajunge în curând la o înţelegere. „Sperăm că Rusia şi Ucraina vor ajunge la o înţelegere săptămâna aceasta”, a spus Trump fără a oferi alte detalii.

Președintele Franței ia în calcul blocarea rețelelor sociale în timpul revoltelor
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentantele Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova
Articolul următor
Close menu