Cu mașina, într-un troleibuz. Imaginile din Capitală care i-au îngrozit pe chișinăuieni. Ce spune primăria?

Pe rețelele de socializare au apărut în această dimineață zeci de imagini în care apare o mașină care ar fi ajuns într-un troleibuz, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală.

Responsabilii de la primăria Chișinău au venit cu explicații, menționând că iî aceste zile în Chișinau sunt filmate scene pentru un film.

Marina Tauber, din nou în fața instanței: ”Nu am încălcat legea!”

Un șofer de autobuz a mărturisit procurorilor că ar fi primit 20 de mii de lei pentru a transporta persoane la protestele organizate în Chişinău de către cei din Partidul Şor, scos în afara legii. Șoferul este martor in procesul privind finanţarea ilegală a unui partid politic în care e învinuită Marina Tauber, scrie tvrmoldova.md.

„- Nu, nu. Mulţumesc! – Aţi declarat că aţi luat bani pentru a transporta persoane în Chişinău la protestul organizat de Şor. Este adevărat? – NU! – Cum nu, asta aţi spus în faţa instanţei? – Nu vreau să vă explic ce trebuie…”

Șoferul este doar unul dintre cei ce ar fi dus la Chișinău protestarii plătiți de Șor. Bărbatul a recunoscut in instanță că ar fi fost contractat anul trecut pentru a aduce oamenii la Chişinău iar pentru servicii ar fi primit 10 mii de Leila o singură cursă.

ROMAN PORUBIN, procuror de caz: „Martorul a comunicat că a participat la transportarea protestatarilor. Au fost achitaţi pentru asta. A indicat în interesul cui au fost transportaţi. Respectiv sunt detalii care urmează să fie reţinute de către instanţă.”

Marina Tauber recunoaşte că organiza proteste paşnice dar nu plătea pentru asta.
MARINA TAUBER, deputat: „Procurorii spun că sunt probe suficiente care demonstrează că, de fapt, Partidul Şor organizat aduceau persoanele şi el achitau după protest. – Voi aţi fost în şedinţă. Vorbim despre această şedinţă. Unde sunt aceste probe că anume Partidul Şor, persoană juridică, a organizat, a achitat şi a dat banii aceştia? Nici Ilan Şor, nici eu, nici colegii din Partidul Politic Şor nu am încălcat legea. Tot ce noi am făcut întotdeauna a fost în limitele legii.”

Judecătorii au decis ca cele două dosare în care este învinuită Marina Tauber să fie conexate. Vorbim despre finanţarea ilegală a fostului Partid Şor şi cel în care Tauber a încercat să-i influențeze pe judecătorii care l-au condamnat pe Ilan Șor.

ROMAN PORUBIN, procuror de caz: „Este un proces destul de voluminos şi pentru a nu crea un parcurs anevoios acestuia în instanţa de judecată, evident, odată ce se conexează cu o altă cauză, presupune o perioadă mai îndelungată de timp ca să fie examinate ambele împreună.”

Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai 2023, pe Aeroportul Chișinău, înainte de a pleca spre Tel Aviv, și a fost pusă în arest la domiciliu pentru că a încălcat restricțiile impuse de instanța de judecată. Tauber a dat indicații învinuiților din dosarul penal deschis pentru organizarea protestelor ilegale. După două luni, Tauber a fost eliberată din arest la domiciliu şi plasată sub control judiciar.

Accesul neautorizat în școli ar putea fi sancționat. Ministrul Perciun: ”Hărțuirea, inacceptabilă”

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că dorește sancționarea celor care accesează neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragiază personalul didactic.

Oficialul a remarcat cazul Estoniei unde „nu intră nimeni în școală fără programare”, transmite Știri.md.

„Accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragierea personalului didactic trebuie sancționate. Hărțuirea profesorilor și a directorilor de școală este inacceptabilă și duce la consecințe grave. În Estonia, unde suntem la moment alături de colegi și în majoritatea lumii civilizate – nu intră nimeni în școală fără programare.  

Voi ruga colegii din Parlament să ne sprijine în modificarea Codului Contravențional cu 2 articole noi. Primul privind ultragierea personalului didactic și al doilea privind sancționarea accesului neautorizat în instituție, contrar regulamentului intern al acesteia. 

„Articolul 65 (4) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ

(1) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ, adică jignirea premeditată a onoarei, demnității sau reputației profesionale a acestuia, în exercițiul funcției se sancționează cu amendă de la 10 la 25 de unități convenționale aplicată persoanei fizice.

