Mai multe abateri în urma controlului de la Apă-Canal Chișinău

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat rezultatele controlului efectuat la „Apă-Canal Chișinău”, în urma căruia au fost depistate mai multe încălcări, scrie publika.md.

 ANRE menționează că raportul va fi remis Procuraturii Generale și Consiliului municipal Chișinău pentru examinare conform competenței.a examinat Raportul privind rezultatele controlului activității licențiate desfășurate de către S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” în perioada anilor 2020-2022.

 În urma controlului  ANRE a constatat  gestionarea ineficientă a contractelor cu BERD și BEI, în special din cauza incapacității respectării unor condiții și clauze contractuale, precum și a tergiversării implementării proiectelor investiționale, nerambursării creditelor în termenele stabilite, care a generat cheltuieli ineficiente în valoare de 3 922 737,07 euro echivalentul la  79,0 milioane de  lei, iar perioada de realizare planificată inițial 2015-2020 s-a extins până în anul 2023. La 1 ianuarie 2023 investițiile aflate în curs de execuție au constituit 755,1 milioane de  lei, fiind de 3,7 ori mai mari ca investițiile realizate în anii 2020-2022

 Totodată, societatea este expusă unui risc major de incapacitate de plată a obligațiunilor scadente. La situația din 31.12.2022 soldul mijloacelor bănești a constituit 13,1 de milioane de lei, pe când obligațiunile scadente au constituit 692,6 milioane de lei;

„- Urmare a neglijenței manifestate în cadrul procesului de planificare, de modificare a planurilor investiționale și ulterioara includere în Raportul privind realizarea investițiilor efectuate, S.A. „Apă-Canal Chișinău” a ratat posibilitatea recuperării prin intermediul tarifelor reglementate a investițiilor realizate în valoare de 47,0 mil. lei;

 – Operatorul nu și-a onorat obligația de a prezenta anual documentele necesare pentru actualizarea tarifelor și a ratat includerea în cheltuielile de bază, luate în calculul tarifului aferent serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare a circa 13,0 mil. lei;

 – Având o situație financiară precară, conducerea operatorului a agravat-o și mai tare, prin depășirea în fiecare an a valorilor cheltuielilor de bază aprobate de către ANRE cu circa 25-34%;

 – Nu au fost luate măsurile necesare pentru reducerea pierderilor de apă în sistem, în scopul creșterii eficienței sistemelor publice de alimentare cu apă și de canalizare. În rezultat, consumul tehnologic și pierderile de apă au fost depășite considerabil față de cele aprobate de către ANRE (cu 88,5% în anul 2020, cu 75,3% în anul 2021 și, preliminar, cu 73,5% în anul 2022), înregistrând cheltuieli nejustificate (neacceptate prin tarif) în sumă de 44,9 mil. lei;

 – Societatea nu a aplicat principiul eficienței maxime la cheltuielile minime la achiziționarea bunurilor materiale,  fiind admise cheltuieli ineficiente în sumă de 3,4 mil. lei.”, se mai precizează în comunicatul emis de ANRE.

ANRE a obligat conducerea S.A. „Apă-Canal Chișinău” în termen de 3 luni să întreprindă acțiuni în vederea redresării situațiilor expuse și constatate, inclusiv asigurării continuității prestării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Un avocat, reținut de CNA în timp ce înapoia unui client mita de 4.000 de euro

Un avocat din municipiul Chișinău a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce returna mita primită anterior în valoare de 4.000 de euro.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, avocatul ar fi pretins 6.000 de euro, susținând că ar avea influență asupra unor magistrați și că îi poate determina să adopte o decizie favorabilă într-un dosar în care era examinată eliberarea din închisoare înainte de termen a unei persoane condamnate pentru tâlhărie și escrocherie.

Acum câteva zile, acesta a primit, sub controlul CNA, 4.000 de euro din suma pretinsă, iar pe 31 mai a returnat banii, motivând că judecătorii deja au pronunțat o decizie în defavoarea condamnatului.

Astfel, avocatul a fost reținut și urmează a fi plasat în izolatorul CNA, iar acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Chișinău.

Șocant! Un călător a decedat după ce a ajuns în motorul unui avion în timpul îmbarcării

O persoană a murit după ce a ajuns în motorul unui avion în funcţiune pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, a anunţat miercuri compania aeriană olandeză KLM.

Moarte groaznică pe un aeroport din Amsterdam. Cum a avut loc accidentulFoto: Agerpres

Într-o postare pe X, aeroportul Schiphol a descris incidentul ca fiind „oribil”. Poliţia militară olandeză, Marechaussee, a declarat într-un tweet că desfăşoară o anchetă, transmite news.ro.

Deocamdată nu a fost identificată persoana în cauză, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Marechaussee.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a spus că este prea devreme pentru a spune dacă a fost vorba de un „incident” sau de o formă de sinucidere. El a adăugat că toţi pasagerii şi echipajul, care vor fi martori importanţi în cadrul anchetei, au părăsit avionul în siguranţă.

KLM, care face parte din France-KLM, a declarat, de asemenea, într-un comunicat că investighează evenimentul. Compania a precizat că aeronava avea ca destinaţie aeroportul din Billund, în Danemarca.

Presa olandeză a relatat că motorul aeronavei era în funcţiune în momentul în care persoana a fost ucisă, ceea ce indică faptul că avionul urma să decoleze. Victima ar putea fi un angajat implicat în împingerea înapoi a unui avion înainte de decolare. Imagini obţinute de postul naţional de televiziune olandez NOS arată cum serviciile de urgenţă înconjoară avionul de pasageri pe platforma aeroportului – unde sunt parcate aeronavele.

Potrivit presei, aeronava implicată era un avion Embraer, utilizat de serviciul Cityhopper al KLM, care operează zboruri între destinaţii apropiate din Europa.

Ministrul Infrastructurii, Mark Harbers, a declarat pe X: „Veşti teribile despre un accident fatal astăzi la Schiphol”.

Schiphol este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi de legătură din Europa. Acesta a ţinut prima pagină a ziarelor săptămâna trecută când rapperiţa Nicki Minaj a fost arestată acolo. Aproape 5,5 milioane de pasageri au folosit aeroportul luna trecută, potrivit site-ului său.

Incidentul nu este chiar neobişnuit. Anul trecut, în iunie, un muncitor aeroportuar din Texas a murit după ce a fost „aspirat” într-un motor pe aeroportul Internaţional San Antonio, în timp ce un alt angajat, în Alabama, a fost tras într-un motor în ianuarie 2023.

Cât a costat Summitul European de la Bulboaca
Articolul anterior
Troleibuzul turistic din Capitală va avea un traseu actualizat
Articolul următor