Un incendiu de vegetație pe insula grecească Rodos, una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, face ravagii, sâmbătă, forțând sute de oameni să fugă din satele și plajele afectate, au declarat autoritățile, relatează Reuters, conform Hotnews.
Imaginile de la fața locului arată cerul de deasupra insulei plin de fum și colorat în portocaliu din cauza flăcărilor.
Nave de pază de coastă și peste 20 de bărci private au luat parte la o operațiune de evacuare a aproximativ 1.000 de oameni de pe plajele din apropierea stațiunilor Kiotari și Lardos din partea de sud-est a insulei, a declarat un oficial al pazei de coastă.
Unii oameni încearcă să scape incendii pe jos.
Pompierii, susținuți de bombardiere apă și întăriri din Slovacia, s-au luptat cu noi incendii, care au ars de zile întregi intețite de vânturi puternice.
Incendiul a pârjolit fâșii de pădure de când a izbucnit marți într-o zonă muntoasă. A avariat sâmbătă trei hoteluri de pe Kiotari, potrivit Agenţiei de ştiri Atena.
Autoritățile de protecție civilă au avertizat duminică cu privire la un risc foarte mare de incendii în Rodos și în alte zone din Grecia, deoarece temperaturile erau de așteptat să atingă 45 de grade Celsius pe fondul unui val de căldură.
Incendiile sunt obișnuite în Grecia, dar verile mai calde, mai uscate și cu vânt au transformat țara într-un nucleu al incendiilor în ultimii ani. Meteorologii au avertizat că temperaturile actuale sunt de așteptat să dureze până la sfârșitul lunii.
Kiotari este o staţiune balneară semirurală, considerată de lux, liniştită şi care se remarcă pentru hotelurile sale all-inclusive cu spa şi piscine. Despărţită de două promontorii mici, întinderea lungă cu pietricele negre a plajei Kiotari este dominată de restaurante cu specific local, pizzerii pentru familii şi taverne cu fructe de mare.
Potrivit site-ului local Rodiaki, turiştii au fost evacuaţi din hotelurile „Lindian Village” şi „Rodos Village”. La hoteluri au venit peste 30 de autobuze pentru a transporta turiştii într-o zonă mai sigură, potrivit News.ro.
Cel mai lung val de caniculă
Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie din Grecia (EMY), valul de căldură va culmina duminică. Ceea ce înrăutăţeşte situaţia este că, după un scurt răgaz luni, se preconizează un alt val de căldură, care ar urma să dureze până la sfârşitul săptămânii viitoare.
Valul de căldură care a cuprins Grecia este de aşteptat să fie cel mai lung din istoria ţării, temperaturile fiind prognozate să atingă un maximum al ultimilor 50 de ani în acest weekend.
Recordul precedent al valului de căldură din Grecia a fost stabilit în 1987, când temperaturile ridicate au durat 11 zile.
„Conform datelor, probabil vom trece printr-un val de căldură de 16-17 zile, care nu s-a mai întâmplat până acum în ţara noastră”, a declarat Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare de la Observatorul Naţional din Atena, la televiziunea ERT. Grecia defineşte un val de căldură ca fiind o perioadă în care temperaturile ating sau depăşesc 39 de grade Celsius, precizează The Guardian.
Vineri, un cetăţean grec a murit din cauza insolaţiei. Potrivit unui anunţ oficial al Spitalului General din Chalkida, bărbatul de 46 de ani a murit după ce a fost expus la „o temperatură foarte ridicată”. „Au fost efectuate manevre de resuscitare, resuscitare cardio-respiratorie şi intubaţie, dar fără rezultat. Cauza posibilă a decesului este un stop cardiorespirator după expunerea la o temperatură foarte ridicată”, se arată în comunicatul spitalului.
Săptămâna aceasta, căldura extremă a lovit sudul Europei, SUA şi Africa de Nord. Italia a cunoscut cel de-al treilea val de căldură al verii şi se prognozează că temperaturile vor creşte şi în Spania duminică, chiar când au loc alegeri naţionale.
În SUA, în oraşul Phoenix, de 70 de zile temperaturile nu au scăzut sub 32 de grade Celsius, incluzând o perioadă de trei săptămâni în care temperaturile au ajuns la 43 de grade Celsius în capitala Arizona.
În Tunisia, temperaturile sunt cu 6 până la 10 grade Celsius peste media pentru această perioadă a anului.
Însă Atena este de aşteptat să înregistreze peste 40 de grade Celsius timp de cel puţin şase-şapte zile, potrivit meteorologului Panagiotis Giannopoulos. Zilele succesive de căldură extremă sunt neobişnuite pentru capitala Greciei.
Autorităţile au sfătuit oamenii să lucreze de acasă acolo unde este posibil şi să nu iasă afară inutil. Locurile turistice cele mai frecventate vor fi închise în cea mai fierbinte parte a zilei, inclusiv Acropolele, care vor fi închise de la prânz până la 17:30.
Autorităţile au raportat că pompierii încă se luptă cu 79 de incendii forestiere în toată Grecia.
Cea mai ridicată temperatură a Atenei, de 44,8°C, a fost înregistrată în iunie 2007, conform observatorului naţional, în apropierea oraşului Elefsina înregistrând un maxim naţional de 48°C în iulie 1977.