(2) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ însoțită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, dacă aceste acțiuni nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 50 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu arest contravențional de până la 15 zile.””, a scris Dan Perciun.

Orașul Bălți împlinește azi 603 ani de la fondare! Ce îi doresc locuitorii și ce evenimente vor avea loc

„Aici m-am născut, aici am născut copiii, aici îi cresc și suntem bucuroși că suntem din Bălți.”

Orașul Bălți împlinește azi 603 ani de la fondare, scrie tvn.md.

„Orașului Bălți îi doresc tot ce e mai bun, dispoziție bună, toți să trăiască în pace, totul să fie bine.”

Mulți bălțeni îi urează orașului prosperitate economică, creștere, dezvoltare

„Cât mai multă dezvoltare și prosperitate. Iubesc orașul Bălți pentru că aici lucrez, aici trăiesc, aici am prieteni. Este casa mea.”

„Iubesc orașul Bălți pentru gălăgia de aici, pentru mișcare, dinamică și pentru unele oportunități”.

„Noi îi urăm orașului ca să fie atât de prosper cum a fost și până acum și să aibă cât mai multe proiecte.”

„Ce pot să îi urez, sănătate și oamenii să aibă bucurie și succes în toate”

Oamenii își doresc un oraș mai verde.

„În primul rând îi doresc ca el să fie mai verde, mai amenajat, câți mai mulți oameni buni și frumoși. Evident să se dezvolte economia.”

„Nu prea sunt locuri pentru primblare. În deosebi pentru familiile cu copii este prea greu de găsit locuri de odihnit. Ceva distracții, unde copiii să aibă ocupație.”

Un concert grandios va avea loc în data de 22 mai, la Bălți, unde se va sărbători Ziua orașului și Hramul Sfîntului Nicolae.

Tradițional, evenimentele dedeicate acestei zile vor începe la ora 07:30, cu Sfînta Liturghie, care se va desfășura în piața Independenței, ulterior, primarul orașului, Alexandr Petkov, va adresa locuitorilor municipiului un mesaj de sărbătoare. Pe parcursul zilei, pe străzile capitalei de Nord se vor desfășura diverse evenimente, precum parada instituțiilor, organizațiilor și a întreprinderilor municipale, expoziția de lucrări ale elevilor Școlii de Arte Plastice pentru Copii, care va avea loc la Galeria de artă „Antioh Cantemir”, iar în incinta Școlii Sportive Specializate de Fotbal se va desfășura Turneul municipal de fotbal pentru copii. Începînd cu ora 12:00, în toate zonele Parcului Municipal „Mihai Volontir” oaspeții evenimentului vor putea participa la diverse acțiuni culturale și sportive, spectacole și concursuri de muzică și dans. Aici, pentru prima dată va avea loc festivalul ”Fiesta Fest în Grădină Urbană”. Adulții și copiii vor avea posibilitatea să se relaxeze și să participe la distracții, jocuri și activități interactive, printre care: animația, lecturi publice și interpretări de romanțe de la teatrul „Baștina”, competiția municipală de luptă națională „Trînta”, turneu de șah și dame, atelierul jocurilor distractive pentru copii și adulți, cafenea atmosferică pe stradă. De asemenea, pentru prima dată, în parc, vor fi amenajate două zone noi: cea pentru fotografii în aer liber și zona Family Relax. Începînd cu ora 12.00, în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, oaspeții sărbătorii se vor putea bucura de folclorul autentic în cadrul unui concert festiv de muzică populară „Datină străbună și flori de primăvară”. La ora 17:30, pe scena mobilă din fața Palatului Municipal de Cultură va avea loc un concert festiv grandios „E sărbătoare și răsună muzica…”, cu participarea colectivelor artistice și a artiștilor talentați din instituțiile culturale ale municipiului. Surpriza serii – pe scenă vor urca starurile de importanță națională și internațională, precum interpreta Lovoda, Iuliana Beregoi, îndrăgita formație Magnat & Feoctist. La Bălți vor veni și oaspeți din România – artistul Marcel Pavel și formația 3 Sud Est. Concertul este organizat cu suportul lui Renato Usatîi, scrie noi.md.

Trafic restricționat pe strada Calea Ieșilor din Capitală. Cum circulă troleibuzele?
Articolul anterior
Un bărbat înarmat din Rusia care a amenințat că va mărșălui spre Kremlin, a fost ucis la Moscova după un schimb de focuri cu polițiștii
Articolul următor